SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeterli Uyku Depresyonu Azaltıyor..

A- A+ PAYLAŞ
 
Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (TOSAGEM) Müdürü Prof. Dr. Nazmi Zengin, ABD'nin Ohio kentindeki bir uyku merkezinde 10 bin 654 hasta üzerinde yapılan araştırmada, her gece 6-9 saat aralığında uyuyanların yaşam kalitesinin daha iyi olduğu ve bu kişilerde depresyon riskinin daha az olduğunun tespit edildiğini bildirdi.
 
Zengin, uykunun ilk bakışta önemsiz, hatta sadece insanın bilinçsiz kalmasına, işlerini yapamamasına yol açan olumsuz bir olay gibi görülebildiğini söyledi.
 
Uykunun duygusal, zihinsel ve fiziksel sağlık için öneminin gün geçtikçe daha iyi anlaşıldığını ifade eden Zengin, şunları kaydetti:
 
''ABD'de uykunun depresyona etkisi üzerine yapılan araştırma çok ilginç sonuçları ortaya koyuyor. ABD'nin Ohio kentindeki bir uyku merkezinde 10 bin 654 hasta üzerinde yapılan araştırmada her gece 6-9 saat uyuyanların yaşam kalitesinin daha iyi olduğu ve bu kişilerde depresyon riskinin daha az olduğu tespit edildi. Uyku süresi 6 saatin altına inince durum olumsuz yönde değişiyor. İşin ilginç yanı uyku saati 9 saati aşınca da olumsuz etkilenme söz konusu oluyor.''
 
DEPRESYON DA UYKU BOZUKLUĞUNA NEDEN OLUYOR
 
Uyku ile depresyon arasında iki yönlü bir ilişki olduğunu anlatan Zengin, uyku bozukluklarının depresyona yol açabildiğini, depresyonlu hastalarda uyku bozukluğu görülmesinin de sık rastlanan bir durum olduğunu belirtti.
 
Düzenli bir uyku için akşam geç yatılmaması gerektiğini vurgulayan Zengin, yatmadan önce kitap okumak gibi uykuya hazırlayıcı aktiviteler yapılması gerektiğini, yatmadan 1 saat önce yeme ve içmenin kesilmesi gerektiğini ifade etti.
 
Çaydaki tein maddesi ile kahvedeki kafein maddesinin uykuyu kaçırabildiğini anlatan Zengin, ''Bu nedenle yatmadan önce son 1 saat çay, kahve gibi içeceklerin alınmamasını tavsiye ediyoruz. Bunun yerine alınan ılık bir süt veya su vücudu rahatlatır ve yumuşatır'' dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız