SON DAKİKA
SON DEPREMLER

YÖK'çüden 'Akademik Duruş'

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi'nde konferans veren YÖK üyesi Prof.Dr. Sait Bilgiç, "Dikkat edilmesi gereken en önemli husus akademik özgürlüktür" dedi.

Bilgiç'in "Akademik Duruş" başlığı altında gerçekleştirilen konferansıyla ilgili olarak üniversiteden şu bilgi verildi:

"YÖK üyesi Prof. Dr. Sait Bilgiç, “ Akademik Duruş” başlıklı konferansıyla üniversitemizdeydi.

Hoca Ahmet Yesevi Salonumuzda düzenlenen konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik, Rektör Yardımcılarımız, fakülte dekanlarımız ve öğretim üyelerimiz katıldılar.
Akademi kavramının tarihçesine dair kısa açıklamalar yaparak sunumuna başlayan Prof. Dr. Sait Bilgiç, akademisyenlerin akademik dünyadaki önemine değindi.

Akademik özgürlük ile bilim adamı kavramları arasındaki bağı inceleyen Prof. Dr. Bilgiç, dünyadan ve ülkemizden akademiye dair verdiği çarpıcı örneklerle konuşmasını sürdürdü. Sokrates’ten İmam- ı Azam’a, Roger Bacon’dan Edward Said’e kadar akademik ortamda iz bırakan birçok düşünür ve bilim adamının akademik duruşlarına dair önemli notlar aktaran Prof. Dr. Sait Bilgiç, akademik duruşun en temel özelliklerinden birisi olan düşünce özgürlüğü kavramı ekseninde sunumuna devam etti.

Özgür düşüncenin kısıtlanmasının bir süre sonra onu kısıtlayanları da zor durumda bırakacağını dile getiren Prof. Dr. Bilgiç, düşünce ve bilim hayatının dar kalıpların içine sıkışmadan, tek bir otoritenin baskısından uzak bir şekilde kurgulanması gerektiğini aktardı. Düşüncenin, bilimin ve tabii olarak insanlığın gelişiminin akademinin özgürlüğüyle doğru orantılı olarak ilerleyebileceğini belirten Prof. Dr. Bilgiç, kişisel ve kurumsal olarak dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisinin de akademik özgürlük olduğunu aktardı. Akademinin ve akademisyenlerin siyasetle ve iktidarla olan ilişkilerini bilimin üstüne çıkarmamaları gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Bilgiç, üniversitenin güncel siyasi konulardan uzak bir akademik duruş sergilemesinin önemine değindi. Bir ülkenin gelişmesinde mihenk taşı konumunda olan üniversitelerin her türlü düşünceye ve bilimsel tartışmaya açık olmasının gerekliliğini vurgulayan Prof. Dr. Sait Bilgiç, ülkenin, bilimin ve insanlığın gelişmesinin ancak bu özgür düşünce ortamının korunmasıyla sağlanabileceğini aktardı."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız