SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yolda 'Önce Yaya' Tamam da, Ya Kaldırım ve Meydanlar!.

0
Güncellendi - 2019-05-03 03:29:30
Yolda 'Önce Yaya' Tamam da, Ya Kaldırım ve Meydanlar!.
A- A+ PAYLAŞ

'Yaya Önceliği' ile ilgili özel çalışma başlatan, yollardaki yaya geçitlerinde öncelikli geçiş hakkının yayalara ait olduğuna ilişkin İçişleri Bakanlığı'nca başlatılan bu çalışmalar yayınlanan genelgelerle "yaya güvenliği" faaliyeti olarak en öne çıkarılırken, yayaların güvenli ulaşımı için çok önemli olan kaldırım ve meydanların araçlar tarafından işgal edilmesine yönelik herhangi bir duyarlılığın gösterilmemesi eleştirilere yolaçıyor. Özellikle merkeze bağlanan yolların kaldırımlarında araç parkedilmesinin yanı sıra, başta ana cadde kaldırımları olmak üzere ara sokaklarda da, bir kısım esnafın işyerlerinin önüne malzeme koyarak kaldırımı işgal etmeleri ve birçok yerde yayaları kaldırım yerine yolda yürümek zorunda bırakmalarına karşı da, Valilik ve Büyükşehir ile ilçe belediyelerince de önlem alınması, denetim yapılması, kaldırım işgallerine son verilmesi isteniyor. Bu arada, kent merkezindeki meydanda son dönemde, yasak olmasına rağmen, özellikle akşam saatlerinde yoğunlaşan araç parklarına da son verilmesi, Yeni Cami çevresinde ve Soykan Meydanı'ndan başlamak üzere bu karmaşanın sona erdirilmesi gerektiği ifade ediliyor.

YOLDA 'ÖNCE YAYA' GENELGESİ..

İçişleri Bakanlığı, 2 gün önce 81 İl Valiliği'ne "Yaya Önceliği/Güvenliği" genelgesi gönderdi ve bir süre önce yoğun denetimler eşliğinde başlanan yollardan yayaların güvenli geçişiyle ilgili sorululuklar hatırlatıldı.

Genelgede, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 74. maddesinde sürücülere “görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlama, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını verme” yükümlülüğü hatırlatıldı. Genelgede, 2019 yılı “Yaya Öncelikli Trafik Yılı” olarak ilan edildiğine dikkat çekilerek; sürücülerin, yaya ve okul geçitleri öncesinde uyarılarak dikkatlerini daha üst düzeye çıkarmak suretiyle yavaşlamalarını ve durarak yayalara ilk geçiş hakkını vermelerini sağlamak amacıyla karayolu üzerine yaya önceliğine vurgu yapan “önce yaya” ikonlarının araçların yaklaşım yönünde, tüm ışıksız yaya ve okul geçitlerine çizdirilmesi ve uygulamanın öncelikle şehrin önem ve öncelik arz eden noktalarına çizdirilmesi yönünde talimatlandırıldığı belirtildi.

Ayrıca genelgede, trafik kazasına ve can kayıplarının artmasına neden olan kural ihlallerinin tespit edilmesinde, sürücülerde algılanan yakalanma riskinin oluşturulmasında tek başına trafik zabıtasının yeterli olmadığından, tüm kolluk birimlerinin bir seferberlik ruhuyla etkin bir şekilde görev yapması amacıyla başlatılan “Bu Yolda Hep Birlikteyiz” kampanyasında olduğu gibi yaya güvenliğinin sağlanması konusunda da tüm kolluk personeline görev esnasında ve dışında sorumlu olacak. Bu kapsamda Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına yaklaşırken yavaşlamamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermeyen, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermeyen ilgili kanun kapsamında da yaya önceliği konusunda da “Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı” düzenlenecek.

PEKİ NEREDEYSE 'YAYAYA KAPALI' KALDIRIM VE MEYDANLAR NE OLACAK?

Yayaların yollardan güvenli geçişi için yapılan düzenleme ve artırılan denetimlere karşın, sorumsuz bir kısım esnafların yanı sıra araçlarını parkedenler yüzünden yaya güvenliği için tehdit oluşturan kaldırım ve meydan işgallerine karşı da etkili ve caydırıcı denetimlerin yapılması gerekiyor.

İçişleri Bakanlığı'nın, "önce yaya" temalı genelgesinde, kaldırım işgallerine de son verilmesi gerektiği ifadeleri yeralırken, Malatya'da uzun süredir şikayet konusu olan bu durum, ilgili kurumların ilgisizliği nedeniyle engellenemiyor.

Daha önce dubalarla çevrilip araç parkına kapatılan Yeni Cami çevresi ile Soykan Meydanı'nda, kilitli dubaları bir şekilde aşmayı başaran araç sahipleri, araçlarını parkederek yayalara ait bir alanı işgal ederken, bu durum her geçen gün daha da artıyor.

Yine merkeze bağlı sokakların kaldırımlarında da araç parkının yasak olmasına rağmen devam ettiği belirtilirken, aynı durumun ana caddelerin kaldırımlarında bir kısım esnafın mal-malzeme yığarak işgalinin önüne geçilememesi, yerel yönetimlerin zaafiyeti olarak değerlendiriliyor.

Yayaların güvenliği için, öncelikle İnönü, Atatürk, Akpınar, Halep, Fuzuli, Niyazi Mısri, Emeksiz, Mimar Sinan, Turgut Temelli caddeleri başta olmak üzere kaldırım işgallerinin sona erdirilmesi gerektiği, ancak daha önce vatandaşların basında da dile getirdikleri şikayetlere rağmen, yetkili makamların bu konuda duyarlı davranmadıkları, denetimle ilgili polis ve zabıta ekiplerinin fazlalığına rağmen, bu fazlalık paralelinde bir denetim etkinliği olmadığı belirtiliyor.

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

FOTO: Yeni Cami çevresi ve Soykan Meydanı, yasak olmasına rağmen denetimsizlikten oto park yerine dönüştü

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • MALATYALI (4 yıl önce)
    NİYAZİ MISRİ CADDESİNDE ( TİCRET ODASINDAN KIRÇUVAL OTELE KADAR) KALDIRIMDA 1 METRE KARE BOŞ ALAN BULABİLENE 1.000.000 LİRA ÖDÜL HADİ BUYRUN . ÖNCE SELAHATTİN BAŞKAN BİR ÇIKSINDA GÖRSÜN ŞU CADDEDEKİ REZİLLİĞİ , TİCARET ODASININ ARKASINDA Kİ ÇOÇUK PARKINDA YEŞİL ALANA BİLE ARAÇLAR PARK YAPIYOR , BU MEMLEKETTE CANININ İSTEDİĞİ HERŞEYİ YAPABİLİRSİN NE POLİSİ NE ZABITASI NEDE BAŞKA BİR YETKİLİ İŞİNİ YAPMIYOR HEPSİ AYIN 15 DE PARA ÇEKEN BANKAMATİK MEMURU .
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (4 yıl önce)
    ..Sayın yetkililer ..bu durumdan hiç haberdar değiller mi daha önenli işleri mi var ki halkın üzerinde yürüdüğü kaldırımları çok görüyorlar.. yazık ...birkaç yorum cu atıp-tutuyoruz ..bir gün sonra alışıyoruz eski halimize..
    0
    0
    Yanıtla
  • Salih Karacan (4 yıl önce)
    Hep söylerim; şehir yayalarındır, arabaların değil. Yayaların hatta şehrin sokak hayvanlarının dahi arabalardan daha fazla imtiyazı olmalıdır. Ama bizim milletin bir huyu var; istiyor ki arabasını alışveriş yaptığı ya da işinin olduğu dükkanın içine kadar soksun. Şu resimlere bakınca merak etmeye başladım. Acaba millet arabasını ne zaman Yeni Caminin avlusuna sokmaya başlayacak diye. Ayıp yahu. Dünyada şehir merkezlerini yayalaştırma yoluna gidilirken bizimkiler her yere sokulmasına izin veriyor. Esnaf değil kim olursa olsun. Şu görüntüye izin verilmemelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • ALİ RIZA (4 yıl önce)
    KARDEŞİM YENİ CAMİİ CİVARI ARABA KONULMAYA UYGUN HERKEZ KENDİ NEVSINI DÜŞÜNÜYOR HİÇ SORAN YÖK ESNAF NAPİYOR DİYE O ARAC ORAYA PARK EDİYOR ESNAFA GİDİYOR ALIŞVERİŞE GİDİYOR NİYE HERKZ BU KADAR BENCİL DÜŞÜNÜYOR YAV AZ İNSAF PARK EDİLEN ARAÇLARIN OLDUĞU YERDE HANGI YAYA GEÇİYOR BİLMEDEN KONUŞMAYIN BOŞ KONUŞUP ESNAFIN İNSANLARIN AHINI ALMAYIP AYIPTIR GÜNAHTIR BARİ BIRAKIN ŞU ARAÇLAR KALSIN ORDA ESNAFLAR ICIN BİRAZ ANLAYIŞLI OLUN DİYECEĞİM BU KADAR İNŞALLAH VİCDANINIZ SIZLAR ANLARSINIZ..
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Rıza kardeş, Malatya'da esnaflar aracını getiri dükkanının önüne park eder, sonra çıkıp müşteri aracı der. Hiç bir müşteri Yeni Camii önüne aracını getirip park etmiyor, yüzde 90'ının o bölgedeki esnaflara ait olduğunu herkes biliyor. Bazı esnaf ve tüccarlar nedense araçlarını getirip dükkanlarının önüne park etmeyi marifet sayıyor. Ayıptır. 100-150 bin TL'lik araçları getirip kaldırıma park etmekten çekinmeyen, 5 TL otopark parası vermekten kaçınan milyon dolarlık esnaf ve tüccarlar var bu memlekette. Çarşıyı gezin, dükkanların önündeki yasak park edilmiş araçların yüzde 90'ını o bölgedeki esnaf ve tüccarındır.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya44 (4 yıl önce)
    Çekici sistemi şart, kimin arabası olduğuna bakılmaksızın araç yüklenip götürülmeli ,sağlam bir ceza kesilmeli,falanca müdürüyüm filanca başkanıyım diye es geçerek bu iş olmaz, yoksa her taraf amir memur dolu
    0
    0
    Yanıtla
  • reis (4 yıl önce)
    öncelikle malatya merkezde ana arterlere ivedilikle çok katlı otoparklar kurulmalı . ve yaynın yoğun olduğu bölgelere sabah08.00 akşam 20.00 arası araç girişi olmamalı yoksa bu işin içinden çıkılmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • özgur (4 yıl önce)
    YAYAYA ÖNCELİK OLMASINA RAĞMEN YOLDA YAYANIN ÜSTÜNE ARABAYI SÜREN VE PİŞMİŞ KELLE GİBİ GÜLEN MAGANDALARIN SAYISI GİTTİKÇE ARTIYOR
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (4 yıl önce)
    lütfen yetkililere sesleniyorum bilhassa bakırcılar çarşısı ve o civar esnafı kaldırımları tamamen işgal etmişlerdir.sebze pazarı yani malatyamızın bütün kaldırımları esnafların işgali altındadır.yürümük mümkün değildir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Başefendi (4 yıl önce)
    Kapıdan geçeceğini bilseler, yeni caminin avlusuna kadar sokacaklar arabayı, çok saygıdeğer araç sahipleri. Görmek bize nasip olmaz ama inşallah gelecek nesiller daha duyarlı, bilinçli ve kültürlü bir toplumda yaşarlar..
    0
    0
    Yanıtla
  • ERKAN (4 yıl önce)
    İş bankası önündeki yaya geçidinin iptal edilmesi gerekli 50m ilerisinde ve gerisinde ışıklar var. yaya yoğun yaya için durduğunuzda yayların geçmesi bitmiyorki.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (4 yıl önce)
    kaldırımlar, ya önündeki işyerine ait yada o bölgedeki otoparkçılara ait. sayın editör bu yazıyı yazıp ta adamların alanlarını ellerinden sakın aldırmayasın sende.normal vatandas zaten parkedemez oralara.
    0
    0
    Yanıtla
  • cumali (4 yıl önce)
    rezaletten başka birşey değil heryer araba kaynıyor yoğun göç araba artışı şehiri yaşanmaz hale getiriyor ilgilelerin uygun yerlere uygun fiyatla belediyelere ait katlı otoparklar yapmalı yeni yapılan ev apartmanların en alt katları otoparklı olması en azından bu sayıyı düşürebileceğinie inanıyorum. uygunsuz yerlere park edenlerin kesinlikle caydırıcı cezaların olması gerekiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (4 yıl önce)
    *Yaya geçitleri kararı çok güzel, kim uymazsa cezayı yazsınlar. *Kaldırımlar ile ilgili haberiniz iyi olmuş, kaldırımı işgal eden, otomobiller, esnaflar, kapısının önüne kendisine otopark olarak ayıran esnaflar bunların tamamına bir an önce Belediye ve trafik görevlileri el atmalı. Bir vatandaş olarak bu kaldırımların yayalara uygun ve engelsiz olarak düzenlenmesi, denetlenmesi benim için oy verme kriterlerimden bir tanesi, daha kaldırımına sahip çıkamayan belediye ye oy vermeyeceğim. *Belediyeye bağlı trafik zabıta ne iş yapıyor onuda anlamış değilim, en azından kaldırımlara park edenleri kontrol etsinler. *Fahri Kayahan bulvarı üzerindeki kafelerin valeleri de kaldırıma araç park ediyorlar, lütfen kontrol etsinler.
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI ROJDA (4 yıl önce)
    Kanalboyu hürriyet parkı tarafında kaldırımda ki araçlardan geçemiyoruz.155 i arayinca sorumluluk zabıta da deniyor.Zabıta ise biz gerekli cezaları keseceğiz deyip geçiştiriyor.Nerede yaya önceliği şimdi
    0
    0
    Yanıtla
  • KEMAL (4 yıl önce)
    AYNEN TEBRİKLER BELEDİYENİN ZABITASI MÜDAHALESİNİ BEKLİYORUZ...HER TARAF BÖYLE
    0
    0
    Yanıtla