SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yüksek Yapılara 'Mania' Darbesi

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:07:38
Yüksek Yapılara 'Mania' Darbesi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Merkez, Yeşilyurt ilçeleri ile Bostanbaşı ve Yakıca belediyelerinin bulunduğu bölgelerdeki yapılaşmaya MANİA darbesi. Daha önce Hava İkmal Merkezi olarak kullanılan ve halen "Tulga Kışlası- Havaalanı" olarak 2. Ordu Kara Havacılık Alayı’nın kullandığı Askeri Lojmanlar yanındaki havaalanında uçuşların etkilenmemesi için yapılan  Mania Planı gereği, binalar,  imar durumlarına işlenecek ve getiririlen yükseklik sınırını aşmayacak şekilde yapılacak. Milli Savunma Bakanlığı (MSB)'nca, mania kapsamında kalan ilgili kurum kuruluşlara yazı gönderilerek başvuru sahiplerinin talebinin,  mania tahdit düzeyine göre değerlendirilmesi uyarısı yapıldı... Bu karar, yerleşim yeri ve ticaret alanları yapımı için büyük talep olan bölgeyle ilgili bu plan inşaat sektörünü ciddi şekilde etkileyecek. Ancak bununla da kalmayıp, bir çözüm bulunmaması halinde yüzlerce binanın da kısmen yıkılması söz konusu olabilecek. Yeni yapılaşmalarda ise rakım yükseldikçe,  binalar 3 kat, 2 ve 1 kata düşecek, hatta aralarında Beydağı eteklerindeki TOKİ’nin de bulunduğu bölgeler dahil olmak üzere,  bazı yüksek bölgelere tek katlı bina bile yapılamayacak. MSB’nin aldığı karar, belediyeyi etkisiz hale getirirken mühendis ve mimarlar karara tepki gösterdi. Uzmanlar, “Kent merkezi içinde kalan uçuş emniyetinin yanı sıra vatandaşın can ve mal güvenliğini tehlikeye düşüren havaalanının, 16 kilometre mesafedeki Erhaç bölgesine taşınması gerektiğini” ifade ettiler 

MANİA PLANI NE?

Mânia planlarının yapım amacı, uçuş güvenliğini tehlikeye düşürecek yüksek yapılaşmaların kontrol altına alınması ve vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanmasıdır. Dolayısıyla mania planı, bu plan kapsamında kalan arazilerde yapılacak inşaatların maksimum yüksekliklerini belirlemektedir. 

PLAN SÜRECİ..

İlk kez  1997 yılında gündeme gelen ve imar planlarının bu plana göre hazırlanması öngören, ancak ağırdan alınan mania planı, 1999 Marmara depremi ile tekrardan gündeme gelmiş ve revize edilerek 2001 yılında ilgili kurum ve kuruluşlardan imar planlarına mania planlarının da işlenmesi istenmişti. İlgili kurum ve kuruluşların dikkate almadığı aynı zamanda Bakanlığında takip –denetim yapmadığı mania planı 2010 yılında tekrardan gündeme geldi. Aradan geçen 13 yıllık süreçte sağlıksız ve çarpık kentleşme görmezden gelinerek şehrin yapılaşması tamamlandı. 

Malatya’da Mania Planı ile en çok etkilenen mahalle ve bölgeler şunlar: 

Zaviye, Cemal Gürsel, Aşağıbağlar, Çilesiz, Karakavak (F.Kayahan bulvarı) T.Özal Mahalleleri, Yeşiltepe ile Bostanbaşı, Gündüzbey ve Yeşilyurt ilçesi.

"BÜYÜK SIKINTILAR YAŞARIZ"

Konu ile ilgili olarak bir değerlendirme yapan Belediye Başkanı Ahmet Çakır “Belediyemize gelen yazı ile elimiz ayağımız bağlandı. Çözüm bulunmazsa çok büyük sıkıntılar yaşarız. Yıllardır süregelen bir durum var. İmar planları doğrultusunda yapılaşmalar devam etmiş. Neredeyse yapılaşma tamamlanmış ama her ne hikmetse zamanında gereğini yapmayan ilgililer şimdi mania planını tekrardan gündeme getiriyorlar” diyerek büyük sıkıntı yaşayacaklarını belirtti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız