SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yüzde 8'le Seçim Kazandı

A- A+ PAYLAŞ

Kırgızistan'da Pazar günü yapılan genel seçimlerde zafer, oyların sadece yüzde 8.69'unu alan milliyetçi Ata Yurt Partisi'nin oldu. Yaklaşık 400 kişinin ölümüyle sonuçlanan etnik şiddet olaylarından bu yana düzenlenen ilk seçimlerde yüzde 5'lik barajı ancak 4 parti daha aşabildi. Toplam 24 parti barajın altında kaldı.

Katılım oranının yüzde 57 olduğu seçimlerin ardından sandıkların yüzde 95'i açılırken, devrik lider Kurmanbek Bakiyev yanlısı Ata Yurt Partisi oyların yüzde 8.69'unu aldı.

Merkez Seçim Komisyonu'ndan (MSK) yapılan açıklamaya göre, bu partiyi yüzde 8.09 oyla hükümet yandaşı Sosyal Demokrat Partisi, 7.48 oyla Moskova yanlısı Ar-Namıs Partisi, 7.12 oyla Cumhuriyet Partisi, yüzde 5.8 oyla Ata-Meken Partisi izledi. Diğer partiler seçim barajını henüz aşamıyor.

Kırgızistan'da partilerin parlamentoya girebilmesi için ülke genelinde yüzde 5 barajını aşması ve ülkendeki her bölgede en az yüzde 0.5 oy oranı alması gerekiyor.

Hiçbir partinin net bir üstünlük sağlayamadığı seçimler sonrasında "sıkı pazarlıklar" sonucu üzerinde anlaşılacak bir koalisyon hükümetinin kurulması bekleniyor.

ABD'nin Afganistan’daki birlikleri açısından son derece önemli bir Amerikan askeri hava üssüne ev sahipliği yapan Kırgızistan'da genel seçimler haziran ayında onaylanan yeni anayasa çerçevesinde gerçekleşti.

Yeni anayasa, parlamentoya hükümeti onama ve başbakan atama yetkisi veriyor. Bu model, Kırgızistan'ı genellikle otoriter liderler tarafından yönetilen diğer Orta Asya ülkelerinden ayırıyor.

“BÖYLE BİR SEÇİM GÖRMEDİM”

Uluslararası gözlemciler, ciddi bir şiddet olayının yaşanmadığı seçimlerden övgüyle söz etti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Kırgızistan özel temsilcisi Morten Hoeglund, çok fazla aday olmasının yarattığı tercih bolluğunun ve coşkulu seçim kampanyalarının bu seçimi bölgede geçmişte gerçekleşen seçimlerden ayırdığını belirtti.

Hoeglund, "Kariyerim boyunca Orta Asya'da çok sayıda seçim gözlemledim. Ama bu sonucunu kestiremediğim ilk seçim oldu" ifadesini kullandı.

Seçimlerin ardından bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, Kırgızistan halkının baskısız ve özgürce oyunu kullandığını ifade etti. Otunbayeva, dünkü seçimleri "demokratik, özgür ve açık" diye nitelendirdi.

Otunbayeva, 400'den fazla kişinin öldüğü ve Bakiyev'in devrilmesiyle sonuçlanan sokak isyanlarının ardından nisan ayında iktidara gelmişti.

ABD'nin Bişkek Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamada ise seçimi kazanan partilerin halkın çıkarları adına çalışmaları gerektiği belirtildi. Yeni kurulacak hükümetin demokratik toplumun oluşumu ve serbest ekonominin gelişmesi yönünde çaba göstermesi gerektiği ifade edildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız