SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Yusuf Bozkurt Özal'ı Anlamak''

A- A+ PAYLAŞ

Bakan olduğu dönemdeki yakın çalışma arkadaşı, danışmanı Star Gazetesi Yazarı Cumali Ünaldı, 5 yıl önce vefat eden, Malatya eski milletvekili merhum Yusuf Bozkurt Özal'ı yazdı.

Ünaldı'nın, 8 Ocak 2006 tarihli Star Gazetesi'nde yayınlanan yazısı şöyle:

...

 "Yusuf Bozkurt Özal’ı anlamak

Sevdiğiniz insanları, ölüm yıldönümünde hatırlamak üzücü. Ancak, birlikte geçen günleri, konuşmaları, anıları yeniden yaşamak da ayrı bir tad.

Yarın, Yusuf B.Özal’ı uğurlamamızın yıldönümü. 9 Ocak 2001’de öldü, her canlının bir gün öleceği gibi.

Üstün nitelikli bir beyin, sağlam bir kişilik, yetenekli bir yurtsever, vefalı bir dost; bir mümin, bir dervişti. Onu tanıyanlar, bu yönlerinden biri ya da birkaçıyla anacaklardır.

Batı ile doğunun, teknoloji ile felsefenin, kıvamlı irilikte karışımı; senteziydi.

Ben, bambaşka bir yönünü, ‘Türkiye üzerine düşünceleri’ni sizlerle paylaşmak istiyorum. Bana, uzun uzun yazdırdı bir vasiyet gibi.

Öncelikle 26 yağış havzasına büyük il denilerek, Türkiye’nin yerinden yönetilmesi gerektiğini düşünüyordu. Bu ekonomistleri ve çevrecilerin de yaklaşımıydı. Hatta, havzaların, bir bakıma merkezi yönetimin, hizmete ve yatırımlara dair karar verici sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini de düşünürdü.

Dar bölge sistemiyle birlikte, uzmanlardan oluşan 100 kişilik Türkiye Milletvekilliği’ni savunurdu. Bakanların, parlamento dışından seçilip, tek tek parlamento onayı alarak görev yapmasını önerirdi. Buna bağlı olarak, başkanlık sistemini bizim yapımıza uygun görürdü.

Türkiye’nin, dışarıdan askeri ağırlıklı bir yönetim gibi göründüğünü, bunu önlemek için, Genelkurmay’ın M.Savunma Bakanlığı’na bağlanmasını, ilk yıllarda, eski bir Genelkurmay Başkanı’nın Bakan yapılarak, yumuşak geçiş sağlanmasını önerirdi.

Bu ülkenin, kendi kendisiyle ve komşularıyla kavgayı bırakması gerektiğini, enerjisini, yeniliklere ayırmasının önemini vurgulardı.

Daha neler, neler...

Tümünü yazmak isterdim.

Yaz akşamları, Beysukent’teki evinin bahçesinde, ne entelektüel toplantılar, ne siyasi tartışmalar, sohbetler olurdu...

Dostları hatırlayacaktır Yusuf Bey’i... Özlemle, saygıyla, sevgiyle...

Türkiye de, bu evladını, düşünceleriyle hep canlı tutacaktır.

Söyledikleri, sadece o güne ait değil, bugüne ve çoğunlukla yarına dair şeylerdi çünkü.


Üç konu, üç sorun

BEDELLİ ASKERLİK, KREDİ

KARTI, YURT DIŞINDA

YÜKSEK LİSANS YAPANLAR...

Bu üç konuda aldığım iletinin haddi, hesabı yok. Başka yazarlara ve bu ülkeyi yönetme sorumluluğu olanlara da gidiyordur.

Bir yerde, sızlayan bir yara varsa, orada yanlış bir düzenleme, insani olmayan bir boyut da aramak gerekir.

Kimin haklı, kimin haksız olduğuna bakılmaksızın, sorunu, en az hasarla ve kimseyi incitmeyecek bir yöntemle, çözmek zorunda değil midir, siyasi karar konumunda olanlar?

Ancak, öyle önlemler de alınmalı ki, bir daha böylesine geniş çaplı bir birikim olmamalı.

Çok sayıda insan, sevdiği ülkesinde, bir kaçak gibi yaşamaya zorunlu olmamalı. Makul bir çözümle ve uzun sayılmayacak bir zaman aralığında, bu birikim sıfırlanmalı.

Kredi kartları için, nedeni ne olursa olsun, bir çözüm düşünülmelidir. Çok yüksek ve haksız bir faize, devlet, bana ne diyebilir mi?

Yurt dışında eğitim yapanların, sorunlarını anlamayanlarla öyle bir kavgası var ki, anlatılmaz. Maliye Bakanlığı yetkililerini ve TBMM’yi, onları anlamaya çağırıyorum.

Lütfen, bu cenazeleri ortada koymayalım.

Hepimizin gözü önünde kokar yoksa.

En iyisi,usulünce gömelim.



Tarım, ah tarım


Erzurum Ziraat’ten üç sınıf arkadaşı, Tarım Bakanı (E.) Prof. Hüsnü Y.Gökalp, TSE Başkanı (E.) Bekir Öztürk ve ben, birlikte Tarım Sempozyumu’na gittik.

Bakanlık adına, söylediklerine inanmayan bir sesle ve ‘yapılmalı, edilmeli’ üslubuyla müsteşar konuştu. İki partinin Genel Başkanı, iki partinin de üst düzey yöneticisi söz aldı.

Hiç kimsenin, sorunun özüne, ‘toprağın yeniden düzenlenmesi’ne inmemesi, şaşırtıcıydı.

Anlaşıldı ki, tarım, ümitsiz hasta!

Bu gidişle de kesin ölür.

Yazık!.."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız