SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yüzde 25'i Dönmek İstemiyor"

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:48:17
A- A+ PAYLAŞ

Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BİLSAM) tarafından, Malatya'da 24-25 Nisan günlerinde gerçekleştirilen "Göçün Getirdikleri; Türkiye'deki Suriyeliler" konulu sempozyumun sonuç bildirgesi yayınlandı. Bildirgede, Türkiye'de bulunan Suriyeli'lerin yüzde 15 ila yüzde 25'inin ülkelerindeki savaş bitmesi halinde bile geri dönmeyi düşünmedikleri tespitine de yer verildi.

Sempozyum Düzenleme Komitesi'nce açıklanan 16 maddelik sonuç bildirgesi şöyle:

"Altıncısını gerçekleştirdiğimiz ulusal sempozyumların bu yılki konusu Göçün Getirdikleri; Türkiye’deki Suriyeliler oldu. 24-25 Nisan 2015 Cuma ve Cumartesi günleri BİLSAM Konferans Salonunda gerçekleşen sempozyuma yoğun bir katılım vardı.

Sempozyuma 13 farklı üniversite ve kuruluştan 35 katılımcı katkı sağlarken, Türkiye’nin ve bölgenin en önemli hadiselerinden biri olan Suriye Göçü, 2 gün boyunca ayrı oturumlarda farklı yönleriyle ele alındı. Genel olarak göçün siyasi, ekonomik, toplumsal ve kültürel etkileri tartışıldı.  Sempozyum sonunda ilimizde bulunan Suriyelilerin kaldığı konteyner kent BİLSAM tarafından oluşturulan bir heyet tarafından ziyaret edildi.

Sempozyum sonunda öne çıkan hususlar ise maddeler halinde aşağıda sunulmuştur.

1.Çok boyutlu ilişkiler ağını bünyesinde barındıran göç, insanlık tarihiyle özdeşleşmiş bir olgudur.

2.Türkiye, tarihten günümüze göç hadiselerinin sıklıkla yaşandığı jeopolitik bir konuma sahiptir. 

3.2011 yılında başlayan ve kısa sürede çok büyük boyutlara ulaşan iç karışıklıklar Suriye’den komşu ülkeler başta olma üzere dünyanın pek çok ülkesine kitlesel bir göç hadisesinin yaşanmasına neden olmuştur. Bu kitlesel göçten en fazla etkilenen ülkelerin birsi de Türkiye olmuştur. 

4.Suriye’deki iç karışıklığın kısa sürede sona erme ihtimali bulunmamaktadır. Bu durum Suriyeli göçmenlerin bulundukları ülkelerde belli bir süre daha kalacakları anlamına gelmektedir. 

5.Türkiye gerek halk ve gerekse devlet olarak Suriye göçünde büyük ölçüde başarılı bir sınav vermiştir. Ancak, bu durum ülkedeki Suriyelilerin sorunları olmadığı anlamına gelmemelidir. 

6.Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin yaşadıkları sorunun bir kısmı, yaşanan göç hadisenin büyüklüğü ve hızından kaynaklanmıştır. Dört yıl içerisinde yaklaşık iki milyon insanın ülkeye göçünü sorunsuz bir şekilde karşılayabilmek pek mümkün değildir. Ancak, yaşanan sorunların büyük bir kısmı göçün büyüklüğü ve hızıyla ilgili olsa da bazı sorunların Türkiye’deki siyasal ve bürokratik sistemden kaynaklandığı da gözden kaçırılmamalıdır. 

7.Türkiye tarihsel süreç içerisinde birçok göç hadisesinin yaşandığı bir ülke olmasına rağmen, ülkede kapsamlı bir göç politikası olmadığı gibi bu konuda bilimsel, yasal ve kurumsal düzeyde ciddi eksiklik ve yanlışlıklar bulunmaktadır. 

8.Ülkedeki Suriyelilerin hukuki bir statüye sahip olma durumu göçün dördüncü yılında ağır, aksak bir şekilde ancak ele alınabilmiştir. 

9.Ülkedeki Suriyelilerin kayıtlarının tutulması hususu oldukça sorunlu bir alan oluşturmuştur. Özellikle konteyner kentler dışındaki Suriyelilerin hayatlarını büyük ölçüde kayıt dışı bir alanda sürdürdükleri gözlenmiştir. 

10.Türkiye’deki Suriyelilerin önemli bir kısmı (%15- %25’i)iç savaşın bitmesi halinde dahi ülkelerine dönmek yerine Türkiye’de kalmayı düşünmektedir. Bu durum farklı boyutlarda detaylı çalışmalar ın yapılmasını gerekli kılmaktadır. 

11.Ülkedeki Suriyelilerin yaşadıkları sorunlar içerisinde eğitim ve çalışma hayatına katılma konuları öne çıkmaktadır. 

12.Suriyelilere yönelik harcamalar ülke bütçesine önemli bir yük getirmektedir. Uluslararası sistem bu konuda sorumluluktan kaçınmakta iken, her platformda Türkiye’yi takdir etmeyi de ihmal etmemektedir. 

13.Ülkedeki sivil toplum kuruluşları ile belediyeler ülkedeki Suriyelilerin sorunlarının belirlenmesi ve giderilmesi hususunda başarılı ve sürdürülebilir çalışmalar yapmaktadır. 

14.Pek çok alanda üretime katkıda bulunan Suriyeliler, haksız rekabete, kayıt dışılığın artmasına ve ücret düşüşüne neden olmaktadır. Bazı illerde gayrimenkul ve kira fiyatlarının aşırı artışına zemin hazırlamaktadır. 

15.Genel olarak göç ve özelde de Suriye göçü konusuna başta siyasiler olmak üzere, üniversiteler, yerel yönetimler, aydınlar, medya ve sivil toplum kuruluşlar daha fazla ilgi göstermesi gerekmektedir.   

16.Türkiye için önemli bir sorun olarak görülen Suriye göçünün bilimsel alanda daha derinlikli ve nitelikli çalışmalara konu olması ve göç politikaların bu çalışmalara göre yönlendirilmesi durumunda, göç sorununu azaltacağı gibi, göçün yeni bir fırsat alanına dönüşmesine katkı sunacaktır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız