SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"YGS'den Kolaydı"

A- A+ PAYLAŞ

 

Uzmanlara göre daha zor olması beklenen LYS, YGS’deki matematik ve geometri sorularına göre daha kolaydı. Bu durumun başarılı ile başarısız adayı ayırt etmeyi güçleştireceği söyleniyor.

FEN Bilimleri Dershanesi ve Uğur Dershanesi Bölüm Başkanları dün sabah yapılan Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) ilki LYS-1 Matematik’i değerlendirdi. Uzmanlar sorularla ilgili olarak, “LYS Matematik beklendiği gibi lise müfredatına dayalı bilgi ve bilgiyi kullanma durumunu sorgulayan sorulardan oluşmuş. Ancak, ilk basamak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) daha kolaydı. LYS’de daha zor soru bekliyorduk” dedi.

Sıralaması zor

Matematik: Bu seneki sınav geçen yıla göre daha kapsamlı yani 7’nci sınıftan lise son sınıfa kadar her konu yer alıyor. Öğrenci açısından daha rahat sorular. İyi öğrenciyi ayırt eden soru az. Bu da üst gruptaki öğrenci seçiminde zorluk çekmek demektir. Onları sıralayacak soru neredeyse yok gibi. Bütün müfredat taranmış, öğrenci açısından kolay sorular. Dersleri düzenli çalışan bir öğrenci bu sınavdaki soruları rahatlıkla çözebilir. Geçen yıla göre 9 ve 10’uncu sınıflara daha fazla ağırlık verilmiş.

Müfredata uygun

Geometri: Sorular müfredata uygun. Kolay ve orta sorular ağırlıkla. İyi hazırlanmış, çok soru soran öğrenci rahatlıkla bu soruları çözebilir. Kısa sürede sınavı tamamlayabilir. Seçici olmayan, düz klasik sorulardan oluşuyor. YGS daha zordu. O sınavdaki soruların çözümü uzundu. Genel olarak ayırt edici olmayan başarılı öğrenci ile başarısız öğrenciyi sıralamayacak bir sınav.

Üç sınav daha kaldı

BUGÜN, LYS-4 Sosyal Bilimler sınavı yapılacak. Saat 10.00’da başlayacak LYS-4’e, 377 bin 128 aday girecek. Tek oturumda uygulanacak sınavda adaylara 90 soru için toplam 135 dakika süre verilecek. Sınavda, Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe testleri yer alacak. Tarih testinde 44 soru için 65 dakika, Coğrafya-2 testinde 16 soru için 25 dakika, Felsefe testinde ise 30 soru için 45 dakika süre olacak. Önümüzdeki hafta sonu üniversite adayları yine sınav salonlarında olacak. 25 Haziran Cumartesi günü 10.00’da LYS-3 Edebiyat-Coğrafya Sınavı olacak. LSY’ler, 26 Haziran Pazar günü 10.00’da yapılacak Fen Bilimleri LYS-2 sınavı ile tamamlanacak.

İstanbul’a ‘ambargo’

HER yıl belirlenen sınav salonlarında 5 dakikalık fotoğraf ve kamera çekimine izin veren ÖSYM, YGS’de olduğu gibi bu sınavda da daha önce izin vermesine rağmen İstanbul’da son dakika bu çekimi iptal etti. İstanbul Üniversitesi’nde bekleyen 30’a yakın basın mensubu çekim yapamadan ayrıldı. Güvenlik görevlileri ÖSYM’nin, “Cumhurbaşkanı bile gelse içeri almayın” talimatı verdiğini söyledi.

624 bin 48 aday kulağa kadar arandı

ÜNİVERSİTE kapısını aralamanın ikinci basamağı olan Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) ilk ikisi dün başladı. Sabah oturumunda adaylar LYS-1 olan Matematik Sınavı için, öğleden sonraki oturumda ise Yabancı Dil için yarıştı. LYS-1 saat 10.00’da başladı. Salon önlerinde uzun kuyruklar oluştu. Yoğun güvenlik önlemleri içinde salonlara alınan adayların ellerindeki su şişelerindeki etiketler, başlarındaki tokalar ve küpeler bile çıkarıldı. Adaylar kulaklarının içine kadar arandı. Çakmak, sigara, metal para, kağıt mendil salona alınmadı.

LYS-1’de 624 bin 48 üniversite adayı ter döktü. Adaylar 81 il merkezi ve Lefkoşa’da girdikleri sınav 120 dakika sürdü. Matematik testinde 50 soru için 75 dakika, Geometri testi için 30 soru için 45 dakika sürede salonda kaldılar. Öğleden sonraki oturum olan LYS-5 Yabancı Dil sınavı’nda ise 41 bin 580 aday 14.30’dan sonra sınava alındı. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız