SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yoldaki Çarçur'a Bir Örnek!.

A- A+ PAYLAŞ

İl Genel Meclisinin hemen her toplantısında gündeme getirilen, parasal kaynakların bazı “KÖYDES” projelerinde nasıl çarçur edildiğine ilişkin bir örnek Yeşilyurt’tan geldi. Yüksek kotlu, dağlık arazilerde bulunan yollara sathi kaplama (asfalt kaplama) yapılmasının ekonomik ve uygun olmayacağı bilinmesine rağmen Yeşilyurt Köylere Hizmet Götürme Birliği (KHGB), yüksek kotlu ve dağlık araziye yaklaşık 800 milyon bedelle 15.5 Km sathi kaplama (asfalt kaplama) işini ihale etti. Ödenek sıkıntısının yanı sıra başka nedenlerle bozulan yol eski haline döndü. Yeşilyurt KHGB, kaymakamın olmadığı bir meclis toplantısında, projeyi hazırlayan idari ve teknik kadroyu aklayarak, ihaleyi alan firmaya “cüzi miktarda”ceza kesti ve iş böylece kapatıldı. Karayolları ile serbest çalışan teknik uzmanlar, “Mahkemenin atadığı ve Yeşilyurt KHGB’nce de kabul edilen bilirkişi raporundaki tespitler bir suç duyurusu niteliğinde. Raporu inceleyenler, “Yüksek rakımlı ve araç trafik yoğunluğunun az olduğu yerde asfalt kaplama olmaz. Buna rağmen oraya asfalt kaplama yapılmasına karar vererek kamuyu milyonlarca lira zarara uğratanlar neden cezalandırılmıyor?” diyerek projeye karar verenlerin cezalandırılması gerektiğini belirttiler.

OLAY
2006 yılı KÖYDES yatırım programında yer alan ve Yeşilyurt Köylere Hizmet Götürme Birliği (KHGB) tarafından 18.05.2006 tarihinde yaklaşık 800 milyar lira bedelle; Yeşilyurt-Kozluk (4 Km), Aşağıköy-Ortaköy (9.60 Km) ve Oluklu- Koçdere (2Km) olmak üzere toplam 15.60 Km’lik yol güzergahı ihale edildi ve 03.10.2006 tarihinde yolun eksiksiz olarak yapıldığı görülerek geçici kabulü yapıldı.

Ödenek yetersizliğinden ve başka nedenlerden dolayı kısa sürede bozulan yol için Yeşilyurt KHGB, 2009 yılında Yeşilyurt Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru yaparak delil tespiti yapılmasını istedi.

MAHKEMENİN KARARI
Mahkemenin atadığı bilirkişilerce 04.11. 2009 yılında yapılan keşiften sonra mahkemeye gönderilen ve “ yüksek kotlu ve dağlık arazide teşkil edilen yolun sathi kaplama yapılmasının kar mücadelesinde yapılacak tahribatlar düşünüldüğünde ekonomik olmadığı karayolculuk tekniğinde bilinen bir husustur. Ayrıca köy yollarında trafik hacmi az olduğundan sathi kaplamada mıcırların asfalt yapıştırma tabakasına araç trafiğinin altında yapışması yeterli olmamaktadır. Yolun bozulmasına önemli bir etken ise kenar hendeğin teşkil edilmeyişi neticesinde yol boyunca akan yüzeysel suların kaplamanın hemen bitiminde yol boyunca akması hatta yer yer kaplamanın üzerinden geçerek kaplamada oluşan irili ufaklı çatlaklardan yol gövdesine sirayet etmesidir. Bazı kısımlarda ise dolgu tarafındaki bankette bulunan toprak yığınları yüzeysel suyun tahliyesini iyice zorlaştırmıştır.” denildikten sonra devamla “Yolun yapımını hatalı taahhüt eden müteahhit firmanın yaptığı hatalı imalatın 2009 yılı birim fiyatlarıyla KDV hariç 18.619. 28 liradır.” görüşlerinin bulunduğu raporu hazırlayarak mahkemeye sundu.

Raporun mahkemeye ulaşmasından 7 ay sonra Yeşilyurt KHGB, 10.06.2010 tarihinde Birlik başkanı olan Kaymakamın bulunmadığı, birlik meclis üyeleri ile İl Özel İdaresi ilgili teknik elemanlarının hazır olduğu bir toplantıyla, projenin yerinin belirlenmesinden hazırlanmasına ve ihale aşamasına kadar rol alan idari ve teknik kadroyu aklayarak, uygulayıcı firmaya yüklenen 18 bin 619 liranın tahsil edilmesi suretiyle davalı firmanın ibra edilmesi kararını oy birliği ile aldı.

BİRLİK MECLİSİNİN AKLAMA KARARI!

“Birlik Meclisi 10.06.2010 Perşembe günü Birlik başkanının çağrısı üzerine olağan üstü gündemdeki tek maddeyi görüşmek üzere Birlik Başkan Vekili ve İl Genel Meclisi üyesi Mehmet Şireci başkanlığında 20 üyenin katılımı ile toplandı.

Söz konusu yolun uygulama yılı olan 2006 yılında sözleşmesine, şartnamelerine uygun olarak yapıldığı, böylece 03.10.2006 tarihinde yolun eksiksiz olarak tamamlandığı görülerek geçici kabulünün yapıldığı anlaşılmıştır. Bilindiği üzere 1. Kat asfalt kaplama yapılan yolların herhangi bir bozulmaya meydan vermemek adına en geç 2 yıl içinde 2. kat asfalt kaplama uygulamasının teknik olarak yapılması gerekmektedir. Ancak ödenek sıkıntısı vb. nedenlerle 4 yıldır anılan yolda 2. kat asfalt kaplama yapılamamıştır. İl Özel İdaresinin 01.04.2010 tarih ve 3208 sayılı yazısı ekindeki raporda belirtilen görüşler incelendiğinde görüleceği üzere adı geçen yolda bozulmaya sebep veren başka faktörlerinde olduğu anlaşılmıştır. Bütün bu bilgiler ışığında konunun Birlik Meclisimizce değerlendirilmesi sonucu Yeşilyurt Sulh Hukuk Mahkemesinin bilirkişi raporu doğrultusunda tespit edilen 18.619.28 TL’nin yüklenici firmadan tahsil edilmesi suretiyle davalı firmanın ibra edilmesine, kesin kabul işlemleri için İl Özel İdaresine yazı yazılmasına, idari ve teknik kadronun da bu işle ilgili görevlerini yerine getirmede eksikleri ve kusurları olmadığı görülerek konu ile ilgili herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığına oy birliği ile karar verilmiştir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız