SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yoncalı'yı Libya Vurmuş!

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Koordinasyon Kurulu 2011 yılı 3. ve son dönem toplantısı bugün İl Genel Meclisi toplantı salonunda yapıldı.

Malatya Vali Yardımcısı Şükrü Özcan başkanlığında yapılan, Belediye Başkan Yardımcısı Selim Pilten, DSİ 9. Bölge Müdürü Nevzat Aksu, Karayolları 8. Bölge Müdür Yardımcısı Turan Gülhaş, İller Bankası 12. Bölge Müdürü Selahattin Özsoy, MTA Bölge Müdürlüğü ve bazı daire müdürlerinin sunum yaptığı toplantıda 2011 yılının yatırım değerlendirmesinde kamu yatırımlarına ilişkin genel bir profil ortaya çıkarıldı.

Yatırım Programı genel değerlendirmesine göre, kamuda 2011 yılı itibari ile Malatya’da 8 sektörde 1436 proje bulunuyor. Bu  projelerin 667’si ulaştırma, 559’u DKH (Diğer Kamu Hizmetleri), 119’u eğitim, 85’i tarım, 11’i sağlık, 7’si madencilik, 6’sı imalat, 2’si ise enerji sektöründe yer alıyor.

Malatya Kamu Yatırım Programı genel değerlendirmesinde dikkat çeken en önemli husus ise, hükümetin büyük önem verdiği sağlık hizmetlerine yönelik yatırımların Malatya’da üvey evlat muamelesi görüyor gerçeğinin resmi rakamlarla ortaya çıkmasıydı. 

Yatırım programı değerlendirmesine göre, Malatya’da 2011 yılı yatırım ödeneklerinde DKH (Diğer Kamu Hizmetleri) olarak ifade edilen ve çeşitli alanlardaki yatırımları biraraya toplayan çatı sektör dışındaki ana sektörlerde aslan payını % 23 ile ulaştırma sektörü alırken, sağlık sektörüne bu yıl içinde tahsis edilen ödeneklerin toplamı % 5 olarak gerçekleşti.

Yatırımcı kuruluşlar açısından yapılan değerlendirmede ise, İl Özel İdaresi yaklaşık 84 milyon TL’lik yatırım ile birinci sırada yer alırken, Malatya Belediyesi 71 milyon TL ile ikinci, Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü yaklaşık 70 milyon TL’lik yatırım ile 3. sırada yer aldı.

İl Koordinasyon Kurulu toplantısının ayrıntılı iki sunumu DSİ 9. Bölge Müdürü Nevzat Aksu, Karayolları 8. Bölge Müdür Yardımcısı Turhan Gülhaş’tan geldi.

DSİ Bölge Müdürü Nevzat Aksu, Yoncalı Barajı'nın inşaatının müteahhit firmanın Libya'daki olaylar nedeniyle iflas ettiğini belirterek 'Müteahhitin bu nedenle işe başlayamaması, işin sözleşme hükümleri gereğince feshini gündeme getirmektedir' dedi. 

Kapıkaya ve Boztepe Barajlarında Su Tutulmaya Başlandı, 11 Kasım’da Başbakan Tarafından Devreye Sokulacak

DSİ 9. Bölge Müdürü Nevzat Aksu, DSİ’nin mevcut durumda 10 projeyi yönettiğini belirterek, bu projeler arasında yer alan Boztepe ve Kapıkaya barajlarında su tutulmaya başlandığını söyledi. Nevzat Aksu, Kapıkaya ve Boztepe barajları ile toplam 157 bin dönüm arazinin sulanacağını, her iki barajın sulama sahasını oluşturan arazinin borulu sistemle sulanmasını sağlayacak yapım ihalesi tamamlandığını vurguladı. Su tutulma işleminin başlatıldığı Kapıkaya ve Boztepe barajlarının 11 Kasım 2011 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından devreye sokulacağını söyledi.

Arguvan için büyük önem taşıyan Yoncalı Barajı’nın son durumu hakkında da bilgi veren Aksu, ‘Yoncalı Barajı’nı geçen yıl iz’den çıkardık. Başlangıçta 120 bin dönüm araziyi sulayacak şekilde projelendirilen baraj inşaatında müteahhitten kaynaklanan sorunlar var. Libya’daki olaylardan etkilenen müteahhit firma iflas etmiş. Müteahhitin bu nedenle işe başlayamaması, işin sözleşme hükümleri gereğince feshini gündeme getirmektedir. Bu durumda gövde revizyonu nedeniyle de proje değişikliği bağlı  yeniden proje ve yapım ihalesi yapılması zorunluluğu doğmaktadır’ dedi.

Aksu, Yoncalı Barajı’nın teknik ve mali yönden daha rantabl hale getirilmesi için proje revizyon çalışmalarına başlandığını, bu kapsamda barajın sulama sahasının 187 870 dönüme çıkarıldığını, bugün itibariyle projede fiziki gerçekleşme oranının %25 seviyesinde olduğunu açıkladı.

Malatya’daki Bölünmüş Yol Ağı 271 km’ye Ulaştı

Karayolları 8. Bölge Müdür Yardımcısı Turan Gülhaş da sunumunda, özellikle Malatya’daki bölünmüş yol çalışmaları üzerinde durarak, kurumunun çalışmaları hakkında istatistiksel bilgiler verdi. Gülhaş ayrıca Kuzey Çevre Yolu projesine ilişkin çekincelerini ve bölge müdürlüğü olarak Malatya’daki çalışmaları sırasında yaşadıkları sorunları dile getirdi.

Karayollarının Malatya il sınırlarında 518 km devlet yolu, 596 km il yolu olmak üzere toplam 1.114 km yol ağı bulunduğunu belirten Turan Gülhaş, 2002 yılına kadar Malatya’da 36 km. bölünmüş yol olduğunu, 2003 yılından bugüne kadar ilave olarak 235 km. bölünmüş yol yapıldığını, böylelikle 2011 yılı itibariyle Malatya’daki toplam bölünmüş yol ağının 271 km’ye ulaştığını söyledi.

Gülhaş’ın yaptığı sunuma göre, Malatya’da bölünmüş yol çalışmalarında 41 km. ile 2005 yılı altın yıl olarak öne çıkarken, 2006 yılı ise 12 km. ile en az bölünmüş yol çalışması yapılan yıl olarak kayda geçti.

Malatya-Darende Ayrımı Gölbaşı Yolu’nun son durumu hakkında da bilgi veren Turhan Gülhaş, 83 km’si Malatya il sınırları içinde olan 129 km uzunluğundaki yolun 68 km’ lik kısmının asfalt sathi kaplama seviyesinde tamamlandığını söyledi. Gülhaş, Malatya-Hekimhan yolunun 15 km’lik bölümünde toprak işleri, sanat yapıları ve üst yapı işleri için ihale yapıldığını, 12 km’lik kesimde toprak işleri seviyesindeki çalışmanın bitirildiğini ifde etti. Turan Gülhaş, Battalgazi Kavşak Köprüsü’nün ihalesinin genel müdürlük tarafından yapıldığını, ihalenin Kamu İhale Kurumu (KİK)’e yapılan itiraz nedeniyle henüz sonuçlanmadığını kaydetti. Gülhaş, İstasyon Köprülü Kavşağı proje çalışmalarının da devam ettiğini vurguladı.

18 Okul İnşaatı Devam Ediyor

Bir saati aşkın süre devam eden İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda MTA Bölge Müdürlüğü, DDY 5. Bölge Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında sunumlar yapıldı. Malatya Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, kurumunun 2011 yılı itibariyle 87 proje yürüttüğünü, bu projelerden 18’nin okul yapımı olduğunu kaydetti. Bulut ’18 okul inşaatımız devam ediyor. 8 okulumuzda doğalgaz dönüşüm çalışması sürüyor. 30 okulumuzda ise muhtelif ölçekte bakım-onarım yapılmaktadır. Okullarımızdaki bu çalışmalar eğitim-öğretim faaliyetlerini aksatmayacak şekilde yürütülmektedir’ dedi.

Hekimhan Polimetal Sondajında Umut Verici Gelişmeler

MTA Bölge Müdürlüğü yetkilisinin yaptığı sunumda ise, MTA’nın Malatya bazında 2 önemli projesi olduğu vurgulandı. Bu projelerden biri olan Hekimhan Polimetal Projesi kapsamında çok olumlu gelişmeler yaşandığı vurgulanarak şu bilgiler verildi: ‘Polimetal Madeni etüt-arama ve sondaj çalışmalarında çok olumlu gelişmeler var. 4 bin metreye kadar sondaj yapıldı. 11 bin metreye kadar sondaja devam edeceğiz’ MTA yetkilisinin sunumunda Malatya için önem arz eden bir başka projenin de Malatya Jeotermal Enerji Kaynakları kapsamında sürdürüldüğü belirtildi.

KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISINDAN NOTLAR

- İl Koordinasyon Kurulu toplantısına Malatya Valisi Ulvi Saran katılmadı.

- Toplantıda özellikle Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı Turhan Gülhaş’ın sunumunun ayrıntılı olması ve bu nedenle belirlenen süreyi aşması üzerine toplantıya başkanlık yapan Vali Yardımcısı Şükrü Özcan, ‘Bu şekilde devam edersek saat 7’ye kadar bitiremeyiz. Yapılan işleri anlatmaya gerek yok, yapılacaklar ve koordinasyon gereken konular üzerinde yoğunlaşalım’ uyarısında bulundu.

- Koordinasyon Kurulu toplantısında özellikle Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı Turan Gülhaş’ın kurumunun Malatya’daki faaliyetlerine zorluk çıkmasına neden olduğunu vurguladığı FEDAŞ ve Türk Telekom temsilcilerinin olmaması tepkilere yol açtı. Vali Yardımcısı Şükrü Özcan, ‘Ne hikmetse bu kurumların temsilcileri toplantılara gelmiyorlar’ dedi.

- Dilek Belediye Başkanı Yusuf Dalbudak Malatya - Dilek arasında 15 km yol ağı bulunduğunu belirterek ‘Bu ağın 10 km’si karayollarının. 5 km’si özel idareye bağlı. Karayollarındaki bölümde sorunumuz yok. Ancak Özel İdare’ye bağlı bölümde sorunlar var ve bu sorunlar giderilemedi bugüne kadar. Bu bölümdeki sorunlar trafik kazalarına yol açıyor. Geçen günlerde ölümlü trafik kazası oldu. Yeni ölümler olmadan bu sorunların giderilmesini talep ediyoruz’ şeklinde konuştu.

- İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Vali Yardımcısı Şükrü Özcan’ın önerisiyle kısa kesildi. Tarım, Kültür ve Turizm ve Sağlık İl Müdürlüğü yetkililerine sunum yapıp yapmayacakları soruldu. Bu kurumların yetkilileri sunum yapılmayacağını belirtince Vali Yardımcısı Özcan, 2012 yılının ilk dönem toplantısında buluşmak üzere  toplantıyı sona erdirdi.

- Vakıflar Bölge Müdürü Yakup Aktürk toplantıya katılmadı.

- Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, toplantıya Battalgazi’de yetiştirilen Altın Çilek meyvesi getirerek, toplantı katılımcılarına dağıttırdı.

HABER: Niyazi DOĞAN – Güler HAZAR 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız