SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yılmaz Deprem Bölgesinde

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:43:24
Yılmaz Deprem Bölgesinde
A- A+ PAYLAŞ

 Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, en büyüğü 5,3 olan 200’ün üzerinde depremin meydana geldiği Kiğı ilçesinde incelemelerde bulundu. Yapılan ön tespit çalışmalarında 500’ün üzerinde ağır hasarlı yapının bulunduğunu belirten Bakan Yılmaz, “Nihai tespitler tamamlandığı zaman vatandaşlarımızın istekleri doğrultusunda, daha kalıcı bir şekilde konutlar yapılması gerekebilir” dedi. 

Havayoluyla Ankara’dan memleketi Bingöl’e gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, beraberinde AK Parti Bingöl Milletvekili Enver Fehmioğlu, Vali Yavuz Selim Köşger, 23. Dönem Bingöl Milletvekili Yusuf Coşkun ve AK Parti İl Başkanı Yılmaz Seven ile helikopterle Kiğı ilçesine geldi.

Burada Kiğı Belediye Başkanı Yılmaz Gündüz, Kiğı Kaymakamı Mehmet Ayhan ve kurum müdürleri tarafından karşılanan Bakan Yılmaz, kriz merkezinde gerçekleştirilen toplantının ardından konteynerlerin kurulduğu alanı gezdi.

Bir takım incelemelerde bulunduktan sonra gazetecilere açıklama yapan Bakan Yılmaz, 3 Aralık gecesi 01.27’de meydana gelen ve merkez üssü Kiğı olan depremde, Adaklı ve Yayladere ilçelerinin de etkilendiğini anımsattı. Yılmaz, “5,3 büyüklüğünde 6 şiddetinde oldu ve artçı depremlerde devam etti akabinde. Öncelikle ben bütün herkese geçmiş olsun diyorum. Çok şükür şuana kadar herhangi bir can kaybı veya yaralanma söz konusu değil ama yapılarımızda belli hasarlar var be ağır hasarlar var. Özellikle konut sıkıntısından kaynaklı bazı sorunlar yaşıyoruz. Bazı kamu binalarımızda, ilçelerimizde ve yapılarımızda tespitlerimiz söz konusu. Burada ki AFAD birimimiz gerekli ön incelemeyi yapmış durumda. Buna göre elimizde belirli rakamlar var 500’ün üzerinde ve ön tespitlere göre ağır hasarlı yapı görünüyor bütün ilçelerimiz ve köylerimiz dâhil edildiği zaman. Bununla da ilgili kesin belirlemeyi Başbakanlığımız gerçekleştirecek” dedi.

“100 KONTEYNER ULAŞTIRILDI”

Yapılan ön incelemenin ardından AFAD Başkanlığı tarafından ilçeye 100 konteyner gönderildiğini kaydeden Bakan Yılmaz, şunları söyledi: 

“Bugün itibariyle 100 adet konteyner ulaşmış durumda. Bugün bulunduğumuz alan Kiğı ilçe merkezi ve konteynerler burada bazı alanlara kurulmuş durumda. Biraz bakıma ihtiyacı olan konteynerler var onlarında bakımı yapılıyor şuan. Altyapıları bağlanıyor, elektriği, kanalizasyonu, suyu vs. ciddi anlamda etkilenen köylerimize de gerekli olan konteynerler gönderilmiş durumda. İlave ihtiyaçlar oluştuğu zaman yine bunları değerlendireceğiz.”

“DEPREM ÖLDÜRMEZ, İNSANLARIN İHMALLERİ ÖLDÜRÜR”

Nihai tespitler tamamlandığı zaman vatandaşların istekleri doğrultusunda, daha kalıcı bir şekilde konutların yapılması gerekebildiğini kaydeden Bakan Yılmaz, “Bununla ilgili çalışmaları da AFAD nezdinde takip edeceğiz. Bu vesileyle ben şunu belirtmek istiyorum; Bingöl genel olarak ve bu bölgelerimiz depremle yaşamaya artık alışmak durumunda çünkü Bingöl iki fay hattının kesiştiği noktada. Bu gerçeği bilmeliyiz ve bu gerçeğe göre her şeyimizi organize etmeliyiz. Yapılarımızı, yerleşmemizi, yaşamımızı ve her şeyi bu gerçeğin farkında olarak yapmalıyız. Deprem öldürmez, İnsanların ihmalleri öldürür gibi bir yaklaşımda var. Buraların depremle yaşaması gerektiğini bilmek durumundayız. Bugün depremler olduğu gibi gelecekte de depremler yaşanabilir. Önemli olan binalarımızın kalitesiyle, altyapımızla, nereye yerleştiğimizle ve bütün bu unsurlarıyla deprem riskinin olduğu bir bölgede olduğumuzun farkında olarak bütün hayatımızı organize etmemiz lazım. Bu anlamda da yaşadığımız depremle ilgili herkesin dersler çıkarması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

Bundan sonraki süreçte çalışmaları yakinen takip edeceklerini belirten Bakan Yılmaz, bu tür ortamlarda siyaset yapılmaması gerektiğini vurguladı. Yılmaz, “Bu tür ortamlarda siyaset yapmamak gerekiyor. Bunlar siyaset üstü konulardır. Deprem ortak acılar, ortak sıkıntılar konusunda, hiç kimsenin siyaset yapmaması lazım. Bizim vatandaşımızın ihtiyaçlarına odaklanmamız lazım. Gereksiz hiçbir tartışmaya girmeden vatandaşlarımızın isteği neyse, ona yoğunlaşmamız lazım. Bu açıdan da aynı anlayış hareket etmeye ve vatandaşımızın isteklerini hükümet olarak yerine getirmek gayret etmeye sarf edeceğiz. Bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

Bakan Yılmaz, basın açıklamasının ardından ilçe merkezindeki esnafları ziyaret etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız