SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeşilyurt'ta Deprem Çalıştayı

0
Güncellendi - 2020-02-14 05:52:08
Yeşilyurt'ta Deprem Çalıştayı
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediyesi'nce düzenlenen ‘Malatya’da Deprem Gerçeği’ Çalıştayı’nda deprem ve diğer doğan afetlerin oluş nedenleri ile can ve mal kayıplarına sebep olan engellerin ortadan kaldırılmasına yönelik çözüm metodları bilimsel veriler şeklinde katılımcılarla paylaşıldı.

Kongre ve Kültür Merkezi Fahri Kayahan Salonunda düzenlenip, deprem ve diğer afetlerle ilgili akademik çalışmalar yapan uzman isimlerin bir araya gelmesini sağlayan  ‘Malatya’da Deprem Gerçeği’ Çalıştayının açılış töreninde konuşan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Malatya’nın birinci derecede deprem kuşağında yer alması nedeniyle doğal afetlerin yıkıcı etkilerini azaltmak adına alınması gereken tedbirler ve çözüm yollarının bilimsel verilerle ön plana çıkartmak açısından örnek bir eğitim programına ev sahipliği yaptıklarını söyledi.

Yeşilyurt Belediyesi olarak insan ve toplum sağlığını ilgilendiren konularda örnek ve öncü hizmetlerin altına imza atmaya devam ettiklerini hatırlatan Başkan Çınar, “Afetlerden korunmak ve meydana gelecek zararları azaltabilmek için afet bilinci yüksek bir toplum oluşturmak hepimizin öncelikli vazifesidir. Bölgemizin birinci derece deprem kuşağında yer alması, son olarak ta 41 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine yol açan 6,8 büyüklüğündeki Elazığ-Malatya depreminden sonra afet bilincine sahip olmanın ne kadar önemli olduğu net bir şekilde karşımıza çıkmıştır.Unutmamalıyız ki; bilgi eksikliği depremden daha büyük bir tehlikedir. 24 Ocak’ta ki  Elazığ-Malatya Depreminden sonra Belediye olarak Akademisyenler, denetleyici ve uygulama mühendisleri ile istişare grupları oluşturduk. Toplantılarda ele alınan konular ve tespitler, bugün ki çalıştayımızda ortaya koyulacak öneriler ve çözüm metodlarıyla harmanlanarak deprem yönetmeliği de dikkate alınarak belirli kararlar almamıza vesile olacaktır. Uygulama ve tasarım hatalarını minimize edecek, daha kaliteli ve yaşanabilir yapılar inşa etmek için Çalıştayımızın büyük önem taşıdığını özellikle belirtmek isterim. Buradan çıkacak fikir ve tespitlerin İmar Ve Şehircilik Müdürlüğümüzce kayıt altına alınarak rapor şeklinde paylaşılacaktır. 24 Ocak 2020 Tarihinde bölgemizi derinden sarsan Elazığ-Malatya Depreminin büyüklüğü 6,8, Yeşilyurt İlçemizde ölçülen şiddeti güçlü bir düzeyde olarak tanımlanan 5- 6 aralığında, Elazığ Merkezde ise çok güçlü bir düzey olarak tanımlanan 6-7 aralığında ölçülmüştür. 12 Şubat 2020 tarihli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre; Malatya’da kesin hasar tespiti yapılan bina sayısı 27 bin 143, bağımsız bölüm sayısı 86 bin 931’dir. İlçemizde ise 157’si ağır hasarlı,34’ü orta hasarlı,523’ü az hasarlı, 2.010 hasarsız bina vardır. Bu depremde maksimum ölçülen ivme değeri Elazığ Sivrice’de Doğu-Batı bileşeninde 292,77 GAL olarak ölçülmüştür.1999 Gölcük Depreminde ise 396 GAL olarak ölçülmüştü. Yeşilyurt İlçemiz, Doğu Anadolu fay hattına Pütürge ve Çelikhan düzleminde yakınlık göstermektedir.

Gözlemsel ve Kesin Hasar Tespitlerinde, ilçemizde ve kentimizde yapılan ön değerlendirmeye göre, 2007 Deprem Yönetmeliği ve 2000 yılından sonra yapılan yapılarda, proje ve hesap değerleri bakımından ciddi sıkıntılar gözlenmemiştir. Gözlenen sıkıntılar ise uygulama hatalarından kaynaklandığını söyleyebiliriz. İlçemizde jeolojik zemin taşıma gücü olarak Güney doğrultudan Kuzey’e doğru gidildiğinde azalma görüldüğünü söyleyebiliriz.”dedi.

İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.İbrahim Türkmen, TSO İnşaat Komitesi Başkanı İnşaat Mühendisi Mehmet Gündüz, Yapı Denetim Birliği Başkanı İnşaat Mühendisi Nurettin Sevim, Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Jeoloji Mühendisi Erkan Özgür ile İnşaat Mühendisi Alper Eryılmaz, deprem ve diğer doğal afetlerin oluş nedenleri, afet yönetimi, alınacak önlemler ve çözüm metodları üzerine hazırladıkları çalışmalarını, görsel sunum destekli anlatımlarıyla davetlilerle paylaştılar.

Sivil Toplum ve Meslek Örgütlerinin Başkanları, Kurum Müdürleri, Belediye Meclis Üyeleri, Akademisyenler, Muhtarlar ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleşen ‘Malatya’da Deprem Gerçeği’ Çalıştayı, yerel televizyonlardan da naklen yayınlandı.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Anti cezmikartay (4 yıl önce)
    bu yorumu mu okuyan yetkili varsa Cezmi kartayda ki eğlence yerlerinin bulunduğu binalar hepsi ağır hasarlı hazır fırsat varken oradaki o sorunu bu şehirden temizletin
    0
    0
    Yanıtla
  • Celal (4 yıl önce)
    deprem çalıştayı deniyor sadece belediye başkanı konuşmuş. Zaten depremden bu yana konuşup duruyor. Bu çalıştayda diğer konuşmacıların hocaların uzmanların ne dediği önemli.Onada yer verilmemiş.Sadece belediye başkanının etkinliğine dönüştürmüşler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Osman Can (4 yıl önce)Celal isimli kullanıcı yorumuna
    En üstteki resme bakarsan kimlerin konuştuğunu görürsün. Hepside konusunda uzman kişiler. Toplam 3 saat süren bir çalıştay da belediye başkanı sadece 5 dakika konuştu. Eleştirmeden önce keşke araştırsaydın biraz.
    0
    0
    Yanıtla