SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yine Bir Oldu-Bitti!.

A- A+ PAYLAŞ

İlki 26 Kasım – 2 Aralık 2010 tarihleri arasında düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali’nin 2. sinin 18 – 27 Kasım 2011 tarihleri arasında yapılacağı, geçen yılki organizasyonu yapan şirket tarafından açıklandı.

Malatya Valiliği tarafından Kayısı Araştırma Geliştirme ve Tanıtma Vakfı üzerinden gerçekleştirilen Malatya Film Festivali’nin organizasyon ihalesine ilişkin olarak kamuoyunun 1. organizasyonda olduğu gibi yine bilgilendirilmemesi dikkat çekerken, festivalin 2.si hakkında ilk açıklamanın İstanbul Organizasyon şirketi tarafından yapılması ile 2. ihalenin de İstanbul Organizasyon tarafından alındığı anlaşıldı.

Malatya Valisi Ulvi Saran’ın özel ilgisi ile başlatılan Malatya Uluslararası Film Festivali ve Ankara’da düzenlenen Malatya Günleri organizasyonu Malatya’da kültürel-sanatsal ve tanıtım anlamında bir kazanım olarak değerlendirilirken, bu organizasyonların mali ve yönetsel boyutlarında şeffaf bir yol izlenmemesi, kamuoyunun ihale süreçlerinde bilgilendirilmemesi eleştiri konusu oluyor.

Malatya Uluslar arası Film Festivali’nin ilki için çalışmalar Haziran-Temmuz 2010’da başlatılırken, Malatya Valiliği’nde bu organizasyon için kurulan özel birimden Malatya medyasına herhangi bir açıklama yapılmazken, 20 Ağustos’da Milliyet Gazetesi’nde festivalle ilgili yayınlanan bir haber, valilikteki bu birim tarafından ‘bülten’ olarak basın kuruluşlarına servis edilmişti. Malatyahaber.com. bu trajikomik durumu ‘İş Malatya’da Bilgi Dışarda’ başlığı ile okuyucularına duyurmuştu.

Malatya Valiliği’nden festivalin ihale sürecine ve organizasyon bedeline ilişkin açıklama yapılmazken, Malatyahaber.com’un bu konudaki eleştirel haberlerinden sonra da herhangi bir açıklama olmamış, Malatyahaber.com kendi istihbaratına dayanarak Malatya Uluslararası Film Festivali’nin ilkinin organizasyon bedelinin 1 Milyon 492 bin TL (1 trilyon 492 milyar lira) olduğunu duyurmuş, kamuoyu işin bu boyutunu da böylece öğrenebilmişti.

Türkiye’nin en eski ve en büyük film festivali olan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin bir önceki yıl bütçesinin 7 Milyon TL olduğu düşünüldüğünde ‘iyi bir bütçe’ olan ve sadece 44 bin TL’si ödül olarak dağıtılan Malatya Film Festivali bütçesine ilişkin minimum düzeyde bile saydam bir tutumun sergilenmemesi, akçeli konularda gündeme çeşitli sorular getiriyor.

Festivalin ilkinin kapsamlı bir değerlendirmesi yapılmadan, artıları ve eksileri tartışılmadan 2.sinin alelacele tarihinin belirlenmesi ve yine şeffaf olmayan süreçte alınan kararlarla ihalenin yine İstanbul Organizasyon’a ihale edildiğinin bu şirket tarafından festival tarihi konusunda yapılan yazılı açıklama ile anlaşılması, Malatya Valiliği’nin akçeli konulardaki şeffaf olmayan tutumunu devam ettirdiğini gösteriyor.

Bu çerçevede 2. Malatya Uluslararası Film Festivali konusunda şu soruların cevaplandırılması gerekiyor:

1- 2. Malatya Uluslararası Film Festivali organizasyon ihalesi yapıldı mı, yapıldıysa ne zaman yapıldı?

2- Organizasyon ihalesine kaç firma katıldı?

3- İhalede hangi firmalar hangi teklifleri verdi? İhalede rekabet koşulları oluştu mu?

4- İstanbul Organizasyon’un film festivalinin 2.si için yaptığı yazılı açıklama, bu firmanın ihaleyi kazandığı ve organizasyonu resmen üstlendiği anlamına mı geliyor?

5- İstanbul Organizasyon, organizasyon ihalesini kazanmışsa ihale bedeli nedir?

6- Malatya Valiliği ilkinde de eleştiri konusu olan ihale süreçleri ve yönetsel boyut hakkında, yönetimde şeffaflık ilkesini neden uygulamamaktadır?

7- Bu organizasyonun finansman araçları nelerdir?

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız