SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yollar İşgal Edilmiş'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'daki trafik sorununun çözümü için belediyenin uzmanlara hazırlattırdığı Ulaşım ve Trafik Master Planı raporunun tamamlandığı bildirildi. Rapor özeti, Belediye Konferans Salonu'nda düzenlenen bir toplantıda duyuruldu.

Konuya ilişkin olarak Belediye Basın Bürosu'nca yayınlanan basın bülteni şöyle:

"Malatya’nın en büyük sorunlarından birisi olan Trafik sorununun çözümü için Malatya Belediyesi tarafından uzman ekiplere hazırlattırılan Malatya’nın Ulaşım ve Trafik Master Planı raporu tamamlandı.

Hazırlanan Malatya Ulaşım ve Trafik Master Planı’nın nihai rapor özeti, Belediye Konferans Salonu’nda bir sunumla katılımcılara anlatıldı.

22 Mart Pazartesi günü saat 14.00’de yapılan sunuma Malatya Valisi Doç.Dr. Ulvi Saran, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İl Genel Meclis Başkanı Naci Şavata, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri, Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, muhtarlar, şirket genel müdürleri ile mimar ve mühendisler katıldı.

Sunum öncesinde bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya’nın en büyük sorunlarından birisi olan trafik sorununun birçok sebebi olduğunu belirterek, bu sorunların şehrin tek merkezli olması, alt merkezlerin olmaması, şehri uç noktalardan birbirine bağlayan alternatif yolların olmaması gibi sebeplerin olduğunu söyledi.

Bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması için çalışmalar başlattıklarını kaydeden Başkan Çakır, “Kuşak yollarının açılması, imar yollarının açılması, yeni alt merkezlerin oluşması ile ilgili plan ve çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Bu çalışmaların Ulaşım Master Planı hedef alınarak yapıldığını söyleyen Başkan Çakır, “Ulaşım Master Planı çalışmaları çerçevesinde 5 ay geride kaldı. Planlamanın ilk üç aşaması tamamlanmış durumda. Belki bu sunumda bizlere ters gelecek tespitler olacak, ancak biz bilimsel olarak nasıl bir ulaşım planlaması yapılması gerektiğini hedefledik ve uzman arkadaşlarımıza bunu hazırlattık. Şu anda hazırlanan bu planı sizlere sunuyoruz. Bu çalışmaların hemen akabinde proje çalışmalarına başlayacağız. Bunların uygulanmasına da hızlı bir şekilde geçeceğiz. İnşallah bu uygulamalar trafikte beklediğimiz bir rahatlamayı getirecek ve bu rahatlamayı hep birlikte göreceğiz” dedi.

Ulaşım ve Trafik Master Planının hazırlanma aşamasında her kesimin öneri ve görüşlerini aldıklarını, bu öneri ve görüşlerin dikkate alınarak planın hazırlandığını kaydeden Başkan Çakır, sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere bütün kurum ve kuruluşların desteğini almak istediklerini sözlerine ekledi.

Başkan Çakır’ın konuşmasının ardından Danışman Firma Yöneticisi Ulaşım Plancısı Erhan Öncü, Malatya Ulaşım ve Trafik Master Planı Nihai Rapor Özeti’ni sinevizyon eşliğinde katılımcılara anlattı.

Malatya’nın mevcut trafik sorunları ve stratejiler hakkında bilgiler veren Öncü, mevcut durum karşısında geleceğin planlanmasının yanlış olacağını belirterek, mevcut durumun, plan, proje ve iyileştirme aşamalarından sonra geleceğin planlanması gerektiğini söyledi.

Şehrin her tarafının otopark olduğunu, bunun da sağlıksız yapının ciddi bir sonucu olduğunu kaydeden Öncü, mevcut yol ve kaldırımlardan 2/3’ünün otopark yapan araçlar tarafından işgal edildiğini, mevcut 3 şeritten 1’inin aktığını belirtti.

Öncü özetle; şehrin damarlarının açılması gerektiğini, bazı adalardaki boşlukların otopark yapılması gerektiğini, Belediye’nin şehir içi ulaşımını tek başına yapmasının avantaj olduğunu, 33 hat bulunduğunu bu hatlarda 94 araçla ulaşımın sağlandığını, otobüs filosu yaş ortalamasının 13.7 olduğunu, normal standartlarda bu yaş ortalamasının 7-8 olması gerektiğini, Dünya Bankası standartlarına göre bir aracın günlük 800-1000 yolcu taşıması gerektiğini, Belediye otobüslerinin günde 800-850 yolcu taşıyarak bu standarda uyduğunu söyledi.

Öncü, aynı zamanda 256 minibüsün 33 hatta çalıştığını, duraklarının merkezde olduğunu ve damarları tıkadıklarını, bazılarının yasal olmayan işletmecilik yaptıklarını, 1500 adet ticari taksi bulunduğunu ve araç çokluğundan dolayı bunlardan 725’inin çalıştığını, trafik sorununda temel sorunun yetersiz altyapı gibi göründüğünü ancak kaldırımların dar olduğunu, kaldırımların araç ve esnaflar tarafından işgal edildiğini, bunun da çağdaş kente ve çağdaş kentliye uygun bir durum olmadığını, yolların yayalara ait olduğunu, insana öncelik verilmesi gerektiğini, taksi durakları ile minibüslerin yeniden yapılandırılması gerektiğini, kaldırımsız yolun olmaması gerektiğini, yolların standartlara uygun hale getirilmesi gerektiğini, bisikletler için de alan oluşturulması gerektiğini, kent merkezine ulaşımın kolaylaştırılmasını, araç girişlerinin ise caydırılmasını, otobüs ve minibüslerin tek sistem merkezinde toplanılması gerektiğini söyledi.

Malatya trafiği ile ilgili teknik bilgiler de veren Öncü, Kuzeyde veya Güney’de açılacak bir çevreyolunun yapılan istatistik hesaplarına göre Malatya transit geçiş trafiğini yüzde 5 oranında azaltacağının görüldüğünü belirterek; Malatya’nın acil bir çevreyoluna ihtiyacı olmadığını, Kuzey’den açılacak bir çevreyolunun zararının da faydasının da az olacağını belirterek, eski asfalt şantiyesine doğu garajı, MAŞTİ’ye de batı garajının yapılması gerektiğini bildirdi.

Ulaşım Plancısı Erhan Öncü, daha sonra Malatya’nın trafik sorununun çözümlenebilmesi için yol, kaldırım, otopark ve yön uygulamaları ile ilgili hazırlanan önerileri sundu.

6 metreden dar olan yolların standarda uymadığını ve bunların yeşil alan olması gerektiğini, kuşak yollarının açılması gerektiğini, bazı caddelerin tek yön olması gerektiğini söyleyen Öncü, otoparkların şehir merkezine yapılmaması gerektiğini, mevcut çevreyolu üzerinde yapılacak olan binalara 2-3 kat bodrum izni verilerek buralara halka açık otopark yapılması gerektiğini, kaldırımlara araçların çıkmaması için korkulukların konması gerektiğini, şehir merkezinde sıfır otopark uygulamasının olması gerektiğini belirterek, bunlarla ilgili kurumsal ve idari yapılanma hakkında da bilgiler verdi.

Öncü dinleyicilerden gelen sorulara da yanıt verirken, Malatya’nın aslında birçok büyük şehirden daha büyük olduğunu belirterek, Malatya etrafında yoğun yerleşimlerinin olduğunu, ancak kanunen dolayı Büyükşehir olamadığını söyledi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız