SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Biz Nerede Kalacağız?"

0
Güncellendi - 2016-10-06 18:54:00
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da özel bir kız öğrenci yurdunda kalan 25 kız öğrenci, ‘yurttan çıkarılmak’ istendiklerini iddia ederek, “Biz okuyoruz ve okumak istiyoruz. Kalacak yerimiz yok, mağduruz” dediler.

Malatya’da özel bir kız öğrenci yurdunun Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) kiralanmasının ardından önce yıllık daha sonrada aylık sözleşme yapılan, ardından da ‘biz anlaştık, siz burada kalacaksınız’ denilen 112 kız öğrencinin yurdu boşaltmaları istendiği ileri sürüldü.

Yetkililerden önce ‘yeni liste çıkaracağız, bize aylık sözleşme yapın, sizin listenizi bakanlığa göndereceğiz, bakanlıkta onaylayacak, zaten resmi açıklama geldi’ sözünü aldıklarını ifade eden öğrenciler, kendilerine aylık sözleşme yapıldığını ancak daha sonra yurdun sahibinin ‘KYK yurdu boş almak istiyor, yurdu boşaltın’ dediğini iddia ettiler.

Mağdur olan kız öğrenciler adına konuşan İnönü Üniversitesi öğrencisi Şadiye Pirinç, “Yurdun sahibinin bize yurdu kiraladığı tarih 15-16 Eylül, öncesinin de olup olmadığını bilmiyorum. Sadece bize söyleneni biliyoruz. KYK’ya başvurular 30 Ağustos’ta bitti. Eylül’ün ortasında çoktan başvurular bitmiş ve açıklanmış oluyor. Biz başvuru yapamıyoruz” dedi.

Pirinç, yıllık öğrencilerin sözleşmelerinin feshedildiğini kaydederek, şu iddialarda bulundu:

“Biz, Kız Öğrenci Yurdu’nda kalıyoruz. Ben 3 yıldır o yurtta kalıyorum. Yurdun sahibi bu yıl yurdu devlete kiraladı. Kiraladığı tarihi de resmi olarak bilmiyoruz. Bize Kurban Bayramı’nın arifesinde haber verildi. Haberi alınca yetkilileri aradık ama ulaşamadık. Sonraki gün velim yetkilileri aradı ve ‘hiçbir şekilde öğrencilerimizi mağdur etmeyeceğim” yanıtını aldı. Net olarak ‘öğrencileri mağdur etmeyeceğiz, sadece öğrencimiz gelsin sözleşmemiz feshedildi, onların yurtta kalabilmesi için yeni sözleşme yapmamız gerekiyor” denildi. Yurda ilk adımımı attığımda ‘hayırlı olsun, valilik kesinlikle onayladı, Kredi Yurtlar Kurumu’nda (KYK) kesinlikle kalacaksınız’ denildi. Bunun ardından yıllık sözleşmeyi feshettik. Her zaman bizi çıkaramazlar diye sözleşmeye dayanıyorduk. Bize, ‘bu sözleşmeyi feshedin, devlet yurduyla anlaştığımız için sizinkisi feshedildi.” Bizde ne yapacağımızı sorduk çünkü devlette başvurular sona ermişti ve başvuru yapamayacaktık. Yurdun yetkilisi de ‘yeni liste çıkaracağız, bize aylık sözleşme yapın, sizin listenizi bakanlığa göndereceğiz, bakanlıkta onaylayacak, zaten resmi açıklama geldi’ dedi. Oranın sahibi, oğlu, çalışanları yüzde 90’a kadar bize bunun onayını verdiler. Bizde ‘tamam’ dedik ve imzaladık. Onun ardından bize ‘aylık ücretimizi yurdu devlete kiraladığımız için 400 TL’den 550 TL’ye çıkarttık’ dediler. Buradaki amaçta kar etmekti. Buna da ‘tamam’ dedik. Sözleşmeyi imzaladık ama ‘1 güne, 3 güne, 7 güne teslim etsek de en geç bir ay hiçbir şey talep etmiyoruz’ diye yazdık. Benim açımdan böyle bir şey olmadığını ve bunu yazıp, imzalamak istemediğini söyledim, ‘siz beni kesin olarak yurda yerleştirirseniz bu sözleşmeyi imzalarım’ dedim. ‘Sen bunu imzala kesin olarak yerleştirileceksiniz’ dediler. Bunun üzerine imzaladım. Biz kesinlikle bu işin parasında değiliz.

Yurdun sahibi, ‘KYK yurdu boş almak istiyor, yurdu boşaltın’ dedi.KYK ile konuştum, ‘sizi resmi olarak alamayız’ dediler. Başvurumuzun olmadığı söylendi. Ek yerleştirmelere alınacağımız ifade edildi. Yatak sayısına göre numara verildiği söylendi ve haklılar çünkü bizim resmi bir başvurumuz yok, resmi olarak hiçbir şeyimiz yok. Ama bize yurdu kiraladığı tarih 15-16 Eylül, öncesinin de olup olmadığını bilmiyorum. Sadece bize söyleneni biliyoruz. KYK’ya başvurular 30 Ağustos’ta bitti. Eylül’ün ortasında çoktan başvurular bitmiş ve açıklanmış oluyor. Biz başvuru yapamıyoruz. Zaten bana 3 yıldır devlet yurdu çıkmadığı için özel yurtta kalıyorum. Devlet yurduna özel yurda başvurup, sözleşme yaptığım için başvuru yapmadım. Yurdun sahibi bana, ‘devlet yurdu çıksa da parayı vereceksin, yoksa seni mahkemeye veririm’ dedi. Bende neden kendimi zora sokayım? ‘Hem devlet hem de özel yurda para veremem’ dedim. Bakanlıktan bir aydır onay bekliyoruz. Listelerimiz gitti, Salı günü imza attık. TC kimlik numaramız, bölümümüz, yedek miyiz değil miyiz, yıllık mıyız değil miyiz bunların altına imza attık ve gönderdik. Çarşamba akşamı 19.00’da belli olmuş ve yurdun sahibi ‘ben alamam, öğrenciyi yerleştiremem’ demiş. Yerleştirmeye çalıştığı kişilerde öğrenci, çıkarmaya çalıştığı kişilerde öğrenci.

Ya hep beraber bir yere gideriz ya da hep beraber dışarıda kalırız. Biz öğrenciyiz, okumak istiyoruz, kalacak yerimiz yok. Bunu Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da duymasını istiyoruz. Kız öğrenciler olarak kalacak bir yerimiz yok. Bizden Perşembe günü yurdu boşaltmamızı istiyorlar, belki Cuma gününe uzatabilirler çünkü Pazartesi günü yedek öğrencileri alacaklar. Yurdun sahibi yurda gelmiş ve arkadaşlarımıza ‘sizi çıkartacağız’ demiş.”

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

yurtsorunu

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Hacer (7 yıl önce)
    Ben sultanlar sarayında kalıyorum gitmedigimiz yer kalmadi çözüm bulamadilar valilik ,savcilik , karakol hepsini gezdik yer ayarlamaya calisiyoruz diyolar ama bisey cikmiyo bugun bizi polis zoruyla cikaracaklar
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI (7 yıl önce)
    DEVLET BU ÖĞRENCİLERİ SOKAKTA BIRAKIRSA CEMAATLER ALIP YURTLARINA YERLEŞTİRİR SONRADA AL SANA ÖRGÜT YAPILANMASI ALSANA ÖRGÜT TABANI , 30 BİN KİŞİLİK ÜNİVERSİTE YAPIP 10 BİN KİŞİLİK YURT YAPARSAN FETOCULAR BU ÖĞRENCİLERİ KAPAR İŞTE ..... VALİ TOPRAK BU İŞİ DE ÇÖZER , VALİYE GÜVENİYORUM.
    0
    0
    Yanıtla
  • fbay (7 yıl önce)
    oyyy bizim yetkililerrr.beceriksizler.kamuoyuna böyle rezil edersiniz bu memleketi.ehliyet liyakattan yoksun kişiler.yazıklar olsun...bu cocuklara acil bir çözüm...Allah kolaylık versin
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (7 yıl önce)
    MALATYA yakışacak birşey değil bizimde bacınız anamız veya akrabamiz olurdu sonuc da kız çocukları çözüm bulacağınız yerine dışarı nasıl atarsınız düşünün sizde o kızların yerinde olsaydınız insaallah cumhurbaskanimiz duyar bacilarimi destekliyorum malatya valimize bu konularda hasasdir hepiniz oraya gitmenizi isteriz dilekçe yazın malatya kanallara cikinbence
    0
    0
    Yanıtla
  • behçet (7 yıl önce)
    cemaatin yurtları mühürlü çalısmazken özel sektörle anlaşma ilğinç bukurumun anlasmalarına dikkat edilmeli..
    0
    0
    Yanıtla