SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Yıkılsın'' Raporu Ne Kadar Ciddi?

A- A+ PAYLAŞ

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM)’nün, Türkiye genelinde kendisine ait spor tesislerinin, deprem yönetmeliğine uygunluğu ve sağlamlığı konusunda inceleme yaptırılması kararının ardından, bu işi ihale ettiği özel bir firmanın elemanları tarafından İnönü Stadı’nda da yapılan incelemede, kapalı tribün teras (beton siper) bölümünün sağlam olmadığı ve “yıktırılması” gerektiği yolundaki kararı tartışma yaratırken, Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden gelen 2 öğretim üyesince 15-16 Ağustos tarihlerinde yapılan incelemelerden çıkan ilk izlenimlerin, tribünün yıktırılmasını gerektirecek herhangi bir sorunun bulunmadığı şeklinde olduğu öğrenildi. Kesin raporun 1 hafta içerisinde çıkacağı bildirildi.

NİSAN’DA İNCELEME, AĞUSTOS’TA TEBLİGAT..
Nisan ayında Malatya’ya gelerek İnönü Stadı’nda inceleme yapan özel firma elemanlarının, kapalı tribünde “sağlam ve güvenli olmadığı” anlamına gelen “beton ve demir yorgunluğu” saptaması yaptıkları, bu kararın 26 Temmuz’da GSGM tarafından Malatya’daki il müdürlüğü yetkililerine faksla iletildiği, müdürlüğün de konuyu “şifahi” olarak aynı gün, stadın kiracısı olan Malatyaspor Kulübü’ne duyurduğu bildirilmişti. Bu konudaki resmi tebligatın ise, o dönem Valinin Malatya’da bulunmaması nedeniyle bekletildiği, Valinin dönmesinin ardından 12 Ağustos Cumartesi günü Malatyaspor Kulübü’ne iletildiği belirlenmişti.

13 Ağustos Pazar günü sezon açma töreni organize eden Malatyaspor Kulübü, yapılan tebligatta, tribün terasının sağlam olmadığı, bu nedenle kapalı tribüne seyirci alınmaması yolunda bilgi verilmesi üzerine hayli zor durumda kalmış, sezon açılış töreninde tribüne seyirci almazken, konu çeşitli boyutlarıyla tartışılmaya başlanmıştı. Malatyaspor’un maçlarını dışarıda oynaması alternatifi de dahil birçok konu gündeme gelirken, 1960’lı yılların ortalarında inşa edilen tribünde, fiziki olarak herhangi bir sorun görülmemesi nedeniyle, bir incelemenin de Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi uzmanlarına yaptırılması kararlaştırılmıştı.

2 ÖĞRETİM ÜYESİ İNCELEDİ..
Malatyaspor Kulübü’nün talebi üzerine Elazığ Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümü Yapı Mekaniği Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Prof.Dr. Mehmet Ülker ile Doç.Dr. Ragıp İnce, 15 Ağustos Salı günü Malatya’ya gelerek, fiziki ve cihazlı ölçüm değerlendirme çalışmalarına başladılar.

Prof.Dr. Ülker ile Doç.Dr. İnce’nin; Ultrasonik Test Cihazı, Donatı Test Cihazı ve Beton Test Çekici denilen “Schmith”i kullanarak; Kapalı Tribünün, yıkılması istenen teras bölümü de dahil olmak üzere çeşitli yerlerinde inceleme yaptıkları bildirildi.

YIKILSIN DEDİKLERİ TERASA ÇIKMAMIŞLAR BİLE..
Salı ve Çarşamba günleri sürdürülen çalışmalar sırasında, Nisan ayında Ankara’dan gelen grubun inceleme sonucunda “yıkılsın” kararı verdikleri Kapalı Tribünün teras bölümünde “hiçbir test yapmadıkları, hatta terasa dahi çıkmadıkları” anlaşıldı. O dönem yapılan inceleme sırasında hazır bulunan bazı görevliler de, gelenlerin alt bölümdeki kolonlarda bazı incelemeler yaptıklarını, terasa hiç çıkmadıklarını, herhangi bir ölçüm yapmadıklarını ve numune almadıklarını söylediler.

Prof.Dr. Ülker ve Doç.Dr. İnce ise, daha önce “hiç çıkılmayan, ancak yıkılması önerilen” bölüme çıkarak ilk incelemeyi orada yaptılar. Uzmanlar, ikinci gün de alt kolonları inceleyip, ölçümler yaptılar, test için örnekler aldılar.

ELDE RAPOR DA YOK, PROJE DE..
Prof.Dr. Ülker ve Doç.Dr. İnce’nin yaptıkları incelemede yapılan ölçümlerde, “Beton Konsol Plaka” da denilen tribün siperi dahil olmak üzere, ana kolonlarda herhangi “tehlikeli ve acil bir sorun” saptanmadığı, kesin sonucun ise yapılan ölçümlerin Elazığ’daki fakülte laboratuvarında yapılacak değerlendirmelerle ortaya çıkacağı ve 1 hafta içerisinde belli olacağı bildirildi.

Malatya İnönü Stadı Kapalı Tribünü’nün gerek Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde, gerekse Bayındırlık Müdürlüğü’nde projesine rastlanmadığı belirtilirken, inşa tarihi konusundaki çelişkilerin de “hafızaya” dayanan bilgilerden kaynaklandığı ortaya çıktı. Bazı görevlilerin 1954, bazılarının 1964, bazılarının 1966 yılında yapıldı dedikleri kapalı tribünün yapım tarihiyle ilgili net bir tarih saptaması olmazken, "1960 ortaları"nda karar kılındı.

Bu arada, GSGM’nin “Tehlikeli.. Yıkılmalı..” kararını ilettiği Kapalı Tribünle ilgili olarak Nisan ayında yapılan “tartışmalı” incelemenin “teknik raporunun” Malatya’da bulunmaması da, son incelemeyi yapan öğretim üyelerini şaşırttı. Bir yetkili, “Rapor yok ama, betonun kalitesi konusunda 6 değeri verilmiş diye duyduk. Bu 6 değeri, tabir caizse parmak arasında ufalanabilecek şekildeki bir kalitesizliği gösterir ki, burada bu kesinlikle görülmüyor. Test için bile beton güçlükle kırılabiliyor, delinebiliyor.” diye konuştu.

Elazığ’dan gelen uzmanların ilk izlenimleri, Malatyaspor yöneticilerini rahatlattı ve tribünün kesin durumunun Elazığ’dan en geç 1 haftada gelecek raporla ortaya çıkacağı belirtildi.

FOTOĞRAFLAR: Selahattin GÖKATALAY

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız