SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yıkılmasın, Değerlendirilsin' Önerisi Yapılmış

0
Güncellendi - 2018-10-18 04:48:23
'Yıkılmasın, Değerlendirilsin' Önerisi Yapılmış
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kent Estetik Kurulu’nda, henüz bir proje yapılmadan öncelikle üstünde bulunan yapılar için yıkım kararı aldığı, eski belediye binası çevresinde bulunan Ziraat Bankası binasının yıkılmaması, meydan düzenlemesi kapsamında ihtiyaca cevap verecek kültürel veya sosyal tesis olarak kullanılması yönünde Belediye yönetimine görüş bildirildiği ancak Belediye yönetiminin, bu alanda marketi bulunan belediyenin şirketi Esenlik'in, yıkıma itiraz edeceği gerekçesiyle bu öneriyi kabul etmediği ileri sürüldü.

Kulislerde konuşulanlara göre, Büyükşehir Belediyesi’nin geçici düzenleme yapacağı gerekçesiyle gazete büfesi, fotoğrafçı kabini ve taksi durağını kaldırmak için harekete geçtiği alandaki Ziraat Bankası’nın yıkılmaması için Belediye bünyesindeki Kent Estetik Kurulu’nun toplantısında bazı üyeler görüş bildirdi.

Belediyenin yanı sıra ilgili kuruluşların temsilcilerinin yeraldığı Kent Estetik Kurulu'nda, bir üyenin Ziraat Bankası binasının meydan düzenlemesi kapsamında kütüphane veya benzeri sosyal kültürel bir tesis olarak kullanılması, böylece taş binanın korunması yönündeki önerisini diğer bazı üyeler de olumlu buldu. Söz konusu önerinin, kuruldaki Belediye yöneticilerine sunulduğu ancak meydanda bulunan Esenlik marketin ‘Ziraat Bankası kalırsa market de kalsın’ şeklinde yıkıma itiraz edeceği gerekçesiyle kabul görmediği ileri sürüldü.

“Kurulun böyle bir yetkisi yok”

Öte yandan söz konusu iddianın doğru olup olmadığı yönde bilgisine başvurduğumuz Belediye’de bir birimin yöneticisi ise bu iddialardan haberinin olmadığını söyledi. Kent Estetik Kurulu’nun böyle bir görüş bildiremeyeceğini kaydeden yetkili ‘Çünkü Estetik Kurulu’nun böyle bir yetkisi yok. Dolayısıyla belediye yöneticilerine iletilen bir şey de yok” yaptı.

Mimarlar Odası: Tescilli yerlere ucube yapı yapılacağına var olan mimari yapılar korunsun

Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Fatma Altaş da konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, bölgenin meydan yapılacak kadar büyük olmadığını, şayet bir düzenleme yapılacaksa kent trafiğini alt üst eden şehiriçi otobüs duraklarının rahatlatılması, toplu taşıma güzergahlarının düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Ziraat Bankası binasının koruma kararı bulunduğunu ancak yerel yöneticilerin meydan projesi nedeniyle bu koruma kararının Üst Kurul tarafından kaldırıldığını hatırlatan Altaş, “Bir kere orası meydan olabilecek kadar büyük bir alan değil ve hali hazırda Ziraat Bankası binası yıkılmayacaksa oranın yaz-kış vatandaşın kullanacağı bir alan olarak düzenlenebilir.  İstanbul’da buna benzer projeleri örnek alabilirler. Sahil boyunca yapılan çay bahçeleri ve düzenlemelerde bu türden yapılar kışlık mekan olarak düzenlenip vatandaşın hizmetine sunulmuş. Burada da öyle bir şey yapılabilir” dedi.

Valilik binasının da tescilli olduğunu ancak arkasına turizm ofisi olarak kullanılmak üzere 'ucube' bir yapının kondurulduğunu söyleyen Altaş, “Eski ve kent hafızasında yeri olan yapıları koruyup kullanmak varken, tescilli yapıları yıktığımız gibi bir de etraflarına ucube yapılar konduruyoruz. İşte Vilayet'in arkasındaki park. Madem böyle bir yapıya ihtiyacınız var. Halihazırda var olan yerler düzenlenip kullanılabilir. Ama onun yerine tescilli yapıları yıkıp yenisini yapmak gibi tuhaf bir yöntem izliyoruz” diye konuştu.

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

21 yorum yapılmış

  • erhan (5 yıl önce)
    yıkılmasa olur mu birilerine orası peşkeş çekilecek ki cepler dolsun zaten ekonomik kriz var ne kadar doldururlarsa kardır .
    0
    0
    Yanıtla
  • Taksici (5 yıl önce)
    Dalga mı geçiyorsunuz siz yetkiler madem henüz ortada fal yok yumurta yok ne demeye bizim yazıhaneleri kaldırdınız 2 metrekare yer çokmu battı soruyorum sizlere... Bugün 20 25 gündür dışarıdayız önümüz kış bir gece gelin sizde bekleyin bakalım kaç gün dayanacaksınız.. 15 tane adamın ahı tutar be hiç mi vicdan yok sizde.. Daha bu 15 adamın evlerinde ki eşlerini çocuklarını saymıyorum bile.. YA YIKIN YADA YAZIHANEMİZİ GERİ VERİN MADEM BU İŞ UZAYACAK... Dalga geçer gibi ortada proje yok plan yok oh ne güzel HANİ NERDESİNİZ HALKIN VEKİLLERİ NERDESİNİZ EY MİLLETİN VEKİLLERİ.. inş bu yazımı okuyan vardır okuyun biraz vicdan muhasebesi yapın
    0
    0
    Yanıtla
  • recai (5 yıl önce)
    Bi gece girin ve yıkin .
    0
    0
    Yanıtla
  • recai GÜRBÜZ (5 yıl önce)recai isimli kullanıcı yorumuna
    bu yazıyı yazan kişiyle işim beraberliğimiz var banka bitişiğindeki büfe bana ait tarihi bir bina olduğu için yıkılmasından yana değilim
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (5 yıl önce)
    mesele o binayı yikip yikmama degil, mesele o binayı yikilacagini bile bile 2-3 trilyon turk lirası harcayıp restore eden, aradan 1 yıl gecmeden yıkma kararıni resmi olarak alan zihniyette...
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (5 yıl önce)
    Orası yıkılırsa şimdiki emekliler parkıyla beraber, altı otopark olacak şekilde ne güzel bir meydan olur Malatyamıza. Kayseri, Konyadaki gibi şehri gösteren, kışla, fuzuli, inönü caddesi, saray mahhallesinin açıldığı devasa bit meydan. Artı merkezdeki otopark sorununuda çözer, ama işte nerde bizde bunları yapacak belediye başkanları, milletvekilleri
    0
    0
    Yanıtla
  • Meydan Sart (5 yıl önce)
    Benim elimde olsa kuyumcuların oldugu o alanı da yıkarım. Millet o zaman meydan görür.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yerelli (5 yıl önce)
    Yıkılsın. Yeşil alan olsun. Kirli havayı temizlesin. Malatya nefes alsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI ROJDA (5 yıl önce)
    Yıkın gitsin. Zaten Malatyanın şehir kimliğinde neresi varsa yıktınız, burayı da yıkın gitsin.Yazıklar olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Erol Gül (5 yıl önce)
    Malatya hep aynı değişsin herşey modern bi yapı neden olmasın gelen gideni aratmasın kentsel dönüşüm Yeşiltepe ye hiç uğramamış tıkılıp Yen'i ticari alanlar yapılması daha bi zenginlik katar Malatya'ya
    0
    0
    Yanıtla
  • Osman (5 yıl önce)
    Hamido Başkandan sonra bir yiğit gelipte şu meydanı açamadı. Reklam için gariban bir fotocunun kulubesi kaltı sonra gerisi yaran......Tarih sizleri yazacak....Bir tarafta Hamido Başkanını hazırladığı meydan projesi. Bir tarafta yüzlerce mühendis ve plancının çalıştığı diger başkanlar.....ALLAH tan korkun.....
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (5 yıl önce)
    İsinize gelmeyen yorumlari yayimlamamak gazeteciligin gerekleriyle bağdașmiyor..malatyahaberi kınıyorum!!
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (5 yıl önce)
    bir an önce yıkılmalı hemen yeşillendirilmeli.sanki yer yok şehir dışına istediğinizi yapın .halen binayı değerlendirelim diyenler var.zaten bankaydı daha değerlisi var mı?
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş. (5 yıl önce)
    3 yıldır Planlanıyor malatyada işler adım adım ilerliyor çünki herkes rant peşinde 60 yıllık bina kime ne faydası var şehrin meydanı yok ortada şimdiye kadar 100 defa yıkılmalıyıd . bir babayiğit gecenin yarısında çıkıp iş makinelerini getirip yıkmalı ..
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (5 yıl önce)
    aynen yıkılmasın korunsun ..milletin parasını savurmayın tasarruf yapılsın .Herşeyi milletten beklemeyin ..
    0
    0
    Yanıtla
  • Ergün (5 yıl önce)
    Mimarlar odası yetkilileri bu binanın neresi özel neresi mimari yapı, yıllardır burası meydan olsun diyenler şimdi yıkılmasın diyor... Güldürmeyin insanı
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (5 yıl önce)
    esenlikle ziraat bankası tamamıyla yıkılarak eski belediye binasıyla bütünleşmeli ve şehre yeşil alanı bol bir meydan kazandırılmalıdır. mümkünse bu meydanın altına avm'lerdeki gibi kapalı otopark yapılarak şehrin en önemli sorunlarından biri çözülebilir. ayrıca kapalı çarşı ile yeni caminin altına kapalı çarşı tarzı bir şey yapılabilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Nazmi Değirmenci (5 yıl önce)
    Dünya şehir kültüründe şehir meydanları vardır , bu meydanlar genellikle bir kaç masayla sınırlı, çay kahve içilen çevrenin seyredilebileceği, seyirgah usulü işletmelerle çevrilidir. insanlar buralarda buluşur, şehir buradan nefes alır. Malatya Türkiye de tek çarşılı belkide tek ildır. bu bir başlangıç olur, bu memleket bizimdir güzel olmalı, güzel kalmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Atalay şenoglu (5 yıl önce)
    Buradaki binalar yıkılmalı soykan parkı ile kapalı çarşı alt gecitle baglanmalı fuzili caddesı yeni camınin oradan cevre yolunana baglanıp buradaki trafik rahatlatılmalı bu kadar basit biŕ projeyi düşünemeyen bir belediye var ancak nerede ne varsa satalım diyorlar .
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (5 yıl önce)
    Mevcut yolda trafigin rahatlama ihtimali yok..kuzey cevreyolu guney ve kuzey kusak yollari bir an once bitirilip inonu caddesinin trafige kapatilmasi gerekiyor.inonu caddesine trambus veya hafif rayli sistemin yapilmasiyla bu yolu sadece toplu tasima araclari acil durum araclari kullanmalidir.inonu caddesinde artik ne trafik akabiliyor ne de kaldirimdaki insanlar yürüyebiliyor..ziraat bankasinin estetik ve kullanislilik acisindan pek de bir degeri yok.bu bina yikilmadiktan sonra buraya bir meydan yapmaninda anlami yok..
    0
    0
    Yanıtla
  • erkan (5 yıl önce)
    Arkadaş bu nasıl mimarlar odası meydan olacak kadar geniş değilmiş.Arkadaş esenlik ve orası yıkılınca geniş bir meydan olur şehir merkezi biraz ferahlar.
    0
    0
    Yanıtla