SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yöneticiler Suç İşliyor'

A- A+ PAYLAŞ

Kamu çalışanlarının 25 Kasım’da 1 günlük iş bırakma eylemiyle ilgili olarak Eğitim-Sen üyeleri için öğretmenlerin görev yaptığı okul yöneticileri tarafından soruşturma başlatıldığı ve bazı okul yöneticilerinin 50 dolayında öğretmene kınama ve uyarı cezası ile 1 günlük maaş kesme cezası verdiği belirtildi. Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Cengiz Karabay, yapılan uygulamanın yasalara aykırı olduğunu belirterek, konuyu yargıya taşıyacaklarını belirtip okul yöneticilerinin suç işlediklerini öne sürdü.

Bu arada bazı okul yöneticilerinin ise eyleme katılan öğretmenlerin savunmalarını aldıktan sonra cezaya gerek görmediği de ifade edildi.

Eğitim-Sen Şube Başkanı Cengiz Karabay, yaptığı yazılı açıklamada, “ Bilindiği gibi 25 Kasım 2009 günü, Kamu Emekçileri toplu sözleşme ve grev hakkı için bir günlük 'Uyarı Grevi 'gerçekleştirmiştir. Başta eğitim iş kolu olmak üzere sağlık ve demiryolu gibi hizmet alanlarında üretimden gelen gücünü kullanan kamu emekçileri Türkiye genelinde hayatı durdurmuştuk.” dedi.

Karabay açıklamasında daha sonra şunları belirtti:

“Eğitim-Sen üyesi eğitim emekçileri de bağlı oldukları Kamu Emekçiler Sendikaları Konfederasyonu'nun almış olduğu karar doğrultusunda, Uluslar arası sözleşmelerden ve Anayasal haklarından kaynaklı, katıldıkları 25 Kasım ' Uyarı Grevi' suç olarak değerlendirilemez. Kamu emekçilerinin, üyesi oldukları sendikalarının aldığı karara uymuştur. Sendikalar, çalışanların ekonomik, demokratik, özlük, haklarını korumak ve geliştirmek amacıyla kurulmuş olup, eylem ve etkinlik yapma hakkına sahiptir.Ayrıca, Anayasanın 90. maddesinin son fıkrasına eklenen değişiklik uyarınca; ‘Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası anlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası anlaşma hükümleri’ esas alınacaktır.’ kuralı getirilmiştir. Yine Türkiye'nin imza atmış olduğu 87 ve 151 ayılı ILO Sözleşmesinin 11.maddesi ve Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı'nın 'Toplu pazarlık yapma ve eylem hakkı' başlıklı 28. maddesine göre de özetle, kamu çalışanlarının kendi çıkarlarını korumak amacıyla grev eylemi dahil olmak üzere ortak ve toplu eylem yapma hakkının olduğu, yasalar ve kamu makamlarınca da bu sözleşmeler ile öngörülen güvenceleri ve hakları sınırlayacak, zarar verecek ve de engel olacak her türlü müdahaleden sakınmaları gerektiği hükümleri açıkça belirtilmiştir.”

Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Cengiz Karabay, açıklamasında Danıştay’ın da çeşitli kararlarının bulunduğunu belirterek, “Dolayısıyla yukarıda bahsedilen yargı kararları doğrultusunda da Anayasa ve insan hakları sözleşmeleri ile güvence altına alınan demokratik bir hakkın kullanılması niteliğindeki sendikal etkinliğe katılmanın disiplin cezası gerektirmediği açıktır. Ancak ilimizdeki bazı okul müdürlerinin hala, tüm bu yargı kararlarına rağmen 25 Kasım 'Uyarı Grevi' ne katılarak 1 gün işe gitmeyen eğitim çalışanlarına disiplin cezası uyguladıkları görülmüştür. Bu durum açıkça yargı kararlarını uygulamamak ve hiçe saymaktır. Buradan Eğitim-Sen olarak tüm okul müdürlerini uyarıyoruz! Yargı kararlarına uymayarak suç işliyorsunuz! Eğitim-Sen olarak bu suçu işleyen okul müdürleri hakkında suç duyurusunda bulunacağımızın bilinmesini istiyor ve uyarıyoruz.” dedi.

50 ÖĞRETMENE CEZA
Bu arada 1 günlük iş bırakma eylemine katılan öğretmenlerle ilgili olarak görev yaptıkları okul yöneticileri tarafından soruşturma başlatıldığı bu kapsamda bazı okul yöneticilerinin 50 dolayında öğretmene uyarı, kınama ve bazı öğretmenlere de 1 günlük maaş kesme cezası verildiği öğrenildi.

Birçok öğretmenle ilgili olarak okullarında soruşturmanın sürdüğü ifade edilirken, bazı okul yöneticilerinin ise öğretmenlerin savunmalarını aldıktan sonra cezaya yer olmadığını karar verdiği de belirtildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız