SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yeterli Ödenek Temin Edilirse..'

A- A+ PAYLAŞ

TBMM Bütçe ve Plan Komisyonu'ndaki görüşmeler sırasında CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nun sorduğu, Nemrut yolu ile Erhaç Hava Alanı'ndaki pist ve terminal sorunu hakkındaki soruları Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yanıtladı.

Kasım ayında yapılan bütçe görüşmeleri sırasında Aslanoğlu'nun yönelttiği sorular ile Bakanın kısa bir süre önce yazılı olarak verdiği yanıtlar şöyle:

"SORU: “..Nemrut dünyanın yedi harikasından biri. Ama, maalesef, Malatya-Nemrut yolu kara yolları ağında görünmüyor. Orada, özel idare katkısıyla, yıllar yılı Turizm Bakanlığından rica minnet ederek, yardım alarak o yolu ihya etmeye çalıştım, ama maalesef.. Burası dünyanın yedi harikasından biridir, burası karayolları ağında olmalıdır sayın Bakanım. Yani oraya gelen turistler gidip dönerken, geçen, daha iki ay önce dört kaza oldu sayın Bakanım. Bir grup üniversite öğretim görevlisi yardan aşağı uçtular. Burası dünyanın yedi harikasından birinin yolu. Bu yol, karayolları kapsamına mutlak alınmalıdır. Maalesef, Köy Hizmetlerinin kapsamındaydı. Ben bunu birkaç kez Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ilettim, ama maalesef, hala alınmadı. Bu yol dünyanın en büyük turizm merkezlerinden birinin yoluyla, burayı ihya etmek karayollarımızın mutlak görevidir, hepimizin görevidir. Mutlaka Malatya- Nemrut yolunun.. Topu topuna 70 kilometre sayın Bakanım ve son derece bozuk, son derece insanlar için hayati tehlikesi olan bir yol. Hassaten bunu sizden istirham ediyorum.”

YANIT: Malatya- Nemrut yolu 2007 yılı çalışma proframında 2005 F 000090 DPT No ile Nemrut Dağı Turistik Yolları adı altında yeralmaktadır.

Bu yol Malatya-Elazığ ayrımı km (0+000) olmak üzere Narince-Gerger ayrımı km (94+000)’tir. Bu yolun projesi hazır olup, şu ana kadar Turizm Bakanlığından ayrılan ödenekler ile rutin bakım- onarım işleri ile KM (0+000-25+000) Kubbe Dağı arasındaki kapalı kruplar görüşe açılarak üst yapısı yenilenmiştir.

Turizm Bakanlığı’ndan yeterli ödenek temin edildiği takdirde ihaleye çalışılacaktır.

SORU: Bir başka konu Malatya Havaalanı. Sayın bakanım, havaalanına tadilat yapıldı. Şunu üzülerek söylüyorum. Orada biliyorsunuz, bir pist var, pist tamire alınacaktı. Maalesef, o zaman siz de çok gayret sarfettiniz, arkadaşlarımız da gayret sarf etti, erteledi Hava Kuvvetleri. Fakat bugüne kadar ihalesi yapılmadı, yedek pistin. Geçen 29 Ekim’de Hava Kuvvetlerimizden bir yetkili “Keşke ertelenmeseydi, iniş emniyeti bakımından –bunun altını çiziyorum- son derece sakıncalı” dedi. Bunu da söyleyebilirsiniz dediği için söylüyorum. Bak bunu da söyleyebilirsiniz dedi. O yedek pistin bir an önce ihale edilmesi artı sayın Bakanım havaalanında tadilat yaptık. Örneğin aynı saatte kalkan iki uçak var. Sıcakta 150 kişi, rüzgarda 150 kişi X-Ray kuyruğuna giriyor. Bu insanlar orada perişan oluyor. Buraya- ben defalarca yazdım- insanları koruyacak bir şey yapılamaz mı. Çok mu zor sayın bakanım? Yani 150-200 kişi aynı anda kalkan uçak için x-ray kuyruğunda yağmurda ve güneşte kalıyorlar. Yazıktır bu insanlara.”

YANIT: Malatya Havaalanı ana pistinin uçuş güvenliğine yönelik negatif unsurlar taşıyan; bakanlığımız ilgili kuruluşu DHMİ Genel Müdürlüğü’ne ulaşmış herhangi bir rapor veya şikayet mevcut değildir. Ancak; “Malatya Havaalanı Paralel Taksi yolunun Emergency Pist Standartlarına Yükseltilmesi” projesi, 2008 yılı yatırım programı teklifine dahil edilmiştir.

Hava alanı Giden Yolcu Terminali önünde oluştuğu ifade edilen x-ray kuyruğu ile ilgili olarak DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından söz konusu sorunun inşaat yolu ile çözümü noktasında inceleme yapılmış olup, bunun mimari olarak mümkün olamayacağı sonucuna ulaşılmıştır. Ancak DHMİ tarafından “düzenleme şeklinde” yeni bir çözüm önerisi ile hava alanı Güvenlik Komisyonuna yazı yazılmış olup, konunun, bu yöntem ile yeni bir terminal binası yapılana kadar geçici olarak çözülebileceği düşünülmektedir. Hava alanı terminal ihtiyacına yönelik olarak “Malatya Hava Alanına Terminal Binası Yapımı” projesi ise 2010 yılı yatırım programına teklif edilmiştir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız