SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yılan Isırdı Bu Hale Geldi

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:39:07
Yılan Isırdı Bu Hale Geldi
A- A+ PAYLAŞ

Antakya'da sokakta oynayan çocuğu yanağından yılan soktu

Evlerinin önündeki bahçede oynarken sol yanağından yılan sokan bir çocuk, tedavi amacıyla getirildiği Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde 7 gün süren tedavinin ardından sağlığına kavuştu.

Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi basın yayın biriminden edinilen bilgilere göre, evlerinin önünde oynarken sol yanağından yılan sokan bir çocuk, olayın üzerinden 1 saatten az bir süre geçerken Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne getirildi.

Hastaneye getirildiğinde yüzün sol yarısında boynuna ve enseye ilerleyen morluk ve şişlik mevcut olan çocukta zehrin etkisine bağlı oluşan şişlik nedeniyle nefes alma zorluğu saptadıklarını anlatan hastane başhekimi Doç. Dr. Mehmet Duru, “Henüz olayın üzerinden 1 saat geçmesine karşın hasta acil serviste görüldüğünde yüzün sol yarısında boynuna ve enseye ilerleyen morluk ve şişlik mevcuttu. Zehrin etkisine bağlı gelişen şişlik sonucu nefes almasında yetersizlik vardı. Acil serviste hasta uyutularak solunum yoluna tüp takıldı ve yılan antiserumu ve şişlik dağıtıcı ilaçlar verildi. 3 gün yoğun bakımda solunum cihazına bağlı takip edildi. İlave antiserum ihtiyacı oldu. Kan düzeyi azaldığı için kan verildi. Kan testlerini düzeltmek için plazma (beyaz kan) verildi. Durumu düzelen hasta 7. gün şifa ile taburcu edildi” dedi.

Yılan ısırma ve sokmaları hakkında da bilgiler veren Duru, “Ülkemizde yılan ısırmalarının çoğu engerek yılanı ile oluşmaktadır. Yurdun her bölgesinde bu tür olgular bildirilmekle birlikte, sıcak iklimin hüküm sürdüğü Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde daha fazla görülmektedir. Yılan sokmalarının ana belirtileri bir çift diş izinin varlığı, ısırık bölgesinde ağrı ve ısırık bölgesinin etrafına doğru uzanan ilerleyici şişliktir. Bu şişlikler ısırılan yerin etrafında kaldığı gibi, tüm kol, bacak, gövdeye de uzanabilir. Kan dolanımı ile ilgili sorunlar oluşturabilir. Ayrıca bulantı, kusma, halsizlik, ağızda dilde uyuşma, sersemlik hissi ve kas seğirmeleri görülebilir. Hipotansiyon, şok ve kanama testlerindeki bozukluk oluşturabilir. Bunlar durumun ağır olduğunu gösterir” şeklinde konuştu.

Yılan sokması halinde yapılacaklar hakkında vatandaşları bilgilendiren Duru, “Yılan sokması sonucunda sokulan bölgeyi emme, kesme gibi yöntemler yapılmamalıdır. Kan dolanımını engelleyerek daha fazla zarar vereceği için turnike yapılmamalıdır. Isırılan bölgeye enjeksiyon yapılmamalıdır, Tıbbi bakım gecikecekse ısırılan yerin yukarısına çok sıkı olmayacak şekilde bandaj yapılabilir ancak bir parmağın rahat girebileceği kadar gevşek olmalıdır. Isırılan bölge hareket ettirilmemeli, kalp seviyesinin altında tutulmalı ve vakit kaybetmeden hastane acil servisine ulaştırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız