SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yüzde 85'i Tamamlandı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da sulama kanalları inşaatı devam eden Çat Barajı'nın Derme Çerkezyazısı sulamasında kanalların yapımı çeyrek asırdır bitirilemezken, yüzde 85 fiziki gerçekleşme sağlandığı ve iki köy içinde kısmi kabul işleriminin başladığı bildirildi.

AKP Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, "Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi ile Adıyaman'ın Çelikhan ilçesi sınırları arasında çeyrek asırdır çalışmaları devam eden Çat Barajı'nın sulama kanallarının tamamlanması çalışmalarına bu yıl için 32 milyon 308 bin TL kredi temin edildi. Çat Barajı sulama kanalları ile Derme Ovasında 4 bin 134 hektar, Çerkez yazısı ovasında 10 bin 347 hektar olmak üzere toplam 14 bin 481 Hektar, mevcut 6 bin 983 Hektarlık Derme
Sulamasına takviye olmak üzere toplam 21 bin 464 Hektarlık arazinin sulanması planlanmıştır. Derme ve Çerkez yazısı sulama inşaatında yüzde 85 düzeyinde fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Aydınlar köyü ve Aydınlar köyüne bağlı olarak mahkeme kararını bekleyen Kuyulu ve Çayır köyü arazileri hariç bitirilmiştir. Kısmi kabul işlemi devam etmektedir. Derme ilave saha sulamasında çalışmalar devam etmekte olup,2010 yılı sonunda bitirilecektir.Kuyulu ve Çayır köyü arazilerinin ise proje çalışmalarına başlanılmıştır.

Yeşilyurt ilçesi Gündüzbey Kasabası Pınarbaşı Mezrasında Çat Barajı sulama kanalı üzerinde ise 2008 yılı Ağustos ayından itibaren iki üniteden oluşan elektrik santrali tamamlanarak hizmetini sürdürmektedir" dedi.
Çat Barajı'nda toprak kaymasının önüne geçmek için ağaçlandırma projesinin uygulandığını bildiren milletvekili Ölmeztoprak, su kapasitesini arttırıcı projeler üzerindeki çalışmaların da sürdüğünü vurguladı. Barajın balık alanında daha da zenginleştirmek için çalışmalar yapıldığını ifade eden Ölmeztoprak, küresel ısınma ile birlikte su kaynaklarının azalmaya doğru gittiği, bu nedenle sulamada salma sistemin yerine damlama ve yağmurlama sistemine geçilmesinin öneminin giderek arttığına dikkat çekti.

Ölmeztoprak, projenin su kaynağı olan Çat Barajı'nda 1997 tarihinde su tutulmuş olup söz konusu baraj tamamlanmış ve geçici kabul o tarihte yapılmıştır. Çat Barajı ve sulama kanallarına 2010 yılı sonuna kadar yaklaşık 556 milyon 629 bin TL harcama gerçekleştirilmiş olacaktır. Proje tutarı toplamda 655 milyon TL. Çat Barajı Göleti'nde kurulan ve faaliyette olan 6 alabalık tesisinin sayısı önümüzdeki günlerde 20'ye ulaşacak.Çat Barajı'nda ve Malatya'daki bir çok barajda su seviyesinin oldukça iyi.
Barajlarımızdaki doluluk oranı geçen yılın iki katı. Üreticilerimizin sorun yaşamaması için Medik Barajı'nda da yenileme çalışmaları devam etmektedir.Önümüzdeki yıl mastır planı çerçevesinde Battalgazi, Çerkezyazısı ve Derme'de tekrar mastır planını seviyesinde çalışıp, ilave su kaynakları oluşturulacaktır. Amaç, Malatya'nın gündeminde suyu çıkarmaktır" ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız