SON DAKİKA
SON DEPREMLER

YÖK Gidecek TYK Gelecek

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:29:03
YÖK Gidecek TYK Gelecek
A- A+ PAYLAŞ

YÖK, yeni kanun taslağı çalışmasını görüş almak üzere kamuoyuyla paylaştı.

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yeni kanun taslağı çalışmasında, kurulun adı Türkiye Yükseköğretim Kurulu olarak değiştirilecek. Taslağa göre, Rektörler Kurulu'nun yanı sıra en az 15 yıldır faaliyet gösteren üniversitelerde üniversite konseyi oluşturulacak. Konsey, rektör ve dekan atamalarını yapabilecek. 

Taslak çalışmalarını paylaşmak, bilgi ve görüş almak için kurulun bünyesinde 'yeniyasa.yok.gov.tr' internet sitesi oluşturuldu.  

Rektörler Kurulu 

Taslağa göre kurulun en üst karar organı olan Yükseköğretim Genel Kurulu, başkan dahil 21 üyeden oluşacak. Üyelerden 5'i siyasi parti gruplarının göstereceği adaylar arasından TBMM tarafından, 5'i Cumhurbaşkanı, 5'i üst düzey kamu görevlileri veya profesör unvanına sahip öğretim üyeleri arasından Bakanlar Kurulu'nca; 6'sı kendi üyesi olmayan profesörler arasından Rektörler Kurulu'nca seçilecek. 

Cumhurbaşkanı kurul üyelerinden birini başkanlığa atayacak. Rektörler Kurulu da yükseköğretim kurumlarının rektörlerinden oluşacak. Rektörler Kurulu, kendi üyeleri arasından iki yıl için bir başkan ve iki başkan yardımcısı seçecek.  

Üniversite Konseyi 

En az 15 yıldır faaliyet gösteren devlet üniversiteleri bazı şartları sağladıkları takdirde üniversite konseyi oluşturulabilecek. Konsey, üniversite öğretim üyeleri tarafından her biri farklı fakültelerde görev yapan öğretim üyeleri arasından seçilen 5; Bakanlar Kurulu'nca seçilen 2, kurul tarafından ilgili üniversitenin profesör unvanlı öğretim üyeleri arasından 2'si seçilecek. 

Rektörlük seçimi 

Çalışmada, rektörlükle ilgili de bazı yeniliklerin de getirilmesi öngörülüyor. Buna göre, profesör unvanına sahip olan rektörler 5 yıl için atanacak. Bir kimse aynı devlet üniversitesinde iki defa rektörlük yapamayacak. 

Rektörlük seçimine ilişkin bilgilerin de bulunduğu çalışmaya göre, üniversite konseyi oluşturulan devlet üniversitelerinde rektör ataması konsey tarafından yapılacak. 

Vakıf üniversiteleriyle özel üniversitelerde rektör, üniversite mütevelli heyeti tarafından yapılan teklif üzerine Kurul tarafından atanacak. 

Siyasi partilere üyelik 

Öğretim elemanları ve öğrenciler, siyasi partilere üye olabilecek; yükseköğretim kurumlarındaki görevlerini aksatmamak ve bir ay içinde kurumlarına bildirmek kaydıyla, siyasi partilerin merkez organları ile bunlara bağlı araştırma ve danışma birimlerinde görev alabilecek.Siyasi partilerin merkez organları ile bunlara bağlı araştırma ve danışma birimlerinde görev alan öğretim elemanları, bu görev süresince Türkiye Yükseköğretim Kurulu ile yükseköğretim kurumlarında idari görev alamayacak. 

Siyasi partilere üye olan öğretim elemanları ve öğrenciler, yükseköğretim kurumları içinde siyasi parti faaliyetinde bulunamayacak ve siyasi parti propagandası yapamayacak. 

Öğrencilere, ''izinsiz ilan asmak, yükseköğretim kurumlarına sarhoş gelmek, yükseköğretim kurumlarında alkollü içki içmek, cinsel tacizde bulunmak, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'' gibi suçlarda disiplin hükümleri uygulanacak. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız