SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yüzde 90 Başarı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:18:35
A- A+ PAYLAŞ

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Malatya’da kayalık arazide özel bir ağaçlandırma tekniği uygulayarak, zemini delip çukurlar oluşturdu ve 300 bin fidan dikti. Kayalık alanda yapılmasına rağmen dikimde yüzde 90 başarı sağlandı. 

Türkülere konu olmuş, Malatya’nın sembolü Beydağı’nın yeşillenmesi için geliştirilen proje, kayalık arazide orman kurulması sonucunu doğurdu. Malatya’nın rüyası olan projenin gerçekleştirilebilmesi için Beydağı’nın coğrafi yapısı da göz önünde bulundurularak farklı bir teknik uygulandı. Yüzyıllardır meydana gelen yangınlar ve erozyon sebebiyle hem bitki örtüsünü hem de toprağını kaybetmiş durumda bulunan Beydağı için geliştirilen projede, yüzeye yakın ve kısmen yüzeyde yatay kaya tabakasının olması göz önünde bulunduruldu.

KAYALAR DELİNEREK DİKİM ÇUKURLARI OLUŞTURULDU

Ağaçlandırmanın önünde engel olan bu yatay ve sert tabaka, paletli ekskavatörler ile 120 cm derinliğinde ve 100 cm genişliğinde kırılarak dikim çukurları oluşturuldu. Açılan bu çukurlara yüzeyde bulunan toprak doldurularak çukurlar dikime hazır hale getirildi.

Ayrıca bütün bu çalışmaların yanında fidan gelişiminde başarıyı artırmak maksadıyla oldukça gelişmiş bir sulama sistemi kuruldu. Ayrıca fidan gelişiminde başarıyı artırmak için 3 adet 150 tonluk sulama havuzu ile mevcut fidan sıraları sulandı.

PROF. DR. EROĞLU’NUN TALİMATI İLE BAŞLADI

Orman ve Su İşleri Bakanı (dönemin Çevre ve Orman Bakanı) Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun 2008 yılı Şubat ayında Malatya iline yaptığı ziyarette, Malatya için oldukça önem arz eden ve şehrin ana manzarasını oluşturan Beydağı’nın ağaçlandırılması talimatını verdi. Bu maksatla Malatya Yeşilkuşak Ağaçlandırma Projesi revize edilerek 11 bin dekar alanda ağaçlandırma yapılması planlandı.

Projenin başlama tarihi olan 2009 yılından bugüne kadar yaklaşık 11 bin dekar alanda kayaların delinmesiyle dikim çukurları açılarak, 300 bin fidan dikim işlemi bitirildi.

YÜZDE 90’I TUTTU

Beydağı Ağaçlandırma Projesinde fidan dikim çalışmalarının yüzde 90’nın bitirildiği ve dikim işleminin tamamlandığı bölümlerde 2012 yılı ilkbaharında yapılan başarı tespitlerinde başarı oranının yüzde 90 olduğu teknik elemanlarca tespit edildi. Ayrıca, 2012 yılında 100 dekarlık alanda 2 bin aşılı badem fidanı da dikildi.

Sulama projeleri dahil toplamda 7 milyon 500 bin TL’ye mal olan Beydağı’ndaki çalışmalar dahilinde 2013 yılında 290 dekarlık Hazine arazisinde çalışmaya devam edilecek. Ayrıca önceden dikimi gerçekleştirilen fidanların bakımı da yapılacak.

Beydağı Ağaçlandırma Projesi’ni yakından takip eden Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, 20 Ekim 2012 Cumartesi günü Malatya programı kapsamında Beydağı’nda yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek fidan dikecek. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız