SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yüzyıllar Sonra da Görülecek"

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:39:48
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Turan Sağer, Bilgeler Yolu Projesi'nin güzel bir çalışma olduğunu ifade ederek, "Kaç kuşak geçerse geçsin, yüzyıllar sonra da üniversitemizde bu heykeller görülebilecek" dedi.

Bilgiler Yolu Projesi'ni hazırlayan Sağer, çalışmanın 2 aşamadan oluştuğunu kaydederek, "İnönü Üniversitesi'ni tam ortadan kesen bin 500 metrelik eski adıyla 'Pembe Yol' olarak adlandırılan yol üzerinde 'Bilgeler Yolu Projesi'ni gerçekleştirdik. Burası İnönü Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik'in önerisiyle 'Pembe Yol' değiştirildi. 'Buraya Türk ve dünya bilgeleriyle ilgili heykeller yapalım' önerisi vardı. Ben de onun üzerine 2 proje hazırladım. Bunlardan bir tanesi 5 heykellik proje idi. Bu proje de yine Türk bilgilerini andıran heykellerden oluşuyor. İkincisi de şu anda bitmek üzere olan 10 tane Türk bilgininin heykellerinden oluşuyor" ifadelerini kullandı.

Sağer, proje kapsamında hazırlanan heykellerin eski adıyla Pembe Yol olan Bilgiler Yolu'na yerleştirildiğini kaydederek, "Yurt içi ve yurt dışından 10 heykeltıraş geldi. Bu heykeltıraşlar bir aylık süreçte çalıştılar. Farabi, İbn-i Sina, Nasreddin Hoca, Battalgazi, Yunus Emre, Aşık Veysel, Hoca Ahmet Yesevi, Mevlana'nın heykellerini yaptılar ve bu heykeller yeni adı ile Bilgiler Yolu'na yerleştirildi" dedi.

"BU HEYKELLER YÜZYILLARCA BURADA KALACAK"

Türk bilgelerinin heykellerinin yüzyıllarca Bilgeler Yolu'nda kalacağına dikkat çeken Sağer, "Plastik sanatlarda; yani resim, seramik içerisinde uzun yıllar kendisini devam ettiren eser, heykeldir. Özellikle taş heykeller uzun yıllar kendisini devam ettirir. Milattan önce 6000-7000 yılından günümüze kadar gelen heykeller vardır. İşte yanı başımızda Aslantepe'yi düşünün. Üniversitemizde de kaç kuşak geçerse geçsin, yüzyıllar sonrada bu heykeller görülebilecek" diye konuştu.

Sağer, Bilgiler Yolu projesinin güzel bir çalışma olduğunu belirterek, "Amacımız, insanlar Türk büyüklerinin kimler olduğunu bilmesi idi. Bir öğrenci, üniversiteye geldiğinde ve burada her geçtiğinde Türk büyüklerinin heykellerini görecek. Çok güzel bir proje oldu. Özellikle içlerinden bazı heykeller, sanatsal anlamda olağanüstü oldu" şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız