SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yunanistan'dan Geldi Delibaş'ı Anlattı

0
Güncellendi - 2017-03-29 18:39:31
Yunanistan'dan Geldi Delibaş'ı Anlattı
A- A+ PAYLAŞ

Koyunlarda belirlendiği zaman hemen kesilmesine neden olan Delibaş Hastalığı, veteriner hekimlerin yapacağı ameliyat ile bu sıkıntıdan yetiştiriciler kurtulabiliyor. Türkiye’de yaygın olmayan uygulama ile koyunlar kasaba götürülüp kesilmesi yerine,  ameliyat masasına alınıyor.

Malatya’daki koyun yetiştiriciliği yapan Çerkezoğlu Hayvancılık,  Yunanistan’dan davet ettiği veteriner hekim ile koyun yetiştiricileri için önemli bir sıkıntı olan delibaş hastalığına karşı ameliyatlı çözüm uygulaması anlatıldı.

Koyunların merada otlatılırken köpek, çakal ve tilki parazitlerinin buluşması sonucu oluşan Delibaş Hastalığı belirtileri ise koyunda gözlerin görmemesi ve günden güne zayıflaması olarak ortaya çıkıyor. Koyun hemen kesilmediği takdirde ölüyor.

Yunanistan’da çalışan ve bir grup veterinere Delibaş hastalığı ameliyatı eğitimi için Malatya’ya davet edilen Veteriner Hekim Erdal Arnavutoğlu, “Meralarda otların enfekte olmasıyla köpeklerden veya çakallardan, tilkilerden parazitin hayvanlara geçip, hayvanda hastalık oluşturması. Delibaşlık olayı budur.” dedi.

Veteriner Hekim Arnavutoğlu; “Halk dilinde Delibaş hastalığı ciddi bir hastalık yani bu sorun. Bunun tedavi yöntemleri koruyucu amaçlı, onun haricinde de operasyon yaparak tedavi etmeye çalışıyoruz. İşte o operasyonu aşağı yukarı bir 10-12 dakikalık süreç içerisinde kafatasındaki kistin hayvanların semptomlarına göre işte görme semptomlarına göre kistin yerini saptayıp kisti almayı amaçlıyoruz. Yani bir kesme tarzıyla, genel bir anesteziye almadan hayvanı canlı canlı 10 dakikada bitiriyoruz ameliyatı.” ifadelerini kaydetti.

Delibaş hastalığına yakalanan koyunların ameliyat edilmediği takdirde ya kesilmesi gerektiğini ya da sonucun ölüm olabileceğini belirten Arnavutoğlu;  “Hayvana yapılan operasyon maliyeti olmayan bir şey. Hayvanı 1 hafta içerisinde normal durumuna döndürebiliyoruz. Kafasında bir kesit açıp, kestin olduğu yerde kisti almaya çalışıyoruz. Kemiği alıp, kisti çıkarır, tekrar yerine koyuyoruz kemiği.” Dedi.

“BU HASTALIK EKONOMİK KAYIP”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tahir Macit ise; “Bu tür kayıplar işletmeler açısında ekonomik kayıp.  Bir parazitin oluşturmuş olduğu bu hastalık geçmişte küçükbaşların tedavi veya ameliyatla operasyonla düzeltilmesi yerine kesiliyordu. Şimdi hem ülkemizde hayvancılığın gelişmesi, hem de para etmesi sayesinde bu hayvanlar kesilmeden tedavi edilip ekonomiye kazandırılması gerekir.” şeklinde konuştu.

Veteriner Hekim Erdal Arnavutoğlu, bir koyunun kafası üzerinde Delibaş ameliyatını uygulamalı olarak anlattı.

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız