SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yüzde 82 Oy Vermiştik!'

A- A+ PAYLAŞ

Konak (Banazı)’ın belediye statüsünün kaldırılarak merkeze bağlanmasına karşı çıkan belde sakinleri bir miting yaparak seslerini duyurmaya çalıştılar.

Beldenin Yeni Mahalle Muhtarı Nihat Koçyiğit, Su Mahallesi Muhtarı Azmi Yıldız ve Bahçebaşı Mahallesi Muhtarı Mehmet Karaağaç’ın oluşturduğu tertip komitesi tarafından düzenlenen mitingde yapılan konuşmalarda, Belediyeler Kanunu’nda yapılan bir değişikle belediyenin kapatılıp, Konak’ın Malatya’ya mahalle olarak bağlanmasının halka sorulmaması eleştirildi ve protesto amacıyla bu mitingin düzenlendiği belirtildi.

Konak’ın Malatya merkezine 7 kilometre mesafede, 6 bin 064 nüfuslu bir belde olduğunu belirten konuşmacılar, etrafı yüksek tepelerle çevrili kapalı bir tarım arazisine sahip olan beldenin temel geçim kaynağının bağcılık olduğunu, ilgili makamlarca kalitesi tescil edilmiş birçok üzüm türünün yetiştirildiğini, beldenin tüzel kişiliğinin kaldırılmasının bu tarım alanlarının “talanı” sonucunu doğuracağını öne sürdüler.

Konuşmacılar, özetle şunları söylediler:

“Malatya merkezine bizden daha yakın olan ve konut ve yerleşim yerleri birbirine yapışırcasına girmiş beldelerin tüzel kişiliklerinin devamına karar verilmesi, emsallerine göre daha uygun şartlara sahip olan Konak Belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve mahalleye dönüştürülmesi uygulamasının yanlış ve haksız bir uygulama olduğu ortada dır. Belediyemizin de Malatya’daki diğer belediyeler gibi 2009 Yılı Mart ayındaki yerel seçimlerde tüzel kişilik olarak katılmasına izin vermesini talep etmekteyiz.

Belde sakinlerinin gerçek iradesini yansıtmayan ve Kasabamızda yaşayan insanların %99’nun karşı çıktığı Kasabamızın Mahalleye dönüştürülmesi kararı halkımızın içine sinmemiş ve bu amaçla 05/12/2008 tarihinde Malatya Valiliğine sunulan ve Konak Belediyesinin Tüzel kişiliğinin devem etmesini talep eden 2600’ün üzerinde imzanın bulunduğu itiraz dilekçesi Kasabamızda bulunan 3 mahalle muhtarı tarafından Malatya Valiliğine 11303 kayıt numarası ile teslim edilmiştir.

Anayasanın eşitlik ilkesinin göz önüne alınarak Malatya ilinde; Konak Kasabası ile aynı durumda olan “ Orduzu Belediyesi, Dilek Belediyesi, Hanımın Çiftliği Belediyesi, Topsöğüt Belediyesi vb.” Belediyeler gibi Belediyemizin de tüzel kişiliğinin devam etmesi konusunda gerekli incelemenin yapılarak Malatya ilindeki emsalleri ile aynı uygulamanın yapılmasını sağlayacak yasal ve idari girişimde bulunmalarını yetkililerden ve özellikle Malatya milletvekillerinden talep etmekteyiz.

Hepimizin de bildiği gibi Malatya Belediyesi zaten mevcut mahallelerine yeterli hizmeti götürememektedir. Bu karar beldemizin kültürel ve doğal yapısını da bozacaktır.

Kasabamız 2007 yılı Genel Seçimlerinde AKP’ye % 82 gibi yüksek oranda oy vermiş ve AKP’ ye vermiş olduğu bu destek kasabamızın tüzel kişiliğinin ortadan kaldırılması ile cezalandırılmıştır. Kasabamızda yaşayan 6000’in üzerinde ve il merkezinde yaşayan 1500 civarındaki Konaklı hemşehrilerimiz büyük bir hayal kırıklığı ve tarifi imkansız bir üzüntü içindedirler. Önümüzdeki yerel seçimlerde demokrasinin tam olarak işlemesi ve katılımın gerçekleşmesi için bu yanlış karardan vazgeçilmesini talep etmekteyiz.”

Katılımcılar yürüyüş yapmak isterken, Jandarma belde sınırından sonra buna izin vermedi.

FOTOĞRAFLAR: İHA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız