SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yunanistan'a Obama Şoku

A- A+ PAYLAŞ

ABD'nin yeni başkanı Barack Obama'nın göreve gelir gelmez Atina'yı pas geçerek Türkiye'yi ziyaret edeceğinin açıklanması Yunan basınında geniş yer buldu.

Atina'da yayımlanan Elefteros Tipos gazetesi, "ABD-Türkiye 'yine' müttefik" başlıklı haberinde, Obama'nın Clinton aracılığıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği Türkiye ziyareti mesajının Yunan diplomasisinde ''şok'' yarattığını yazdı.

Her ne kadar Yunan tarafı resmi açıklamada bulunmasa da Clinton'un Ankara ziyaretinin Atina'da ''tutukluğa'' neden olduğunu belirten gazete, Clinton'un Türkiye'ye Ege'deki tutumu için baskı yapmadığı gibi Kıbrıs konusunda ''Türk tarafının izolasyonu'' ifadesini kullandığına dikkati çekti.

Gazete, diplomatik çevrelerin, Obama'nın Türkiye ziyaretinin Erdoğan ile İspanyol karşıtı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun girişimiyle 6-7 Nisan'da İstanbul'da yapılacak Medeniyetler İttifakı toplantısı sırasında olabileceğini ifade ettiklerini de vurguladı.

ZİYARETİN NEDENİ NE OLURSA OLSUN...

Elefteros Tipos, ziyaretin nedeni ne olursa olsun Atina'nın bu program içinde yer almamasının ABD'nin yeni yönetiminin Ankara ile işbirliğine verdiği önemi ortaya koyduğu yorumunu yaptı.

Clinton'un Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşmesinde Ortadoğu, Irak, Kıbrıs, Afganistan, AB-Türkiye ilişkileri, enerjide işbirliği ve uluslararası terör konularının ele alındığını belirten gazete, alınan bilgilerin ABD'nin askeri birliklerini Irak'tan Afganistan'a geçirmek için İncirlik üssünü kullanmak istediği, Türkiye'nin de bu talebe olumlu yaklaştığı yönünde olduğunu savundu.

ETHNOS: OBAMA ATİNA'YI UNUTUYOR

"Obama Ankara'nın değerini yükseltip, Atina'yı unutuyor" başlığını kullanan Ethnos gazetesi de Obama'nın Türkiye ziyareti mesajının Yunan diplomasisini zor durumda bıraktığı yorumunu yaptı.

Haberde ''Washington'dan soğuk duş'' ara başlığını da kullanan gazete, Clinton'un Ankara ziyaretinin Yunanistan Dışişleri Bakanlığının açıklanmayan nedenlerden sahip olduğu "ABD Dışişleri Bakanlığının Yunan yanlısı olduğuna dair" düşüncelerin yarattığı beklentilerin ''acil inişe'' geçmesine yol açtığını yazdı.

Gazete, ABD ile Türkiye'nin stratejik karakter taşıyan işbirliğinin çerçevesini belirleyici içerikli ziyaret ile ve Obama'nın Nisan başındaki İstanbul ziyareti duyurusunu yorumlayarak, şu ifadeyi kullandı:

"Bu gelişmeler, Atina'nın şu ana kadar karşı karşıya gelmekten kaçındığı, Ege'nin karşı tarafındaki rakibin, coğrafi konumu, ılımlı İslam etkisi, demokrasinin uysal işleyişi ve bölgedeki güç olma vizyonunun, ABD'nin vazgeçilmez müttefiki olması başarısını getirdiği gerçeğini kabullenmek zorunda kalmasına yol açtı."

Gazete, Obama ziyaretinin Türkiye'yi çok büyük derecede tatmin ettiğini, bir kez daha dünya liderinin gündeminde yer almayan Atina'da ise kaygı yarattığı değerlendirmesini yaptı.

ELEFTEROTİPİYA: OBAMA ANKARA'YA GÖZ KIRPTI

"Ankara'ya göz kırptı" başlıklı haberinde Elefterotipiya gazetesi ise gerek Clinton'ın gerekse Obama'nın çifte ziyaretlerinin ABD hükümetinin Erdoğan hükümeti ile ayrıcalıklı ve çok yönlü işbirliği ilişkisinde bulunma isteğinin derecesi hakkında şüphe bırakmadığını yazdı.

Yunan tarafının Washington ziyaretinin, acele, gündemsiz ve yalnızca tanışma gerekçesiyle yapılmış olmasının ABD Dışişlerinde ''hiçbir iz bırakmadığı'' yorumunu yapan gazete, diplomatik çevrelerin, Yunan heyetinin söyleyecek ve satacak bir şeyi olmadan Washington'a gittiğini kabul ettiğini belirtti.

TA NEA: ATİNA'YI PAS GEÇTİ

Ta Nea gazetesi ise "Obama Türkiye'ye yatırım yapıyor" başlıklı haberinde ''Obama Atina'yı pas geçti'' yorumuna da yer verdi.

Gazete, Obama'nın seçilmesinden bu kadar kısa bir süre sonra Türkiye'yi ziyaret edecek olan ilk ABD Başkanı olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE'NİN ÖNEMİ VURGULANACAK

Obama'nın Türkiye'ye yapması beklenen ziyaret, dünya medyasında da geniş yankı uyandırdı. Pek çok haber ve yorumda, ziyaret kararının Türkiye’nin, yeni Amerikan politikalarında merkezi önem taşıdığının işareti olarak değerlendirildi.

Washington Post gazetesine göre, Obama'nın Ankara'yı ziyaret kararı, Türkiye'nin İslam dünyasına yönelik yeni diplomatik yaklaşımda merkezi önem taşıdığını gösteriyor.

Amerikan Boston Globe gazetesi de konu ile ilgili haberinde, "Amerikan yönetimi, Arap olmayan bir Müslüman ülke olarak Türkiye’nin, Irak, Afganistan, Filistin gibi konularda büyük önem taşıdığını görüyor. Obama, Avrupa gezisini Türkiye ile noktalayarak, bu ülkenin büyüyen bir pazar, askeri müttefik ve Hazar bölgesindeki enerji kaynaklarının güvenliği açısından çok önemli olduğunu vurgulayacak" ifadelerine yer veriyor.

İSLAM DÜNYASINA HİTAP ETMEYECEK

Arap El Cezire televizyonu da Obama'nın göreve geldikten 4 ay sonra Türkiye'yi ziyaret edecek olmasının, Beyaz Saray'ın "bölgesel sorunların çözümünde bütün yolların olmasa bile bir çok yolun Ankara'dan geçtiğini kabul ettiğinin bir göstergesi" olarak yorumluyor.

Ziyareti Washington'un Müslümanlarla yakınlaşma çabasının bir parçası olarak değerlendiren İngiliz Financial Times, Bush yönetiminin terörle savaş adı altında Müslümanlara karşı savaş açmış gibi yorumlanan politikalarının bu geziyle temize çekileceği kanısında.

İngiliz Daily Telegraph gazetesi ise, Obama'nın ülkesinin Avrupa'daki ittifaklarını doğuya doğru genişletmek üzere Türkiye'ye geleceğini yazıyor. Ancak gazete Obama'nın Türkiye'de İslam dünyasına hitaben bir konuşma yapmayacağını, Asya ile Avrupa’yı birleştiren İstanbul Boğazı'nın sembolik anlamına dikkat çekmekle yetineceğini kaydediyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız