SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'YTL Güven Kazandı Ve..'

A- A+ PAYLAŞ

Yabancı bankalar için gösterge niteliği taşıyan, en çok döviz işleminin gerçekleştiği platform olan EBS'de artık Yeni Türk lirası da yer alıyor. EBS'in sahibi ICAP, bu platformda işlem yapılan 34 pariteye Amerikan doları / Yeni Türk lirasını da ekledi. Euro / dolar paritesi gösterge olarak kabul edilen EBS platformunda YTL'yle ilk işlemler dün gerçekleşti.

Konuya ilişkin olarak ICAP Gelişen Piyasalar Sorumlusu Darryl Hooker, "Türk lirası piyasadaki yüksek getirili para birimleri arasında en çok talep görenlerden biri, YTL için müşterilerimizden yüksek miktarda talep geliyor" dedi.

Hooker, dolar/YTL paritesinin müşterileri için heyecan verici yeni bir işlem fırsatı doğurduğunu ve EBS'nin de bu sayede yeni piyasa oyuncularına ulaşacağını kaydetti.
EBS platformunda en çok işlem yapan bankalardan biri olan İsviçre merkezli BCP de bu kararın piyasalardaki YTL likiditesinin artmasına bağlı olduğunu belirtti.

Milliyet'in sorularını yanıtlayan BCP Piyasa İşlemleri Sorumlusu Kerrar Kulak, kararın ardında uluslararası yatırımcıların, büyük bankaların ve fonların YTL'yle işlem yapma taleplerinin artmasının etkili olduğunu belirtti.

Kulak, "Türk lirasının EBS'ye dahil edilmesi, liranın global yatırımcı için kilit önemde olan bir yükselen piyasa para birimi olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.
Kessar Kulak, ICAP'in kararının YTL açısından önemli sonuçları olacağını belirterek likiditeyi artıracağını, ithalat ihracat yapanların işine yarayacağını belirti. Kulak "YTL'de aktif olan global oyuncuların sayısı artacak" dedi.

BCP, EBS platformunda YTL'yle ilk işlem yapan banka olma özelliği de taşıyor. Reuters'la birlikte EBS'de de YTL'yle işleminin yapılmasının YTL'de likiditeyi daha da artıracağını kaydeden Kulak, bunun en önemli etkilerinden birinin döviz alış satış fiyatı arasındaki farkın (spread) azalması olacağını belirtti.

Kredibilitesi yüksek olan ve çok işlem gören para birimlerinde alış-satış fiyatları birbirine yakın seyrediyor. Örneğin euro/dolar paritesinde alış satış arasındaki fark 0.0001 puana kadar iniyor. Bir para biriminin alış-satış fiyatı arasındaki fark azaldıkça o para birimiyle yatırım yapmanın, pozisyon almanın riski azalıyor.

Kulak örnek olarak Dolar/YTL paritesinin EBS'de alışfiyatının 1.2673 satışının da 1.2677 olarak belirlendiğini, aradaki farkın 0.004 olduğunu ancak aynı farkın başka platformlarda bunun 4-5 katına ulaştığını söyledi.

EBS'nin yer verdiği pariteler arasında düne kadar gelişmekte olan ülkelerden Macaristan, Polonya, Güney Afrika, ve Meksika'nin para birimlerinin dolar karşısındaki değeri vardı. YTL'nin de bu platforma katılması bazı uzmanlar tarafından "YTL de oyun masasına katıldı" şeklinde yorumlandı.

ICAP'in sahibi olduğu EBS, Reuters'a benzer şekilde elektronik ortamda pek çok finansal piyasa işleminin yanı sıra döviz alım satımı işlemlerinin de gerçekleştiği bir platform. Ancak günlük işlem hacmi olan 450 milyar dolar olan EBS'de işlem hacmi Reuters'a göre çok daha yüksek.

Türkiye'de dolar/YTL fiyatı verilen Reuters bankalar tarafından yaygın olarak kullanılırken, başta İngiltere ve Amerika'da olmak üzere gelişmiş ülkelerdeki bankalar EBS'yi kullanıyor. Euro/dolar için EBS ekranındaki parite gösterge olarak alınıyor.

UZMAN GÖRÜŞLERİ
* Murat Salar A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı
'Yabancılar YTL'ye güvenmeye başladı'

Dolar/YTL'nin dünyanın önde gelen dealer kurumlarından ICAP'ın işlem yapılabilir pariteler arasına alması, YTL açısından likiditede bir problemin olmadığını gösteriyor. Demek ki dışardaki beklentiler 'YTL düşük değil' yönünde. Yabancıların YTL'yi yatırım yapılabilir bir enstrüman olarak görmeleri önemli. Yabancılar bize göre YTL'de daha iyi ışık görüyor. Böylelikle YTL, bir bakıma gelişmekte olan ülkelerin içinde yer aldığı spekülatif bir gruptan çıkarılmış gibi değerlendirebiliriz. Bundan sonra Türkiye için asıl beklenti, kredi derecelendirme kuruluşlarının pozitif yorumu olacak.

* İnan Demir Finansbank Hazine
'Yüksek faizin cazibesine geliyorlar'

Dealer kurum ICAP, Türk piyasalarında önce eurobond işlemleriyle başladı. Enstrümanlarına şimdi dolar/YTL'yi de ekledi. Parite işlemlerini bankalar ve broker şirketleri zaten Türkiye'de yapıyorlardı. Bu yeni bir uygulama değil. Dünyanın en yüksek faizi yabancılara cazip geldi. Talep gelince ICAP da müşterilerinin isteği üzerine dolar/YTL paritesini de diğer pariteler gibi işlemlerini yapmaya başladı. İşlem derinliği açısından önemli.

* Fatih Keresteci HSBC ekonomisti
'Dolar/YTL paritesinde hacim 3-5 milyar dolar'

Son 1.5 - 2 yılda dolar/YTL paritesindeki günlük işlem hacmi, 300 - 400 milyon dolardan 3 - 5 milyar dolara ulaştı. Hacmin artışında, carry trade'ın de etkisi oldu. Türkiye'de birçok broker işlem yapıyor. Son zamanlarda dolar/YTL paritesindeki işlemler Kanada doları/ABD doları işlemlerinden daha fazla. Türkiye'de parite işlemlerini birçok broker yapıyor. ICAP da zaten bu işlemleri daha önce yapıyordu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız