SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yeterli Bildiri Yoktu!."

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi'nden, üniversitenin I. Uluslararası Şah İbrahim Veli Sempozyumu'na katkısını çekmesine ilişkin haberler üzerine bir açıklama yapılarak, "yeterli sayıda bildiri olmadığı" gerekçesiyle bu "erteleme" kararının ilgililere bildirildiği belirtildi.

Daha önce İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılacağı belirtilen sempozyumun koordinatörü Hasan Gazi Öğütçü, Öğütçü, İnönü Üniversitesi'nin, sempozyumu yeterli akademik bulmadıkları iddiasını bildirip, burada yapılamayacağının belirtildiğini, bu nedenle sempozyumu İstasyon Virajı'ndaki Kongre ve Kültür Merkezi'ne aldıklarını kaydetmişti.

İnönü Üniversitesi'nden basın kuruluşlarına, üniversitenin e posta adresinden imzasız olarak gönderilen açıklama metni şöyle:

"İnönü Üniversitesinde yapılması planlanan 1. Şah İbrahim Veli Uluslararası Sempozyumunun ertelenmesi kararından sonra değişik basın organlarında çıkan asılsız ve kasıtlı haberler nedeniyle kamuoyunun gerçeklerle ilgili doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılmasına gerek duyulmuştur.
 
İnönü Üniversitesi çağdaş bir Üniversite olarak her türlü akademik ve sosyal faaliyetlerini, Türkiye Cumhuriyetinin kanunları ve Üniversal değerlere göre yürütmektedir. Üniversite olmasının bir gereği olarak, hür düşünceye saygılı, ırk, renk, dil, mezhep ayrımı yapmadan ve tamamen bilimin ışığında  çalışan bir dünya Üniversitedir. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan böyle de bu ilkelerinden taviz verilmesi söz konusu değildir.
 
I. Şah İbrahim Veli Uluslararası Sempozyumuyla ilgili olarak yaşanan süreç aşağıda belirtilmiştir.
 
I. Şah İbrahim Veli Uluslararası Sempozyumunun İnönü Üniversitesinde yapılması Heidelberg Üniversitesi/Almanya ile yapılan bir protokolle planlanmış ve bütün işler yapılan protokole göre yürütülmüştür.Bu protokole göre; İnönü Üniversitesinden ve Heidellberg Üniversitelerinden birer koordinatör tespit edilmiştir, Danışma kurulu teşekkül ettirilmiştir.
 
Burada iki hususu birbirinden ayırmak gerekir ki, birincisi, kurum olarak İnönü Üniversitesi ve kurumun sorumlulukları, ikincisi, sempozyumun  ve düzenleyicilerin sorumluluklarıdır.
 
Kurum olarak İnönü Üniversitesi, I. Şah İbrahim Veli Uluslararası Sempozyumunun vaktinde yapılması için gerekli hazırlıkları tamamlamış ,Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinin aylar önce tahsisi yapılmış ve İnönü Üniversitesinin web sitesinde duyurulmuştur, Sempozyum katılımcıları için İnönü Üniversitesi misafirhanesinde yer rezerv edilerek  bir buçuk ay öncesinde  ilgililere bilgi verilmiştir. Diğer bir ifade ile İnönü Üniversitesi kurum olarak I. Şah İbrahim Veli Uluslararası Sempozyumu için  hazırlıklarını tamamlamıştır.
 
Sempozyum düzenleyicileri ve onların sorumlulukları ile ilgili  gelişmeler ise aşağıda belirtildiği şekilde gerçekleşmiştir.
 
İnönü Üniversitesinde bulunan Danışma Kurulu Üyeleri son olarak    21. 09. 2011 Çarşamba günü saat 13.30’da İnönü Üniversitesinde koordinatörlerden biri olan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Dönmez’in bürosunda bir araya gelmişlerdir. (Diğer koodinatör Sayın Prof. Dr. Süheyla Ünal İzinli olduğu için katılamamıştır.) Danışma Kurulu üyelerinin gelen bildiriler ve gerçekleştirilen çalışmalar doğrultusunda yapılan değerlendirme sonucunda;25 bildiri isminin geldiği, ancak bunlardan sadece 6 tanesin de bildiri özetinin verildiği, ayrıca 25 bildiri isminden sadece 4 tanesinin Şah İbrahim Veli ile ilgili olduğu tespit edilerek , bu şartlarda  uluslararası nitelikte bir sempozyumun yapılmasının akademik ve etik olarak mümkün olmadığı kanaatine varılmıştır.”
 
Sayın Yard.Doç.Dönmez, bu durumu Malatya’da bulunmayan ve ulaşılabilen diğer sempozyum Danışma Kurul üyeleriyle paylaşmış ve ayrıca  aynı gün saat:14.18’de Danışma Kurulu üyeleri e-mail yoluyla, yeterli sayıda bildiri gelmediği ve sempozyum için gerekli şartların oluşmadığı gerekçesi ile sempozyumun ertelendiği, bildirmiştir. Aynı gün saat 15.13’de Heidelberg Üniversitesi adına koordinatör olan Sayın Dr. Robert Langer’den gelen e-mailde ise sempozyuma kesin olarak yedi kişinin  yurt dışından, dokuz kişinin de Türkiye’den katılacağı şeklindeki bilgi de sempozyumun bildiri eksikliğini  teyit etmiştir. Ayrıca aynı saatlerde İnönü Üniversitesinde bulunan sempozyum genel koordinatörü  Sayın Hasan Gazi Öğütçü’ye bu durum aktarılarak sempozyumun ilerideki bir tarihe ertelendiği bilgisi Sayın Yrd. Doç. Dr. Mehmet Dönmez tarafından ifade edilmiştir.
 
İnönü Üniversitesi 1.Şah İbrahim Veli Uluslararası Sempozyumuna kapılarını açmış, süreci baştan beri desteklemiş ve kurum olarak üzerine düşen bütün sorumlulukları yerine getirmiş olmasına rağmen Uluslararası bir sempozyumun düzenlenmesi için yeterli sayıda bildirinin bulunmaması sebebiyle sempozyum danışma kurulu üyelerince alınan ve ilgililere iletilen sempozyumun ertelenmesi kararının İnönü Üniversitesine yönelik yanlış ve kasıtlı haberlere neden olmasının esefle karşılandığı, İnönü Üniversitesinin tarafsız ve ilkeli tutumundan taviz vermeden, bilimin ışığında bir Dünya Üniversitesi olma yolunda ilerlediği, ayrıca İnönü Üniversitesi bu alanda çalışan bilim insanlarının koordinatörlüğünde Alevilik-Bektaşilik konusunda uluslararası nitelikte bir sempozyumun düzenlenmesi için proje  çalışmasının yapılacağı  kamuoyuna saygıyla duyurulur."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız