SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yüzde 186 Gerçekleşme

A- A+ PAYLAŞ
"Kızını Okut Geleceğini Aydınlat Projesi" (KOGAP) adlı proje kapsamında kız öğrencilerinin ortaöğretime kazandırılması hedefinin yüzde 186 oranında gerçekleştiği bildirildi. 
 
KOGAP'ın kapanış töreni Anemon Otel'de yapıldı. Törene Vali Yardımcısı Şükrü Özcan, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut ile proje yöneticileri,öğrenciler ve veliler katıldılar. 
 
Proje ile ilgili olarak şu açıklama yapıldı:
 
"Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliğine yönelik geliştirilmiş olan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (Instrument for Pre Accession-IPA)’nın “İnsan Kaynaklarını Geliştirme” bileşeni kapsamında  Özellikle kız çocuklarının okullaşması programı geliştirilmiştir.  Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen söz konusu hibe programı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülmekte ve izlenmektedir. Hibe Programının toplam bütçesi 75.863.589 Avro olup bu tutarın 11.379.538 Avro’su Türkiye Cumhuriyeti, 64.484.050 Avro’su ise Avrupa Birliği katkısıdır.
 
Kızını Okut Geleceğini Aydınlat projesi (KOGAP) projesi Özellikle kız çocuklarının okullaşmasının arttırılması kapsamında Doğu İlleri Kalkınma Birliği (DOKAB)  tarafından yürütülmektedir. Projenin  toplam bütçesi 117.367,00   Avro olup, bu tutarın 11.736,70 Avro’luk kısmı Doğu İlleri Kalkınma Birliği (DOKAB) nin eş finansman katkısıdır. 
 
Bölgemizde dört ilin (Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli) valilikleri ortaklığında kurulan Doğu İlleri Kalkınma Birliği (DOKAB) yapmış olduğu başarılı çalışmalara bir yenisini daha ekleyerek bölgemizin insan kaynağı israfının en önemli başlıklarından birine el atmıştır.
 
2009 yılında Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında, Çalışma  ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Program Otoritesi olduğu, “İnsan Kaynaklarını Geliştirme” Programı Alt Başlıklarından, “Özellikle Kız Çocuklarının Okullaştırılması” başlığıyla, hali hazırda Milli Eğitim Bakanlığımızın hassasiyetle takip edip yeni stratejiler ortaya koyduğu bir alanda Milli Eğitim Bakanlığının Koordinasyonunda hareket edilecek olan bir proje teklifi hazırlanmıştır. Bununla genelde Türkiye’nin Eğitim ve İstihdam alanında Avrupa Birliğine katılıma hazır hale getirilmesi için çalışmalar yapılaması planlanmaktadır. Özelde ise Bölgemizin diğer Bölgelerle gelişmişlik farkını azaltarak genel hedefe katkı yapması planlanmaktadır.
 
İlimizde kız çocuklarının okullaşmasıyla ilgili yapılan çalışmalar Doğu İlleri Kalkınma Birliği (DOKAB) tarafından da hassasiyetle takip edilmiş ve bu konuya duyarsız kalınmayarak  teknik personelinin proje kapasitesini harekete geçirilip “Özellikle Kız Çocuklarının Okullaştırılması Programı”nın teklif çağrısının açılmasıyla “Kızını Okut Geleceğini Aydınlat Projesi” (KOGAP) hazırlanıp sunulmuş 23/12/2010 tarihinde Merkezi Finans ve İhale Birimiyle (MFİB) TR 08H2.01-02/374 nolu şözleşme imzalanarak hayata geçirilmiştir. 24/12/2011 tarihinde de sona erecektir.
 
Proje çerçevesinde 50'si köy olmak üzere 70 ziyaret yapılmış, sonucunda (50’si köy olmak üzere 70 noktada alan taraması ve toplantılar yapılmıştır. 668'i kız öğrenci, 543'ü veli olmak üzere 1211 kişi ile  yüz yüze görüşülmüş ve anketler uygulanarak kız çocuklarının ortaöğretime devam etmeme sebepleri incelenmiş detaylı raporlar çıkarılarak ilgili kurumlarla yazılı olarak ve kamu oyu ile web sitemiz (www.kogap.gov.tr) üzerinden paylaşılmıştır. 5263 erkek 5225 kız öğrenci olmak üzere 10488 öğrenciye elektronik anket uygulanmış, öğrencilerin ortaöğretimde okul tercihleri ve problemleri tespit edilmiş ve yetkili kurumlarla paylaşılmıştır. 70 toplantıya 2000’in kişi (öğrenci ve veli) üzerinde katılım sağlanmıştır. Bütün bu çalışmalar sonucunda performans göstergemiz olan 100 kız öğrencinin ortaöğretime kazandırılması hedefi % 186 oranında gerçekleştirilerek önemli bir başarıya imza atılmıştır.Eğitim kalitesinin arttırılması ve başta kız çocuklarının olmak üzere her düzeyde okullaşma oranlarının yükseltilmesi suretiyle, insan kaynağına yapılan yatırımın arttırılması hedefi böylece gerçekleşmiştir.
 
Bu proje ve bu başlıkta kabul edilen yaklaşık 90 proje Türkiye’nin eğitim ve istihdamına, bölgeler arası farklılıkların azaltılmasına ve özelde KOGAP (Kızını Okut Geleceğini Aydınlat Projesi) ile  Malatya İline ciddi katkılar sağlamıştır
 
Kızını Okut Geleceğini Aydınlat Projesiyle varılmak istenen hedefe % 186 gibi güzel bir sonuçla ulaşılmıştır. Siz değerli hemşerilerimize, konuyu yakından takip ettiğiniz, kanaat önderlerinden ve devlet ricalinden de Proje’ye katkı veren herkese canı gönülden teşekkür ediyoruz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız