SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yol Mezarlıktan Geçecek!

A- A+ PAYLAŞ

65 yıllık Kuyuönü (Aşağı Banazı) Mezarlığı’nın önemli bir bölümü, Malatya Belediyesi tarafından yaptırılacak olan güney kuşak çevre yolu projesi nedeniyle kaldırılma tehdidiyle karşı karşıya. Belediyenin talebi doğrultusunda, Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Malatya’da belirlenen bazı mezarlıkları kültür varlığı olarak tescil etmesine karşın, bu mezarlığı tescil kapsamı dışında bıraktı.

Malatya Belediyesi tarafından 35 m. olarak projelendirilen ve daha sonra 50 metreye çıkarılan ve Karakavak’ta Fahri Kayhan bulvarından başlayarak Beydağı’nı takiben Çöşnük kavşağında sona eren güney kuşak çevre yolu güzergahı, göre (krokide kırmızı renkli bölge), yaklaşık 65 yıllık Yukarı Banazı mezarlığının önemli bir bölümünün yola katılmasını öngörüyor.

Mezarlığın İsmetpaşa Caddesi girişinde bulunan, Şehir Mezarlığı’nın açıldığı 1989 yılına kadar görevi başında şehit olan asker ve kamu görevlilerinin defnedildiği Şehitliğin de açılacak yol güzergahı üzerinde bulunması nedeniyle vatandaşlar ve teknik uzmanlar güzergahın değiştirilmesini istiyor.

Konu ile ilgili olarak bazı vatandaşlar, “Kuyuönü, bir diğer adıyla Aşağı Banazı Mezarlığı, şehrimizin en eski mezarlarından biri. Burada büyüklerimiz yatıyor. Yani Malatya’yı Malatya yapanlar. Bu büyüklerimize saygı göstermemiz korumamız gerekirken, yok etmenin mantığını anlamak zor. Üstelik Şehitliğin büyük bir bölümünü de bu güzergahta. Büyüklerimize saygımız yoksa şehidimize de mi yok?” diye tepkilerini dile getirdiler

Kültür çevreleri de “Özümüze, bize ait ne varsa yok ediyorlar. Tarihimize ve kültürümüze yıkarak, yok ederek değilde koruyarak sahip çıkılır. Belediyenin bir an önce bu yanlıştan dönmesi gerekir” diye belediyeye çağrı yaptılar.

Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri ise “Güney kuşak çevre yolu 35 m. olarak planlanmıştı. Ama Bölgenin gelişmesini ve önümüzdeki süreci de göz önüne alarak 50 m.’ye çıkartıldı. Mezarlığın sağından ve solundan yaklaşık 10m alınacak. Başka seçeneğimiz yok” Elbette mezarlarımızı koruyacağız ama yollar gelişmenin en önemli göstergelerinden biri.” diyerek alternatifsiz olduklarını öne sürdüler.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız