SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yorgunluğun Nedeni.?

A- A+ PAYLAŞ

Geceleri zor uyuyup, çok sık uyanıyorsanız, sürekli kendinizi halsiz, bitkin, sabahları ise dayak yemiş gibi hissediyorsanız nedeni fibromiyalji olabilir.

Yorgunluk, kişinin hayat kalitesini bozan ve müdahale edilmesi gereken bir sağlık problemi.

Yorgunluğun hafife alınmaması gerektiğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Dr. Evren Kul Panza, ’sabahları dayak yemiş gibi kalkıyorum’ tarzındaki yakınmaların fibromiyalji sendromuna yani yumuşak doku romatizmasına işaret ettiğini belirtti ve şu bilgileri verdi:

“Yorgunluk şikâyetiyle gelen bir hastada, olayın yeni mi, yoksa kronik mi olduğunu sorguladıktan sonra, bir takım kan tahlilleriyle, anemi, demir eksikliği, diabet, guatr, tiroid ve diğer hormon bozuklukları araştırılmalıdır. Tahliller normal olup, yorgunluğa uyku bozukluğu; yaygın, gezici tarzda kas ağrıları da eşlik ediyorsa akla ‘fibromiyalji sendromu’, diğer adıyla ‘yumuşak doku romatizması’ gelmelidir. Bu hastalar sabahları dinlenmemiş, yorgun kalkarlar. Sürekli bir halsizlik, yorgunluk içindedirler. Tipik olarak ’sabahları dayak yemiş gibi kalkıyorum’ derler. Uykuya dalmakta ve devam ettirmekte zorluk çekerler, diğer bir deyimle ‘kalitesiz’ bir uyku uyurlar. Gezici tarzda kas-eklem ağrılarından, bazen uyuşma-karıncalanmalardan yakınırlar. Örneğin hastanın birkaç gün kolunda ağrısı varken, ertesi gün bu ayağına, sonra sırtına, dizine ya da başka bölgesine geçebilir. Boyun, sırt ya da bel ağrıları çoğunlukla vardır.”

PSİKOLOJİK OLDUĞU DÜŞÜNÜLEBİLİR

Hastalığın teşhisinin zor olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Kul Panza, bu durumun özellikle psikolojik sorunlarla karıştırılarak yanlış tanıya yol açtığını anlattı:

“Yumuşak doku romatizmasının tanınıp, hastalığın belirlenmesi çok önemlidir, çünkü bu hastaların yapılan tetkiklerinde bir anormallik çıkmadığından, bu şikâyetler sanki psikolojikmiş, ya da hastanın kişilik özelliğiymiş gibi düşünülüp, kişi gerçek bir ‘hasta’ olarak değerlendirilmeyebilir. Bu kişiler sanki sürekli sebepsiz yere şikâyet eden ve ağrısı, yorgunluğu olan tipler olarak düşünülebilir. Bu nedenle hastalığın tanınıp, doktor tarafından, hastaya ve yakınlarına tam olarak açıklanması çok önemlidir. Hastalığın ortaya çıkmasında, beyinden normalde salgılanması gereken Serotonin, noradrenalin tipi bir takım maddelerin salgılanmasında bozukluk ve uykunun derin uyku fazındaki bozukluklar suçlanmıştır. Bu tip hastalar fizik tedavi rehabilitasyon uzmanlarınca görülüp, ilaç tedavisi, egzersiz ve fizyoterapiyi içeren kapsamlı bir tedavi sürecine ve takibe alınmalıdırlar. Yoksa olayın tamamen psikolojik olduğu yanlışına kapılarak psikiyatri polikliniklerinde bu kişiler depresyon, anksiyete bozukluğu, ya da hipokondriak (hastalık hastası) gibi yanlış tanılarla değerlendirilebilirler.

EGZERSİZ OLUMLU ETKİ YAPAR

Bu hastalar, yüzme, yürüyüş, bisiklet ve pilates tarzı germe egzersizlerinden son derece fayda görürler ve beraberinde ilaç tedavisi ve gerekirse fizyoterapinin de eklenmesiyle şikâyetlerinden ve kronik yorgunluktan kalıcı olarak kurtulabilirler.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız