SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yok Böyle Bir Şey!.

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:28:36
Yok Böyle Bir Şey!.
A- A+ PAYLAŞ

Mustafa Bahadır ALTAŞ

SM. Mali Müşavir

mba444@mynet.com

Elazığ ili mülki sınırları içinde karayolları tarafından yapılan bir çalışmanın Malatya AKP il başkanı tarafından Malatyalılara müjde olarak verilmesini anlamak! 

2012 yılında açıklanan yeni teşvik paketinin sağladığı destekler ve Malatya ekonomisine sağlayacağı katkıları anlatmak ve yorumlamak üzere, yerel bir televizyonda katılmış olduğum programda, Malatya’nın gelişmesinin önündeki en önemli olumsuzluğun ulaşım olduğunu, Malatya’nın kara-demir ve havayolu ulaşımını üst seviyeye çıkarmaması halinde bu tür teşvik unsurlarından yeteri kadar yararlanamayacağını söylediğimde, başta program moderatörü ve diğer katılımcıları bunu neden bu kadar önemsediğimi sormuşlar, ben de onlara büyükşehir olmaya aday Malatya’nın, transit geçişleri sağlayacak bir çevre yolunun olmadığını, en yakın komşu il olan Adıyaman ile sağlıklı bir karayolu bağlantısının bulunmadığını (On yıllardır açılmayı bekliyor), lojislik merkez olması beklenen 5.İşletme Müdürlüğünün her an için Malatya’dan taşınmasının söz konusu olacağını söylemiş, bu yatırımların mevcut siyasi iktidar tarafından bütçede yeterli ödenek olmadığı için gerçekleştirilemediğinin milletvekillerince ifade edildiğini belirtmiştim. 

Bizler bu konuları tartışırken,  Elazığ’da bulunan Karayolları 8.Bölge Müdürlüğü tarafından Malatya-Elazığ karayolunun Karakaya Baraj gölü üzerindeki Kömürhan Köprüsünden sonraki Elazığ il sınırları içinde yer alan bölümünde var olan virajları kaldırmak için tünel projesi üzerinde çalışıldığını söyleyince buna çok şaşırmış ve bana 'şaka yapmıyorsunuz değil mi?' demişlerdi.  

Aradan bir yıl geçmeden Malatya-Elazığ karayolu Kömürhan mevkide yapılması düşünülen köprü ve tünel ile ilgili haberleri aşağıdaki şekli ile basında yer aldı: 

3 Temmuz 2013, Karayolları 8. Bölge Müdür Yardımcısı M. Ali Sabaz, “Malatya-Elazığ yolunda 578 metre uzunluğundaki Kömürhan Köprüsü bağlantı tüneli ile yolu yapım projesi ihalesi 29 Mayıs 2013 tarihinde ihale edildi. İhale süreci devam ediyor” dedi.İnşaat çalışmalarına bu yıl başlanacak olan Kömürhan Köprüsü’nün 3,5 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor. (1)

5 Kasım 2013, Karayolları Genel Müdürlüğü Program ve İzleme Dairesi Başkanlığı tarafından, Elazığ- Malatya yolunda  mevcut Kömürhan Köprüsü’nün yanına yaptırılacak olan yeni köprü, tüneller ve bağlantı yolları ilgili ihale dün yapıldı. Proje maliyeti 251.8 milyon TL. olarak hesaplanan ihaleye 10 firma katılırken, bunlardan 9’u teklif sundu. İhalede en düşük teklifi, Doğuş İnşaat + Gülsan İnşaat ortaklığı verdi.(2)

5 Nisan 2014, Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan AKP Malatya İl Başkanı Av.Bülent Tüfenkci, Malatya-Elazığ arasındaki yolun 15 kilometre kısalacağını söyleyerek yeni yapılacak olan köprünün devamına 2,5 kilometrelik çift tüplü tünel inşa edileceğini 900 gün sonra köprünün tamamlanmasıyla doğu-batı yönünde Kayseri’den Malatya’ya karayolu ağının tamamının duble yol haline geleceğini söyledi.(Kayseri ile Kömürhan arasında ben bir bağlantı kuramadım) Bülent Tüfenkci “Yaklaşık 252 milyon TL maliyeti olan proje, 160 milyon 989 bin TL tutarıyla Doğuş-Gülsan ortaklığının ihaleyi kazandığını belirterek, köprünün eni boyu ve kilosu ile ilgili diğer teknik bilgileri de vermeyi ihmal etmemişti. Tüfenkçi, ayrıca 3 yıl önce duble yol olarak hizmete giren Malatya-Elazığ yolunun Kapıkaya Köprüsü ile Kömürhan Köprüsü mevkisini de kapsayan yolun BSK (bitümlü sıcak karışım asfalt) yapım işi ihalesinin yapıldığını ve yolun asfaltlama çalışmalarının bu yıl tamamlanacağını kaydetti.(3) (Bu çalışma aylar önce başladı )

Şimdi bir çok kişi bu satırları okuyunca doğal olarak bir hizmetin yapıldığını ve bizim yapılan bu hizmete karşı çıktığımızı söyleyecektir. Evet burada yapılan bir hizmet vardır. Bizim hiçbir zaman doğru, zamanında ve en uygun maliyetle yapılan yatırım ile hizmete karşı çıkmamız mümkün değildir. Bizler Edirne’den Kars'a, yavru vatan Kıbrıs’a kadar yapılan her türlü hizmeti takdir eder ve ondan mutlu oluruz. Bu hizmetlerin yanında Malatya’nın da hak ettiği hizmeti almasını beklememiz bu şehirde yaşayan insanlar olarak bizlerin en doğal hakkıdır. Bizim itirazımız ve eleştirimiz yetersiz ve beceriksiz yöneticilerin başkalarının becerilerini ve başarılarını kendi başarısıymış gibi kabullenerek bunu da bize empoze etmeye çalışmasıdır.

Bundan kırk yıl önce Türkiye’de sayılı birkaç ilde şehirler arası transit geçişlerin yapıldığı çevre yolu vardı, bu illerden biri de Malatya olarak bilinirdi.   1990 yıllarda dönemim ANAP’lı belediye başkanı A.Münir Erkal tarafından gündeme getirilen ve proje kapsamında ileriki yıllarda yatırım programına alınan Malatya Kuzey çevre yolu projesi ile ilgili o günden bugüne kadar kayda değer bir çalışma yapılmadığı için 1 Nisan 2014 tarihi itibari ile büyükşehir olan Malatya transit geçişlerin şehir içinden yapıldığı, ulaşımda geri kalmış sayılı iller arasında yer aldı. 

Gönül isterdi ki AKP il başkanı, Elazığ ili mülki sınırları içinde Karayolu 8.Bölge Müdürlüğü (Elazığ) tarafından yapılan bu çalışma yerine, Malatyalı hemşerilerine yirmi beş yıldır yapılmayan  çevre yolu projesi ve ihalesinin müjdesini versin. 

Yukarıda özetle basında yer aldığı şekli ile yazdığım metinlerden de anlaşılacağı gibi, bu proje ile ilgili konuya taraf kamu kurumları tarafından gerekli zamanlar da gerekli açıklamalar yapılarak kamuoyu aydınlatılmıştır. AKP il başkanı sayın Tüfenkçi tarafından anlamsız bir şekilde sahibinin sesi tavır ve edası ile kamu kurumlarının çalışmaları mükerrer olarak basına servis edilmektedir. Bu da doğal olarak Sayın Tüfenkçi'nin bu konulardan ya zamanında haberdar olmadığı ya da danışmanları kendi bilgisi dışında basına bilgi servis ettikleri algısı yaratmaktadır.

Sayın Tüfenkçi; kes kopyala yapıştır  türünden basın açıklamaları yerine, samimi ve içtenlikle tüm Malatyalılara şu sorunun cevabını vermelidir: Yerel seçimlerde bilbortlarda yer alan kanal İstanbul veya İstanbul’a 3.havaalanı  afişleri, Şimdi ise Elazığ yolu 15 km kısalacak basın açıklaması Malatya’nın var olan hangi sorununa çözüm olacaktır? “Malatya için öncelik çevre yolu mu?  Yoksa Kömürhan Köprüsü ve tüneller mi ?” 

AKP il başkanı tarafından Elazığ yolu 15 km kısalacak basın açıklamasından sonra, bizler de doğal olarak kendisine şu soruyu sormak durumundayız: AKP Malatya il başkanı olarak kendisinin; Elazığ ili sınırları içinde iki yıl önce faaliyete giren Elazığ çevre yolunun yapılmasında ve yapılacak olan Kömürhan Köprüsü ve tüneller projesindeki katkısı ne kadar? Malatya il sınırları içinde yer alan  Malatya için önem ve öncelik arz eden  çevre yolunun yapılmamasındaki katkısı ne kadardır?

2008 yılında yayınlanan "Malatya Ekonomisi ve Ulaşım Sorunu" başlıklı yazımda, "Malatya’da yaklaşık 25 yıllık bir süredir gündeme gelen 2001 yılında proje kapsamına alınan Kuzey Çevre Yolunun hayata geçmeyişi Malatya için büyük bir kayıptır. Bu projenin sürekli olarak ertelenmesi, Yatırımcılar için Türkiye'deki onbeş cazibe merkezinden biri olarak gösterilen Malatya’nın bu özelliğini kaybetmesine neden olacaktır. Özellikle mevcut şehir içi ulaşım sorunu da katlanarak artarken Malatya’nın ekonomik ve sosyal olarak gelişimini sağlaması  mümkün görülmemektedir. Çünkü şehir merkezi yakın gelecekte yaşanması zor bir merkez konumuna gelecek insanları şehirden uzaklaştıracaktır. İktisadi açıdan değerlendirdiğimiz de ulaştırma kendi başına bir ekonomik faaliyet olduğu gibi diğer sektörlerle yakın ilişkisi olan ve bu sektörleri olumlu yönde etkileyen bir hizmet sektörüdür. 21. yüzyıl dünyasında yeterli ve çağdaş ulaşım hizmeti olmaksızın sosyal ve ekonomik hayatı canlı ve dinamik tutmak mümkün değildir. Hızlı kentleşme, sanayileşme ve nüfus artışının beraberinde getirdiği sorunlar hiç kuşkusuz ulaşım sektörüne de yansımaktadır."(4) şeklinde ifade ederek konuyu Malatya kamuoyunun gündemine taşımıştım. Aradan yıllar geçmesine rağmen bu konuda hiç bir adım atılmaması Malatya adına çok üzücü bir durumdur.

İlgili ilgisiz hemen her konuda bir açıklama yapma gereği duyan AKP il başkanı Sayın Tüfenkçi; geçtiğimiz gün açıklanan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre 31 Aralık 2013 tarihi itibari ile 2012-2013 döneminde Malatya’nın aldığı göçün 25.876 kişi, verdiği göçün 33.194 kişi bilgisi kapsamında Malatya’nın her geçen kan kaybediyor olmasına çözüm sunma konusunda Malatya’ya bir müjde verebilecek mi? 

Sayın Tüfenkçi; hukukçu kimliği ile geçtiğimiz hafta sonu basın mensuplarıyla bir araya gelen partisinin milletvekili Sayın Fındıklı'nın, gündeme ilişkin açıklamalarda bulunurken Türkiye'nin gerçekten millet iradesine dayanan “bir tek patronu” (patron; bir ticaret veya sanayi kurumunun sahibi, başı) bir tek başbakanı var. Başka bir güç yok. Milletin üzerinde başka bir egemenlik yok, sözündeki  TC.Başbakanlığı kurumsal kimliğini Patron, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını da emtia (mal) olarak ifade etmesinden Malatyalılar adına ne kadar mutluluk duymuştur? Bu sözleri demokrasi adına nasıl açıklayacaktır? Başta kendilerine oy veren seçmenler olmak üzere bizlerin kişilik hakkına yapılan bu saygısızlığa tepkisi nasıl olacaktır?

--------

http://www.malatyahaber.com/ (1,2,3)

http://www.malatyayabakis.com/(4)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız