SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yıkılacak' Camide Gergin Tespit

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:20:51
'Yıkılacak' Camide Gergin Tespit
A- A+ PAYLAŞ

Bir grup işadamının, Şire Pazarı’ndaki dükkânların iş yapma potansiyelini düşürdüğü ve pazarın manzarasını bozduğu gerekçesiyle yıktırmaya hazırlandığı Şire Pazarı Camii’nin yıkımına yönelik tepkiler karşısında, konuyla ilgili tek yetkili merci olan Malatya Müftülüğü ‘üç maymunlar’ı oynarken, caminin eşyalarını ve piyasa değerini tespit etmek üzere camiye gelen müftülük yetkilisi ile camiyi yıkma sürecini yöneten bir işadamı arasında sert tartışmalar yaşandı. 

Müftülük yetkilisinin, camide bulunan eşyaları tespit edip zimmet belgesine kayıt etmesinden sonra, bu eşyaların karşısına piyasa değerlerini yazması, caminin içinin boşaltılmasını koordine eden işadamı İlyas Meral’in sert tepkisine neden oldu. İşadamı Meral ile Malatya Müftülüğü yetkilisi Mehmet Yılmaz arasında zaman zaman gerilimin yaşanmasına neden olan fiyatlandırmanın gereksiz olduğunu savunan işadamı Meral, “Kardeşim neden fiyat yazıyorsun? Ne gerek var buna, yaz isimlerini imzalayalım, cami boşaltılsın, bitsin bu iş” şeklinde konuştu. Ancak müftülük yetkilisi Mehmet Yılmaz geri adım atmayarak camideki tüm eşyaların isimlerini, karşılarına da fiyatlarını yazarak zimmet belgesi haline getirdi ve eşyaları işadamı İlyas Meral’e zimmetledi. 

CUMA NAMAZI BİLE KILDIRMAK İSTEMEDİLER 

İlk olarak, caminin yıkım sürecini yönettiğini ileri sürülen Malatya TSO Meclis Başkanı Sami Payza başta olmak üzere Şire Pazarı’nın camiden arındırılmasını öngören projeyi himaye eden işadamlarına sert tepki gösteren Saadet Partisi Malatya İl Başkanı Mehmet Asiltürk’ün gündeme getirdiği Şire Pazarı Camii’nin yıkım süreci Ramazan ayında da hız kesmedi. Tersine, caminin yıkım süreci Ramazan ayında daha da hızlandırıldı. 

Şire Pazarı Camii Cemaati, bugün (19 Temmuz) Ramazan ayının ikinci Cuma Namazı için hazırlık yaparken, Şire Pazarı projesini yöneten işadamları cami imamına haber göndererek Cuma namazından önce caminin eşyalarının boşaltılmasını istedi. Şire Pazarı Camii imamı ise bu talep karşısında, camide başta üzerinde namaz kılınan halılar, minber, klimalar olmak üzere çok sayıda demirbaş eşya olduğunu belirterek, “Burayı benim kendi inisiyatifimle boşaltmam mümkün değil. Müftülükten bir yetkilinin gelerek eşyaları listelemesi ve teslim edilecek kişi ya da kuruma zimmetlemesi gerekiyor. Bunun için önce Cuma namazımızı kılalım. Sonra müftülükten gelecek olan yetkili ne derse onu yapalım” şeklinde cevap verdiği öğrenildi. 

Cami imamının bu uyarısı üzerine camiyi boşaltma ve yıkma sürecini yöneten işadamları Cuma Namazı sonrasını beklemeye başladı. 

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, caminin yıkılması ve yerine aynı büyüklükte yenisinin yapılıp yapılmayacağına dair net bir açıklama yapmayan cami yıkımcılarına sert eleştiriler yönelten Saadet Partisi Malatya İl Başkanı Mehmet Asiltürk de gelişmeleri cami içinde takip ediyordu. 

Saatler 14.30’u gösterdiğinde Malatya Müftülüğü yetkilisi Mehmet Yılmaz Şire Pazarı Camii’ne gelerek, cami içindeki demirbaş eşyaları belirlemeye ve eşya listesini zimmetlenmek üzere belge haline getirmeye başlandı. 

Bu sırada caminin boşaltılması işini koordine ettiği öğrenilen işadamı İlyas Meral aranarak, camiye gelmesi ve eşyaları teslim alınması istendi. Ancak Meral, camiye gelmek yerine “Siz listeyi yazın ben sonra imzalarım” şeklinde cevap verince, müftülük yetkilisi böyle bir uygulamanın olamayacağını ifade ederek bizzat gelmesi gerektiğini kaydetti. 

Bu konuşmadan kısa süre sonra işadamı İlyas Meral camiye gelerek, müftülük yetkilisi Mehmet Yılmaz’ın çalışmalarını gözlemledi.

Müftülük yetkilisi Yılmaz’ın demirbaş eşyaların adını, cinsini ve markasını yazdıktan sonra karşılarına fiyatlarını da yazması, işadamı Meral’in öfkelenmesine yol açtı. Sert bir üslupla, müftülük yetkilisi Mehmet Yılmaz’a hitaben camideki eşyaların boşaltılıp depolara kaldırılması için eşyaların sadece adının yazılmasının yeterli olduğunu söyleyen Meral, “Kardeşim neden fiyat yazıyorsun? Ne gerek var buna, yaz isimlerini imzalayalım, cami boşaltılsın, bitsin bu iş” şeklinde konuştu.

Müftülük Yetkilisi Mehmet Yılmaz ise, böyle bir yöntemin doğru olmayacağını, eşyaların karşısına fiyatlarını da yazmak zorunda olduğunu söylemesi üzerine işadamı Meral, “Oraya fiyat yazıyorsunuz, şimdi bu pencereler o fiyat eder mi? Ben adam getirdim pencereleri sökmesi için, ‘Sökülmez’ dedi. Şimdi bunlar ancak hurdacıya gider” sözleri ile tepki gösterdi.

İşadamı İlyas Meral’in sert ve emrivaki yapan üslubu karşısında geri adım atmayan Malatya Müftülüğü Yetkilisi Mehmet Yılmaz “Ben bu işi 30 yıldır yapıyorum. İşimi bana öğretmeyin. Fiyatlandırma yapmak zorundayız. Ben listeye sadece pencereleri değil, camideki her eşyayı yazıyorum ve fiyatlandırıyorum. Ben işimi yaparım, sen de imzalayarak zimmetine alırsan sonra götür ister hurdacıya bedava ver, ister parayla sat. O sizin bileceğiniz iş” şeklinde cevap vererek, camideki eşyaları tek tek fiyatlandırdı. 

“CAMİ BİZİM, EŞYALAR DA BİZİM DEĞİL Mİ, MÜFTÜLÜKLE BU İŞİN ALAKASI YOK”

Malatya Müftülüğü yetkilisi ile Camiyi boşaltmayı koordine eden işadamı İlyas Meral arasındaki tartışma bununla da sonlanmadı. Müftülük yetkilisinin geri adım atmayan tavrı üzerine işadamı Meral, “Bu caminin mülkiyeti esnafa ait. Eşyaları da esnaf aldı. Müftülükle bu işin alakası yok” deyince, müftülük görevlisi Yılmaz “Bak kardeşim sen kendi paranla bu camiye hayır yapmak için bir eşya aldın getirdin. O eşya artık senin değil, caminindir, yani bu eşyalar başkaları tarafından da getirilmiş olsa da, söz sahibi o eşyayı camiye getiren değil, müftülüktür artık” diye cevap verdi. 

Tartışma, Müftülük görevlisi Mehmet Yılmaz’ın istediği şekilde hazırlanan demirbaş eşya listesindeki eşyaların fiyatlandırılması ile son buldu ve eşyaların sorumluluğu işadamı İlyas Meral’e devredildi. 

EŞYALARIN NEREYE KONULACAĞI DA SORUN OLDU 

Şire Pazarı Camii’nin yıkılması için cami içindeki eşyaları Ramazan ayı ya da Cuma günü olduğuna bakmaksızın yıkmak için sabırsızlanan işadamları, eşyaların nereye konulacağını ise bir türlü belirleyemedi. 

İşadamı İlyas Meral, eşyaların Malatya Belediyesi Esenlik Şirketi depolarına konulması için Esenlik yetkilileri ile konuştuğunu söyledi. Ancak bu seçenek Esenlik yetkililerinin eşyaların kendilerine zimmetlenmesini kabul etmeyeceklerini söylemesi üzerine rafa kaldırıldı. 

Malatya Müftülüğü deposunun müsait olması durumunda eşyalar 20 Temmuz Cumartesi sabah toplanacak, cami boşaltılacak ve kepçelelerin yıkmasına hazır hale getirilecek. 

MİNBER YAZIHAN’A GÖNDERİLECK

Son seçenek ise, eşyaların ihtiyacı olan camilere dağıtılması olarak görüşüldü. Bu kapsamda, ibadete açıldığı 1985 yılından bu yana üzerinde Cuma Hutbesi okunan cami minberinin Yazıhan ilçesindeki bir camiye gönderilmesi kararlaştırıldı.

Şire Pazarı Camii 2003 yılında hazırlanan ve dönemin Malatya Müftüsü Bekir Gerek tarafından imzalanan “T.C. Malatya İl Müftülüğü Cami İbadete Açılış Beratı’na göre 200 m2’lik arsa alanı üzerinde yerleşmiş durumda. Açılış Beratı’na göre, caminin iç kullanım alanı 175 m2, kapasite büyüklüğü ise 250 kişi. 

Camide 175 m2 halı, 1 minber, 1 kütüphane, çok sayıda Kur’an-ı Kerim, yaklaşık 10 Kur’an-ı Kerim Rahlesi, Kur’an-ı Kerim’den çeşitli ayetlerin yazılı olduğu hat tabloları, 15 adet PVC pencere, doğalgaz  petekleri ve sistemi, 1 kombi, 4 avize, ayakkabılık, müezzin yeri ve ses sistemi bulunuyor.

malatyahaber.com- Malatya'ya Bakış Gazetesi ÖZEL

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız