SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yetenekli Gazeteci Sıkıntısı Var'

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:09:02
'Yetenekli Gazeteci Sıkıntısı Var'
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkan Vekili, Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyet Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, Malatya Gazeteciler Cemiyetini ziyaret ederek yeniden başkan seçilen Haydar Karaduman ve yönetim kurulu üyelerine hayırlı olsun temennilerinde bulundu. 

Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, ”Malatya Gazeteciler Cemiyeti, Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu’nun kurucu üyesi ve ben de burada başkan vekili olarak görev yapıyorum. Ayrıca Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu kurucu üyesiyiz. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkan Vekili ve Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Feridun Fazıl Özsoy’u cemiyetimizde görmekten mutluluk duyduk” dedi.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkan Vekili, Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyet Başkanı Feridun Fazıl Özsoy ise ziyarette yaptığı açıklamada, “Haydar Karaduman bizim camiamızın büyüklerinden. Biz Türkiye’de yeni bir yapılanmaya, yeni bir örgütlenmeye gittik. Niye buna ihtiyaç duyuldu? Niye böyle bir yapılanma içerisine girdik. Türkiye’de her ilde gazeteciler cemiyetlerimiz bulunmakta. Biz daha önce Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun kurucusuyduk. Malatya Gazeteciler Cemiyeti, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti’de kurucular arasında yer almıştık. Ancak daha sonra mevcut federasyonunu siyasete bulaşması, Anadolu basınından uzaklaşması, Anadolu’daki gazetecilerin sorunlarının çözüm konusunda duyarsız kalması bizi yeni bir arayışa yitti. Türkiye’de özellikle Anadolu medyasının birlik ve beraberlik içinde çalışması, Anadolu medyasının kuvvetlenmesi, ondan öncede bölge medyasının daha güçlü hale gelmesi için bölgesel bir örgütlenme içerisine gittik. Bu amaçla Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonunu kurduk. Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Kars’tan baylaşıp, Iğdır’a kadar, Ardahan’ı içerisine alan Bitlis ve Hakkari’ye kadar uzanan bir federasyon konumunda. Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonunun en uç noktasında Malatya var. Tüm Doğu Anadolu Bölgesini temsil eden bir federasyon haline geldik. Amacımız şudur öncelikle bölgemizde güçlü bir medya olabilmek, güçlü bir medya sivil toplum kuruluş olabilmek ve bölgemizde ki illerde görev yapan gazetelerin ve gazetecilerin sorunlarına çözüm bulmaktır. Öncelikli amacımız budur. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Haydar Karaduman Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu bünyesinde ciddi katkılar vermekte ve ciddi katkılarda bulunmakta. Doğu Anadolu Bölgesinde gazetelerin ve gazetecilerin daha iyi koşullarda görev yapabilmesi için çaba harcayacağız” diye konuştu.

“ETİK VE AHLAKİ KURALLAR İÇİN CEMİYETLERİN ODAYA DÖNÜŞMESİ VE YAPTIRIM GÜCÜ ELDE ETMESİ GEREKİYOR”

Türkiye’de 8 ayrı bölgede Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu gibi federasyonun kurulduğunu ve bunların birleşmesi ile Mayıs ayında Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun oluşturulduğunu ve ilk genel kurulun yapıldığını aktaran Özsoy şöyle konuştu:

“Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak amacımız öncelikle Türkiye genelinde etik kuralların, ahlakı kuralların yerleşmesini sağlamaktır. İkincisi gazetecilerin içerisinde bulunduğu, özellikle Anadolu medyasının içerisinde bulunduğu koşulları daha iyileştirmektir. Buradaki amacımız şudur, önümüzde bizi bekleyen zor süreç var. Şuandaki mevcut Basın Yasasının düzeltilmesi, RTÜK Yasasının düzeltilmesi, Basın Kartları Yasasının düzeltilmesi gibi zor bir görev bekliyor. Mesleki örgütlerin ciddi anlamda yaptırım gücüne kavuşması için ciddi anlamda mesleki örgütlerle ilgili meslek yasasının çıkartılması gerekmektedir. Buradaki amacımız şudur, Türkiye’deki meslek örgütlerinin gazeteci cemiyetlerinin oda haline gelebilmesini, bu konuda oda olabilmesi için çalışmalarımız sürüyor. Bizim buradaki amacımızda şudur illerde görev yapan cemiyetlerin gerçekten ciddi anlamda yaptırımı olan, sabah kalktığında herkesin gazete çıkartamayacağı, herkesin bir başka dernek kuramayacağı ve özellikle meslek örgütünden izin alınarak gazeteciliğin yapılabileceği, etik ve ahlaki kurallarını, meslek kurallarını ihlal eden gazetecilerin cemiyetlerde barındırılamayacağı, çünkü Anadolu’da en çok sıkıntı çektiğimiz konuların başında sabah kalktığınızda bir bakıyorsunuzki elinde fotoğraf makinesi olan birisi ‘ben gazeteciyim ‘ diye ortaya çıkmış. Ya da gazeteciler cemiyetinde genel kurulda aday oluyor, seçimi kaybediyor, ertesi gün ‘Bende bir cemiyet kuracağım’ diye ortaya çıkıyor. Anadolu’da bugün maalesef gazeteciler bölünmüş durumdadır. Ya da sabahleyin birisi kalkıyor, ‘Bir bir gazete kurayım, ben bir cemiyet kurayım’ diyor. Bir gazete kuruyor kendisine ve başlıyor insanların kişilik hakları ile uğraşmaya ya da insanlara saldırmaya. Ya da seçim sürecinde ‘Seçim geldi, biz de bu seçimde 3 kuruş para kazanayım’ diye, sanki mevcut gazeteler çok para kazanıyormuş gibi gazete çıkartmaya çalışıyorlar. Bizim öncelikle amaçlarımızdan birisi, özellikle Anadolu’da çalışan gazete ve gazetecilerin sosyal haklarını korumak ve onların daha iyi koşullarda çalışmasını sağlamak ve medya örgütlerinin ciddi anlamda yaptırım gücüne sahip olmasını sağlamak, medya çalışanlarının da haklarını ve sorumluluklarını korumak. Bugün Türkiye’de medya çalışanları çok zor koşullar altında ve ekonomik şartları çok iyi sağlanmamış bir şekilde çalışmaktadırlar. Amacımız konfederasyon olarak bunu sağlayabilmektir. Yine Anadolu’da görev yapan gazetelerde maalesef alttan yeterli, yetenekli gazeteci bulamama sıkıntısı çekmekteyiz. Bunu da konfederasyonun yapacağı eğitim çalışmaları ile sağlamak istiyoruz. Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu olarak Fırat Kalkınma Ajansı ve diğer kalkınma ajansları ile işbirliği yaparak gazetecilerin daha iyi mesleki anlamda yetişmeleri için bir takım eğitim çalışmaları da yapacağız. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Türkiye için, Türk basını için yeni bir pencere açmıştır.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız