SON DAKİKA
SON DEPREMLER

YSK Ankara İtirazını Reddetti

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:28:29
YSK Ankara İtirazını Reddetti
A- A+ PAYLAŞ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) CHP'nin Ankara itirazını kabul etmedi. 

CHP'nin 124 bin geçersiz oyun geçerli olması isteği ile yaptığı itirazı değerlendiren YSK, oyların geçerli sayılmayacağına karar verdi. CHP'nin mührü olmayan sandıkların geçerli sayıldığı iddiası da YSK tarafından kabul görmedi. Bazı sandıklarda seçmen sayısından fazla oy çıktığı iddiası üzerine ise fazla olduğu iddia edilen oylara ilişkin bir usulsüzlük olmadığı kararı verildi. 

CHP'NİN TEPKİSİ..

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, YSK’nın ret kararına ilişkin, “Siyasi etki altında karar verdiğini düşünüyorum. Bundan birebir hakimlerin siyasi kimliği olduğunu ifade etmiyoruz ama Türkiye’de son yerel seçimlerden sonra oluşan tabloya bakarak Ankara seçimlerini iptal edilmiş olmasının yaratacağı siyasi sarsıntının tereddüdü ve etkisi altında hareket ettikleri kanaatindeyiz” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan, YSK’nın ret kararını değerlendirdi. Tezcan, “YSK talebimizi reddetti. 3 talebimiz vardı. 1 grup, 25 ilçe ilgili birleştirme tutanaklarına itiraz etmiştik. Onları reddetti. İkinci ret, sayımın yeniden yapılmasına ilişkin, onu da reddetti. Üçüncüsü de olağanüstü itiraz yoluyla tam kanunsuzluğa dayalı seçimin iptaline ilişkin talebimiz vardı. O talebi de reddetti” diye konuştu.

Çok fazla gerekçeleri olduğunu kaydeden Tezcan, “Ası olan 2 bin 908 sandıkta sandık sonuç tutanaklarında mühür yoktu. Mühür sandık sonuç tutanağının sıhhat şartıdır. Mühür olmadığını kabul etti YSK ama bunun iptal sebebi olmayacağını söyledi çok ilginçtir. Halbuki 3 gün önce Ardahan Çıldır ilçesinde oy pusulasının arkasında mührün olmamasını geçersizlik sebebi saymıştı. 124 bin geçersiz oy var. Bu geçersiz oy kamusal ihmalden kaynaklıdır dedik. Kaldı ki kadarının geçerli sayıldığı belli değildir. Bazılarını geçerli saymışlardır bazı sandıklarda. Bu talebimizi de ilginç ve anlaşılmaz şekilde reddetti. 930 oy da geçersiz olduğu tespit edilmiş ama geçersizlik sebebi yazmıyor tutanaklarda. Bu oyları yeniden saymadılar. Peki oyların geçersiz olma sebebi nedir? Tutanaklarda bunlarda yazmıyor. Tek tek çıkardık sandık sonuç tutanaklarından 35 bin 930 oy delillerini verdik. 30 bin aradaki fark bunların iptal edilmesi lazım ya da yeniden sayılası lazım. Bunu da gerekçesiz olarak reddetti. Üstünde oynama tutanaklar var. ‘Bunlar seçimin sıhhatine etkili değildir’ dedi çok ilginç” ifadelerini kullandı.

Tezcan, YSK’nın kararına ilişkin ise konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bizi düşüncemiz burada, YSK hukukla bağdaşmayan, adalete bağdaşmayan. Yargı gözetim ve denetiminde seçimlerin yapılacağına ilişkin, anayasanın 79. Maddesindeki sorumluluk ve yükümlülükleriyle bağdaşmayan bir karar verdi. Siyasi etki altında karar verdiğini düşünüyorum. Bundan birebir hakimlerin siyasi kimliği olduğunu ifade etmiyoruz ama Türkiye’de son yerel seçimlerden sonra oluşan tabloya bakarak Ankara seçimlerini iptal edilmiş olmasının yaratacağı siyasi sarsıntının tereddüdü ve etkisi altında hareket ettikleri kanaatindeyiz. Hukuka uygun bir karar değil. AYM’ye bireysel başvuru dahil olmak üzere, AİHM dahil olmak üzere bundan sonraki yolları kullanacağız. Anayasanın 79. maddesine göre, “YSK’nın kararlarına karşı hiçbir merciye başvurulamaz” hükmünden yola çıkarak, AYM’ye bireysel başvuru yapılamayacağını iddia edenler var. Adalet Bakanı da böyle bir beyanda bulunmuş. Belli ki bunun hukuk ekseninde sonuna kadar tartışılmasından rahatsız. Biz böyle düşünmüyoruz. Anayasanın 79.maddesi bu hüküm AYM’ye bireysel başvuru hakkını ortadan kaldırır bir hüküm değil. Çünkü biz seçim güvenliğinin ortadan kalktığını, seçme ve seçile hakkının ihlal edildiğini iddia ediyoruz. Bu çerçeve de AYM’nin bireysel başvuruyu değerlendirebileceğini düşünüyoruz." 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız