SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yürek Yakan G.Doğu'da Taciz Raporu !

A- A+ PAYLAŞ

TBMM, Siirt’te kız öğrencilere tacizleri inceledi yoksulluk yüzünden yayılan dehşetle karşılaştı

BİR GAZOZ UĞRUNA

TBMM komisyon üyeleri Zafer Üskül ve Güldal Akşit, Siirtli esnafın küçük kızlara tacizlerini inceledi. Kızların yoksulluk yüzünden etek kaldırma, göğüs elletme karşılığında 1 lira, gazoz, çiklet aldıkları öğrenildi.

KENDİLERİ GİTMİŞLER

Güldal Akşit, “Tecavüz yok, taciz var. Fakirlik o kadar büyük ki, kızlar kendi isteğiyle esnafa gitmiş. Çok vahim. Bölge emniyeti teröre odaklanmış. Asayiş göz ardı edilmiş” dedi.

Siirt’teki tacizlerin altındaki korkunç dram

Siirt’teki taciz olaylarını yerinde inceleyen TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ile Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit, bölgeden çok acı ve dehşet veren izlenimlerle döndü. Güldal Akşit’in, “Fakirlik o kadar büyük ki, kızların kendi isteğiyle esnafa gittiği söyleniyor” demesi, yaşanan dramın boyutlarını ortaya koydu

Saliha ÇOLAK / GAZETE HABERTURK

SİİRT’te ilköğretim öğrencisi kız çocuklarının uzun süre esnaf tarafından tacize uğradığı iddialarını incelemek üzere bölgeye giden TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit, çarpıcı bilgilerle karşılaştı. Kız çocuklarının çok fakir olduğu, kendi istekleriyle esnafa gittiği ve eteklerini kaldırma, göğüslerini elletme karşılığında bir lira, bazen bir gazoz ya da ciklet aldıkları bildirildi.

Akşit, “Fakirlik o kadar büyük ki, kızların kendi isteğiyle esnafa gittiği söyleniyor” dedi. Siirt’te okul yöneticileri, Emniyet Müdürü ve Valilik’te görüşmelerde bulunan Üskül ve Akşit ayrıca kızlara tacizde bulunduğu gerekçesiyle cezaevine konulan gençlerle de görüştü. Gençlerin, kızların kendilerine gelerek arkadaşlık teklif ettiğini bildirmesi dikkat çekti.

TECAVÜZ YOK

Üskül ve Akşit’e, kızların tecavüze uğramadığı, ancak tacize uğradıkları bildirildi. Verilen bilgilere göre, özellikle okul yöneticilerinin kız çocuklarıyla olay duyulduktan sonra yaptıkları görüşmelerde, “Kilotunuzu hiç çıkardınızmı?” diye sordukları öğrenildi. Bu soruya kızların, “Hiç çıkarmadık, eteğimizi kaldırdık” yanıtını verdiği ifade edildi.

Kızların esnafa kendiliğinden giderek, göğüslerini gösterip ellettiğini, eteklerini kaldırdığını, bunun karşılığında da 1 lira, sakız ya da gazoz aldıklarını öğrenen heyet çok şaşırdı. Akşit, “Emin misiniz, bir lira mı, 100 lira mı” diye sordu. “1 lira” karşılığını alan Akşit, “Bu nasıl olabiliyor. Bundan kimsenin nasıl haberi olmuyor?” diye sordu.

EMNİYET TERÖRE KİLİTLENİNCE...

Yetkililerin, 7-8 Nisan’a kadar olaylardan haberdar olmadıklarını bildirmeleri heyeti oldukça şaşırttı. Akşit konuyla ilgili HABERTÜRK’ün sorularını yanıtlarken şöyle dedi: “Söz konusu aile çok çok fakir. Siirt’in varoşunda oturuyorlar. Baba hamallık yapıyor. O kadar ki, bir lira karşılığında kendiliklerinden gidiyorlarmış. Çok acı bir olay. Zaten ablası okuldan ayrılmış, bir tek bir kız kalmış. ‘Kendisi gitmiş’ demek de bir şey ifade etmiyor. Sonuçta ortada vahim bir olay var. Bunun uzun süre ortaya çıkmaması var. Buna çok şaşırdık. Bir türlü anlam veremiyoruz. Tabii bölgede emniyet terör olayına odaklanmış durumda. Belki asayişle ilgili konuları göz ardı ediyor olabilirler. Olay ortaya çıktıktan sonra yetkililer gerekenleri yapmış ama o aşamaya kadar aksaklık neden kaynaklanıyor inceleyeceğiz. Raporumuza yansıtacağız.”

*****************************************

Polis, kızları töre cinayetinden korumak için yalan söyledi

SİİRT’te 7 kıza, yaşları 14 ila 70 arasında değişen onlarca erkeğin tecavüz ve tacizde bulunmasının ortaya çıkmasıyla, 2 kız kardeş için Siirt Emniyet Müdürlüğü’nde “töre” korkusu yaşandığı ortaya çıktı. Siirt Cumhuriyet Savcılığı’nın yaptığı soruşturmada İlk olarak 14 yaşındaki ilköğretim öğrencisi H.T.’nin ifadesine başvurulmak istendi. Polis küçük kızın ifadesini alabilmek için H.T.’yi emniyete götürmek istedi. Ancak gerçeğin ortaya çıkması üzerine ailenin küçük kızı töreye kurban verebileceği şüphesi doğdu. Bunun üzerine aileye, H.T.’nin ifadesinin okulda yaşanan bir hırsızlık olayı nedeniyle alınacağı ardından da bırakılacağı söylendi. H.T. ifadesinde herkesin kanını donduran korkunç olayı ve ablası S.T.’nin de kendisiyle aynı kaderi yaşadığını anlattı. Küçük kızın anlatımlarıyla polis operasyona başlarken, bu kez 16 yaşındaki abla S.T.’nin ifadesine başvurulması gerekti. Abla ifade için emniyete çağrıldı.

Güngör KARAKUŞ / AHT

‘DÖVÜYORSUNUZ, DEVLET KORUMASINA ALIYORUZ’

Bu durumdan şüphelenen baba, ifadesinin ardından eve gönderilen H.T.’yi sıkıştırarak, ‘Neden ikinizi de emniyete götürüyorlar’ diye sorguladı. Küçük kız da ölesiye dayak yedi ama neden götürdüklerini babasına anlatmadı. Evden kaçan küçük kız, Siirt Emniyet Müdürlüğü’ne sığındı. Emniyet Müdürlüğü kızların töre cinayetine kurban gitmelerini engellemek için kardeşleri, aileye teslim etmedi. Kızların ailesine ‘Siz kızlarınızı çok dövüyorsunuz bu nedenle devlet korumasına almak zorundayız’ denildi. İki kardeş, sosyal hizmetler bünyesindeki bir yurda yerleştirildi. Ancak, olayın kamuoyuna yansımasıyla aile, kızlarının başına gelenden haberdar oldu. İki kardeş, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’ın talimatı doğrultusunda, koruma altına alındı. Bakan Kavaf’ın Siirt İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne talimat verdiği, kızlara aynı zamanda sosyal ve psikolojik destek verilmeye başlandığı öğrenildi. Kızların, güvenlik amacıyla başka bir kente gönderildiği de bildirildi.

SORUŞTURMADAN İKİ KIZIN DRAMI ÇIKTI

Siirt’teki korkunç olay H.T. ile 4 arkadaşının rehberlik öğretmeniyle konuşmasıyla başladı. İddiaya göre, okul yardımcısı F.K., küçük kızlara tacizde bulunuyor ve cinsel ilişkiye zorluyordu. Olay hemen polise yansıdı. Emniyet ve Savcılık soruşturmayı derinleştirdikçe iki yıldır devameden iki kız kardeşin trajedisi ortaya çıktı. Babaları hamallık yapan iki kız kardeşten abla S.T., beşinci sınıftayken tecavüze uğradı. Korkudan sesini çıkaramadı. Esnaf arasında kulaktan kulağa yayılan durumuyla birlikte tacizci ve tecavüzcü sayısı arttı. Savcılık talimatıyla 100 erkek sorgulandıktan sonra 19 kişi tutuklandı. Yaşları 14-70 arasında değişen 100 erkeğin arasında Siirt’te tanınmış ailelere mensup esnaf ile bir asker, bir polis, bir okulmüdür yardımcısı ve kızların sınıf arkadaşları bulunuyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız