SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yuvada Şiddette 2. Karar

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:11:09
Yuvada Şiddette 2. Karar
A- A+ PAYLAŞ

Malatya 0-6 Yaş Çocuk Yuvası'nda çocuklara şiddet uyguladıkları suçlaması ile Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan 15 bakıcı kadın için karar verildi. Toplam sanık sayısı 17 olan ve 8 yıl süren  davanın yargılama sürecinin sonucunda gizli çekim yapılan görüntülerde yüzleri görünen  şirket elemanı 3 bakıcı kadın hapis cezası aldı.  Aynı dava kapsamında Malatya 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan kurumun yöneticisi ve resmi personeline ise 2008 yılında 1’er yıl hapis cezası verilerek, cezaları ertelenmişti.

İLK KARAR 2009’DA VERİLDİ

Malatya 0-6 Yaş Çocuk Yuvası'nda yapılan gizli çekimlerdeki şiddet görüntülerinin 26 Ekim 2005 tarihinde ulusal bir televizyon kanalında yayınlanmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında açılan davada Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Malatya Çocuk Yuvası'ndaki çocuklara şiddet uyguladıkları iddia edilen 17 bakıcı kadın sanık olarak çocuklara şiddet uygulamak suçlamasıyla yargılandı. Çocuk yuvası ile ilgili olay görüntülerin yayınlanması o dönemde günlerce Türkiye'nin gündeminde tartışılmıştı.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılama sürecinde ilk kararını 12 Kasım 2009 tarihinde vermişti. . Mahkeme heyeti işkence ve eziyet suçundan bakıcı kadınlardan Şefika S. 'ye 4 yıl 2 ay ile en fazla cezayı verirken, diğer 14 sanığa 3 yıl 1 ay 15'er gün ile hapis cezası vermiş, 2 sanık hakkında ise  beraat kararı vermişti.

YARGITAY İLK KARARI BOZMUŞTU

Kararın temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 8. Ceza Dairesi, sanıklar A.D. ve S.T.'nın hakkında verilen beraat kararlarını onaylamış ve diğer 15 sanık için verilen kararları bozmuştu. 

Yargıtay 8. Daire Kararında, bakıcı kadınlara verilen cezaların, 'temizlik firması elemanı olan kadınların kamu görevlisi sayılıp sayılmayacaklarının tespit edilerek verilmesi gerektiği" kaydedilerek bozma gerekçelerinden birisini şu şekilde kaydetmişti; "Temizlik firması elemanı olan bir kısım sanıklarla, kurumda kadrolu hizmetli olan sanıklar ve hemşire ile eğiticinin görevlerinin ne olduğu, bakıcı anne olarak çalışıp çalışamayacakları, çocuklara banyo yaptırma, uyutma görevlerinin olup olmadığı, görevlendirme yazıları ve buna bağlı olarak kamu görevlisi sayılıp sayılmayacakları tespit olunarak sonucuna göre suç vasfının belirlenmesi gerektiği gözetilmeden yazılı şekilde eziyet suçundan mahkumiyet hükmü kurulması."

8 YILLIK YARGILAMA SÜRECİNDE İKİNCİ KARAR VERİLDİ 

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Malatya Çocuk Yuvası'nda çocuklara şiddet uyguladıkları iddia edilen 15 bakıcı kadın hakkında açılan davanın Yargıtay tarafından bozulması üzerine başlayan ikinci yargılama sona erdi. Mahkeme 15 bakıcı kadından sadece 3 bakıcı kadına toplam 18 yıl hapis cezası verdi.

Karar duruşmasında bazı mağdur çocukların avukatı Berna Karadaş, “Sanıkların cezalandırılmasını talep ediyoruz. Olayda sadece ismi geçen mağdurlar değil aynı yuvada bulunan tüm çocuklar mağdur edilmiştir, şiddet ortamından onlar da etkilenmiştir. Bu sebeple biz sanıkların en üst sınırda cezalandırılmalarını talep ediyoruz” dedi.

Mağdur çocukların avukatlarından  Cem Akıncı ise, “Çocuklara yönelik eylemler nedeniyle sanıkların cezalandırılmasını talep ediyoruz zira mağdurlar kızlı erkekli birlikte banyo yaptırılmışlardır, bunun çocukların terbiye edilmesi ile bir ilgisi yoktur. Sanıkların cezalandırılmasını talep ediyoruz” şeklinde talepte bulundu.

Mağdur çocukların avukatı Yaşar Gürhan ise  “Önceki beyanları tekrarla sanıkların cezalandırılmasını talep ediyoruz. Ancak pedagojik formasyonu olmayan ve eğitim almamış kişilerin mağdurların bakımından ve gözetiminden sorumlu tutulması noktasında bu işte sorumluluğu bulunan idareciler hakkında da gereğinin takdir ve ifasını talep ediyoruz” şeklinde mahkemeye talebini sundu. 

3 BAKICI KADINA CEZA VERİLDİ

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasında sanık Şefika S.'ye 25 eyleminden dolayı toplam 14 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası, sanık Elif B.'ye 5 ayrı eyleminden dolayı toplam 3 yıl 1 ay 20 gün hapis cezası, sanık Nezaket D.'ye 2 ayrı eyleminden toplam 9 ay 5 gün hapis cezası verildi.

Mahkeme heyeti, sanıklar Naciye T., Müjgan K., Fatma İ., İnsaf Y., Yıldız G., Melahat A., Fatma Y. Ö., Yasemin K., Vildan G., Adalet G., Meryem K. ve Adile K. hakkında bazı suçlardan zaman aşımından davanın düşmesine ve bazı suçlardan ise şüpheden uzak, kesin, yeterli ve inandırıcı delil elde edilememesi nedeniyle beraatlarına karar verdi. Yargılamada en yüksek cezayı alan Şefika G.’ye ilk kararda 4 yıl 2 ay hapis cezası verilmişti. Bu sanığın yayınlanan şiddet görüntülerinde en  fazla yer alan bakıcı kadın olduğu öğrenildi. 

MÜDÜR VE RESMİ PERSONELE VERİLEN 1 YIL HAPİS CEZASI ERTELENMİŞTİ

Şiddet görüntüleriyle gündeme gelen Malatya Çocuk Yuvası olayında aralarında eski Sosyal Hizmetler İl Müdürü ve Çocuk Yuvası Müdürü'nün de bulunduğu 8 memura 2008 yılında Malatya 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nce 1'er yıl hapis cezası verilmişti.

Malatya 0-6 Yaş Çocuk Yuvası olayından sonra, eski Sosyal Hizmetler İl Müdürü Y. G., eski Çocuk Yuvası Müdürü N. Y., Çocuk Yuvası'nda görevli öğretmenler S.S. ve A.D., sosyal hizmetler uzmanları H.A. ve G.K. ile çocuk eğiticileri Z.K. ve S.B. hakkında "görevi kötüye kullanma" iddiasıyla Malatya 1. Asliye Ceza Mahkemesi'ne dava açılmıştı.

Dava kapsamında 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istenen kurum görevlilerinden eski Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup G. hakkında, "kurumda gerekli denetimi yapmadığı, kurumda daha önce görev yapıp çocuklara alışmış, çocuk bakımı konusunda bilgi sahibi personeli sebepsiz olarak görevden alarak yerine acemi, liyakatsiz bakıcı anneler görevlendirmek suretiyle yeterli dikkat ve özeni göstermeyerek hakkında dava açılan bakıcı kadınlar hakkında suç işlemesini kolaylaştırmak suretiyle görevini ihmal ettiği" iddiaları ileri sürülmüştü.

Malatya 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nce Mart 2008’de  eski Sosyal Hizmetler İl Müdürü Y.G., eski Çocuk Yuvası Müdürü N.Y., Çocuk Yuvası'nda görevli öğretmenler S.S. ve A.D., sosyal hizmetler uzmanları H.A. ve G.K. ile çocuk eğiticileri Z.K. ve S.B. hakkında görevlerini ihmal ettikleri gerekçesiyle 1'er yıl hapis cezası verdi. Heyet, daha sonra cezanın ertelenmesine karar vererek sanıkların 1 yıl denetimli serbestlik sistemine tabi tutulmalarına karar vermişti.

HABER: Burhan KARADUMAN- yenimalatya.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız