SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yeşil Kimya'yı Anlattı

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi'nde Prof.Dr. Bekir Çetinkaya, "Günümüzde Temiz Kimya ve Önemi" konulu bir konferans verdi.

İnönü Üniversitesi'nin konuya ilişkin basın bülteni şöyle:

"Üniversitemizde “Günümüzde Temiz Kimya ve Önemi” konulu bir konferans yapıldı.

Süreyya Aybar konferans salonunda düzenlenen, Prof. Dr. Bekir Çetinkaya’nın sunduğu konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik, rektör yardımcıları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Yerküre üzerindeki kirlilik kaynakları içinde en büyük paya sahip sektörün Kimya Sektörü olduğunu vurgulayan ve Yeşil Kimya olgusunu anlatan Prof. Dr. Bekir Çetinkaya, “Yeşil Kimya, öncelikli olarak açıklamak gerekirse, ayrı bir disiplin (İnorganik veya organik gibi) değildir. Yeşil Kimya bir çok prensip üzerine oturtulmuş, mevcut kirlilik sorunlarını ortadan kaldıracak çözümleri içine alan, yeni bir akımdır.

Yeşil Kimya, kimyasalların dizaynı, üretimi ve kullanımı sırasında ve sonrasında ortaya çıkacak kirlilikleri elimine eden veya azaltan yenilikçi teknolojileri teşvik etmektedir. P. T. Anastas ve J. C. Warner ise Yeşil Kimya-Teori ve Pratik kitabında (Green Chemistry-Theory and Practice); “Kimyasal ürünlerin dizaynı, üretimi ve kullanım alanlarında insan ve çevre sağlığı için tehlike oluşturan materyallerin kullanımı ve ortaya çıkışını elimine eden veya azaltan bir düzine prensibin kullanımıdır” olarak tanımlamışlardır” dedi.

12 prensip olarak ortaya çıkan ve şuan birçok kimyasal endüstri ve araştırmada rehber olarak kullanılan atom ekonomi, önleme, tehlikeli kimyasalların azaltılması, güvenli kimyasalların tasarımı, güvenli çözücüler ve yardımcı maddeler kullanımı, yan ürünlerin azaltılması, enerji tasarrufu, yenilenebilir besin kaynaklarının kullanımı, katalizler, bozulmanın tasarımı, kirliliği önlemenin izlenmesi ve çözümlenmesi, kazaların önlenmesi için daha güvenli kimya prensiplerini anlatan Prof. Dr. Çetinkaya, “Bir reaksiyonu veya bir materyali nasıl yeşil yapabiliriz? Bu sorunun cevabini 12 Prensibi kendi prosesimize uygulamamız ile bulabiliriz. Böyle bir reaksiyonun yeşil olabilmesi için; güvenli, tek bir reaksiyon basamağı içermesi, atık üretmemesi, yenilenebilir hammaddelerin kullanılması, çevresel olarak kabul edilebilir olması, ürünün basit şekilde (reaksiyon ortamından) ayrıştırılabilmesi, atom etkili olması, % 100 verim vermesi parametrelerinin sağlanması gerekmektedir. Birçok reaksiyonda ise tüm bu maddeleri yerine getirmek ise oldukça zordur. Tüm bunlardan, Yeşil Kimya’nın Kimya ve Kimya Mühendisliği’nin çok iyi şekilde kaynaştırılması ile mümkün olduğu çıkarımını yapmak zor olmasa gerek” dedi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız