SON DAKİKA
SON DEPREMLER

YÖK Başkanı Malatya'da

A- A+ PAYLAŞ

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversitelerdeki akademik kadro sorununu çözmek için yapacakları uygulamadan birinin de 67 olan öğretim üyesi emeklilik yaşını 72'ye çıkartmak olduğunu belirtti.

İnönü Üniversitesi'ndeki çalışmaları incelemek üzere gelen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, beraberindeki İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ile birlikte Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz'ü de ziyaret etti. Ziyaret esnasında bir gazetecinin "Son yıllarda her ilde bir üniversite açıldı. Akademik kadro sıkıntısı var mı?" sorusuna YÖK Başkanı Özcan, "Açığımız var. Son 2 yılda sadece 41 tane üniversite açıldı. Ama bu gerekli bir şeydi. Pek çok bakımdan gerekliydi. Öğrencilerin
geldiği yerlere daima sosyal ve ekonomik bir katkı oluyor. Bu katkıdan dolayı az gelişmiş olan illerimiz faydalanıyor. Bu anlamda iyi. İkincisi bizim çok ciddi bir kontenjan sorunumuz var. O sorunu halletmek için yeni üniversiteler açmak zorundayız. Ama kontenjanı arttıralım derken, öğretim üyesi sayımızı da unutmamak gerekiyor. Öğretim üyesi ihtiyacımız var. Öğretim üyesi ihtiyacını mesela uzaktan eğitim yolu ile, mesela 67 olan emeklilik yaşını 72'ye alarak ve yeni üniversitelerde çalışmak şartıyla kapatmak. Daha başka yollar da var. Mesela dışıraya daha fazla öğrenci göndererek öğretim üyesi açığını kapatmak istiyoruz. Yaptığımız kaba hesaplara göre 15 yıl içinde bir 30 bin öğretim üyesine ihtiyacımız olacak. Üniversite sayımızda 15 yıl içinde 200 civarında olacak. Bu açığı şimdi gönderdiğimiz öğrencilerin sisteme dahil olduğunu düşünürseniz ki, TÜBİTAK bin öğrenci gönderiyor, Mili Eğitim Bakanlığı bin öğrenci gönderiyor ve YÖK de bundan sonra 200 civarında öğrenci gönderecek. 2 bin 200 öğrencinin üçte biri geri dönse 700-800 öğrenci, sisteme yeni bir taze kan olacaktır. Tabii 5 sene sonra başlamak şartıyla problemin büyük ölçüde halledeceğimizi düşünüyorum" dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Malatya İnönü Üniversitesi'ne bu yıl 6 bin öğrenci kontenjanı verdiklerini ve istenirse daha da vereceklerini kaydetti.
Konuşmaların ardından Vali Daşöz, YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan'a kayısı tepsisi hediye etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız