SON DAKİKA
SON DEPREMLER

YÖK'ten 'Enstitü'ye Onay

A- A+ PAYLAŞ

Gerçekleştirilen karaciğer nakli operasyonlarıyla dünya ve Avrupa'da ilk sıralarda yeralan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi bünyesinde bir Karaciğer Nakil Enstitüsü'nün kurulmasına ilişkin çalışmalarda olumlu sonuca ulaşıldığı ve YÖK genel kurulunda bu konuda karar çıktığı haber alındı.

Malatya Milletvekilleri Mevlüt Aslanoğlu'nun çabalarının yanı sıra Öznur Çalık ve Ömer Faruk Öz'ün, YÖK'ün bütçesinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşüldüğü sırada YÖK başkanı ve genel kurul üyeleriyle kulis çalışmaları yapmalarının sonuç verdiği, kurulun 23 Aralık Perşembe günü yapılan toplantısında enstitünün kuruluşuna onay veren kararın alındığı bildirildi.

Kararın Bakanlar Kurulu'nda da görüşüleceği, burada da kabul görmesi halinde kuruluş işlemlerinin başlatılacağı haber alındı.

"İSTİYORUZ.."
Milletvekili Aslanoğlu, 11 Kasım'da komisyonda Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşülürken sözalmış ve bakan Nimet Çubukçu'nun da bulunduğu ortamda, "..Şimdi ben bunu iftiharla söylüyorum: Malatya İnönü Üniversitesi bir marka üniversite olmuştur. Karaciğer nakil merkezine sahip olmak bakımından Türkiye’deki iki üniversiteden biri olmuştur. Biz bununla gurur duyuyoruz. Yılda 150 adet karaciğer naklî yapılıyor burada, canlıdan canlıya, dikkatinizi çekerim, canlıdan canlıya.

Afganistan’dan, Pakistan’dan, Irak’tan, Suriye’den bir sürü hekimler geliyor, burada karaciğer nakil yapma eğitimini alıyorlar. Böbrek naklî merkezî oluştu yeni, 15’inci böbrek nakledildi. Burası artık marka bir üniversite oldu bu iki konuda. Ben o arkadaşlarıma teşekkür ediyorum ama bunların belli olanaklara sahip olması gerekiyor. Örneğin, ben bunu Sayın YÖK Başkanına da -geçen Malatya’ya giderken- havaalanında söyledim. Biz, bir karaciğer nakil enstitüsü için izin istiyoruz Sayın Bakanım. Yani karaciğer nakil enstitüsü iznini istiyor Malatya Üniversitesi. Bunu bize verin. Bizim arkadaşlarımız, üniversitedeki öğretim görevlilerimiz bu enstitüyle Türkiye'nin belki bu konuda en iyi üniversitesini yapacaklardır. Bunu kimse bizden esirgemesin, bu bizim hakkımız. Malatya İnönü Üniversitesi talep edeli yaklaşık altı ay oldu ama bugüne kadar herhangi bir ses çıkmıyor. Birisi tutsun elimizden bizim. O bizim kadar sizin de sorumluluğunuz, oraya yardım etmek sizin de göreviniz. Ama duyarsız kalmayı, bir şekilde sessiz kalmayı hazmedemiyorum. Biz bu kadar çaba sarf ediyorsak, siz de sarf edeceksiniz; kıvanç duyacaksınız. Ama altı aydır ses çıkmıyor Sayın Bakanım. Biz karaciğer enstitümüzü istiyoruz." şeklinde konuşmuştu.

MALATYA MARKASI..
Karaciğer nakli ekip başkanlarından olan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi eski dekanı, genel cerrah Prof.Dr. Sezai Yılmaz, Ağustos ayındaki bir nakil operasyonundan sonra Turgut Özal Tıp Merkezi'nin karaciğer nakilleri konusundaki hedefleri hakkında konuşmuş ve "Turgut Özal Tıp Merkezi karaciğer nakli konusunda çok önemli bir noktaya geldi. Bugün tartışmasız olarak Türkiye'de en ön sırada yer alıyor. Yaptığımız karaciğer nakillerinin kalitesi ortada. Dünyada sayılı karaciğer nakil merkezleri arasına giren Turgut Özal Tıp Merkezi'nin bu konuda daha güzel işler yapacağına inanıyorum. Bunlar adım adım geçiliyor. Bugün Malatya dünyada karaciğer nakilleri ile anılan bir şehir haline geldi. İyi bir noktada olduğumuzu düşünüyorum. Hedefimiz dünyadaki en iyi merkez olmaktır. Dünyada şu anda sayılı bir kaç merkezden birisiyiz. Sayısal olarak ikinci sıradayız. 2008 yılındaki 153 olan karaciğer nakil rekorumuzu bu yıl aşacağız, öyle görünüyor. Önümüzdeki hafta 100. karaciğer nakilimizi yapacağız" demişti.

Prof. Dr. Yılmaz, bu konudaki konuşmasını "Daha önce de dillendirdiğimiz gibi enstitüleşme çok önemli. Yani bir şekilde karaciğer nakil fakültesi düşünün. Bu tip kurumsallaşma çalışmaları gerçekleştirildiğinde organ bağışı oranları aratacaktır. Bir şekilde buraya karaciğer nakil enstitüsü kurulması lazım. İnönü Üniversitesi Senatosu, Karaciğer Nakli Enstitüsü kurulmasını kabul ederek YÖK'e bildirdi. YÖK'te bazı sıkıntılarla karşılaştık. O sıkıntıları da kısa sürede aşacağız. Dünyada 5 tane büyük Karaciğer Nakli Enstitüsü var. Biz de onlardan birisi olacağız. Biz şu anda enstitü olmadan bile onların birçoğunu kalite ve sayısal anlamda geçmiş vaziyetteyiz" tamamlamıştı.

ARŞİV FOTO: Prof.Dr. Sezai Yılmaz (soldan 4.) ve nakil ekibi, karaciğer nakli yapılan bir çocuk hastayla..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız