SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yüzde 90'la Çıktı

A- A+ PAYLAŞ

Azerbaycan'da yapılan, gelecek 5 yıl görev yapacak cumhurbaşkanını belirleyecek seçimin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, oyların yüzde 89,70'ini kazandı.

Merkez Seçim Komisyonu (MSK) Başkanı Mezahir Penahov, düzenlediği basın toplantısında, seçime katılan diğer adaylardan sırasıyla İkbal Ağazade'nin yüzde 2,78, Fazıl Mustafayev Gazanferoğlu'nun yüzde 2,40, Kudret Hasanguliyev'in yüzde 2,22, Gulamhüseyin Alibeyli'nin yüzde 2,18, Fuad Aliyev'in yüzde 0,75 ve Hafız Hacıyev'in de yüzde 0,63 orarnıda oy aldıklarını kaydetti.

Ülke genelindeki seçim bölgelerindeki pusulaların yaklaşık yüzde 70'inin merkeze ulaştığını, sonuçların da gelen verilere göre açıklandığına işaret eden Penahov, daha sonra gelecek verilerin de MSK'nın internet sitesine konulacağını söyledi. MSK yetkilileri, ayrıca ülke genelinde katılımın yüzde 75,64 olduğunu da bildirdi.

SEÇİMLERDEN NOTLAR

Azerbaycan'da 6. kez yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri, oy kullanma merkezlerinin yaklaşık yüzde 10'unda kurulan kameralarla sürecin internetten izlenmesine olanak tanınması başta olmak üzere türlü konularda ilke imza attı.

Oy verme işleminin tamamlanmasından sonraki gelişmeler de ilgi çekti.

Seçimlere katılan Muasır Müsavat Partisi Başkanı Hafız Hacıyev, sandıkların kapanmasının hemen ardından düzenlediği basın toplantısında “kendisinin seçimleri yitirdiğini, seçimlerin galibinin ise şimdiki cumhurbaşkanı İlham Aliyev olduğunu” belirterek, Aliyev'i kutladığını bildirdi.

Akşamın daha geç saatlerinde, siyasal geçmişi seçimleri boykot eden diğer muhalefet partileriyle içiçe olan ve kimi siyasal gözlemcilere göre gerçek muhalefeti temsil eden 2 adaydan biri olduğu ifade edilen Ümit Partisi Başkanı İkbal Ağazade de yaptığı açıklamada, halkın, tercihini İlham Aliyev'den yana kullandığını ve seçimleri Aliyev'in kazandığını kaydetti.

Gulamhüseyin Alibeyli dışındaki diğer adaylar da birbiri ardına yaptıkları basın toplantısı ve açıklamalarda, Aliyev'in kazandığını bildirdiler.

Seçimlerin demokratik geçtiğini ve kendilerine gelen ciddi bir usulsüzlük olmadığını vurgulayan Gulamhüseyin Alibeyli ise seçim süreciyle ilgili kimi sorun ve yakınmaların incelenerek sonucun etkilenmeyeceğinin anlaşılması durumunda, kim kazanırsa hayırlı olmasını diledi.

İktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) İcra Sekreteteri Ali Ahmedov da düzenlediği basın toplantısında, seçimlerin demokratik ve şeffaf geçtiğinin uluslararası gözlemciler tarafından da dile getirildiğini kaydetti.

Akşam saatlerinde Bakü caddelerinde Azerbaycan bayrağı ve YAP bayrağı taşıyan araçlar tur atarlarken, Aliyev'in kazanmasının onuruna kentte havai fişek gösterisi de düzenlendi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız