SON DAKİKA
SON DEPREMLER

YSK 30 Mart Kesin Sonucunu Açıkladı

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:49:52
YSK 30 Mart Kesin Sonucunu Açıkladı
A- A+ PAYLAŞ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin, “Seçimin başlangıç tarihi 29 Haziran 2014 Pazar günü olup, aynı gün adaylık başvuruları da başlayacak ve bu başvurular 3 Temmuz 2014 Perşembe günü saat 17.00'ye kadar devam edecektir” dedi. 

YSK Başkanı Güven, 30 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nin kesin sonuçlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Çok az muhtarlığın itirazlarının inceleme aşamasında olduğunu belirten Güven, “2009 yılında yapılan seçimlerde 28 belediye başkanlığı, 9 belediye meclis üyeliği seçimi iptal etmiştir. Bu sene bu 13 yerden ikisinde belediye başkanlığıyla birlikte belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyeliği seçimi yapılacaktır. Ara seçimlerde ayrıca Gömü Belediyesi’nin tüzel kişiliğinin devamı yönünde verilen Ankara 7. İdare Mahkemesi’nin kararı uyarınca seçimi yapılacaktır. İptal edilen seçimler yenileme seçimi olmamakla aynı şartlarla yenilenirken Gömü’de yapılacak seçim yeni bir seçim olarak değerlendirilmektedir” şeklinde konuştu.

YSK Başkanı Güven, 30 Mart 2014 Pazar günü yapılan seçime ilişkin, “Muhtarlık seçimleri için 194 bin 627, belediye seçimleri için 172 bin 749, il genel meclisi içinse 50 bin 601 ve 392'si de cezaevlerinde olmak üzere toplam 418 bin 369 sandıkta seçim yapıldı” dedi.

“AK PARTİ 1., MHP 3., CHP 6. SIRADA”

Toplantıda 1 Haziran 2014 tarihinde yapılacak ara seçime katılacak olan Afyon Emirdağ Gömü Belediyesi’nde siyasi partilerin oy pusulalarındaki yerleri çekilen kurayla belirlendi. Buna göre seçime katılan 12 siyasi partinin oy pusulasındaki yerleri sırasıyla şöyle: 

“1.Adalet ve Kalkınma Partisi, 2. Liberal Demokrat Parti, 3. Milliyetçi Hareket Partisi, 4. Doğru Yol Partisi, 5. Saadet Parti, 6. Cumhuriyet Halk Partisi, 7. Yurt Parti, 8. Türkiye Komünist Partisi, 9. Büyük Birlik Partisi, 10. Demokrat Parti, 11. Demokratik Sol Parti, 12. Bağımsız Türkiye Partisi.”

1 Haziran 2014 tarihinde yapılacak olan belediye başkanlığı, meclis üyeliği ve il genel ara seçimlerine ilişkin ise Güven, şunları söyledi:

“14 seçim yapılacak olup, 13 iptal 1 yeni seçim yapılacaktır. Bunlar, Afyon Emirdağ ilçesi Gömü beldesi, Ağrı merkez, Aydın Buharkent ilçesi, Bayburt Aydıntepe ilçesi, Bitlis Güroymak ilçesi, Çankırı Şabanözü ilçesi, Çorum Ortaköy ilçesi Aştavul beldesi, Erzincan Tercan ilçesi Çadırkaya beldesi, Eskişehir Mahmudiye ilçesi, Kastamonu Çatalzeytin ilçesi, Niğde merkez ve Bağlama beldesi, Tokat Yeşilyurt ilçesi, Yalova merkez, Yozgat Sorgun ilçesi Eymir beldesi.”

“AK PARTİ'NİN İTİRAZ SAYISI 131”

2009 Mahalli İdareler Seçimi kesin sonuçlarının 11 Mayıs 2009 günü ilan edildiğini hatırlatan Güven, “2014 Mahalli İdareler Seçimi sonuçları 1 Mayıs 2014 itibariyle alınmış olup, bugün Resmi Gazete’de yayımlanacaktır” dedi.

30 Mart seçimlerin itirazlarla ilgili YSK Başkanı Güven, “AK Parti'nin itiraz sayısı 131, kabul 6, ret 125. CHP'nin itiraz sayısı 87, kabul 5, ret 82. MHP'nin itiraz sayısı 50, kabul 5, ret 25. Saadet Partisi'nin itiraz sayısı 10, kabul 1, ret 9” diye konuştu.

“SEÇİMİN BAŞLANGIÇ TARİHİ 29 HAZİRAN 2014 PAZAR GÜNÜ”

Güven, Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin yurt genelinde ve yurt dışı temsilciliklerde ilk defa yapılacak cumhurbaşkanı seçimine ilişkin 25 genelgenin hazırlandığını kaydederek, bunların zamanı geldikçe açıklanacağını ifade etti. Yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin hayırlı olmasını dileyen Güven, "Seçimin başlangıç tarihi 29 Haziran 2014 Pazar günü olup, aynı gün adaylık başvuruları da başlayacak ve bu başvurular 3 Temmuz 2014 Perşembe günü saat 17.00'ye kadar devam edecektir. Cumhurbaşkanı geçici aday listeleri 8 Temmuz 2014 Salı günü, kesin aday listeleri ise 11 Temmuz 2014 Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanacak olup, kesin aday listelerinin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte propaganda dönemi başlayacaktır. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı birinci tur seçimi geçici sonuçları 11 Ağustos 2014 Pazartesi günü ilan edilecektir" şeklinde konuştu.

“GÜMRÜK KAPILARINDA OY VERME İŞLEMESİ İSE BİRİNCİ TUR İÇİN 26 TEMMUZ-10 AĞUSTOS ARASINDA”

Gümrük kapılarında yapılacak oylama ile ilgili ise Güven şunları söyledi:

"Gümrük kapılarında oy verme işlemesi ise birinci tur için 26 Temmuz-10 Ağustos arasında, birinci turda salt çoğunluk sağlanamadığı takdirde ikinci tur için 17 Ağustos-24 Ağustos arasında yapılacaktır. Seçimlerde 54 ülke ve 103 temsilcilikte yapılacak olup, Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle birlikte koordineli olarak hazırlıklar devam etmektedir. Ülkemizde ve yurt dışı temsilciliklerimizde ilk kez yapılacak cumhurbaşkanı seçimine ilişkin 25 adet genelge hazırlanmış olup, zamanı geldikçe açıklanacaktır.” 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız