SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Zaafiyet ve Otorite Boşluğu Var'

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:32:05
'Zaafiyet ve Otorite Boşluğu Var'
A- A+ PAYLAŞ

Doğanşehir’in Sürgü Beldesi’nde Alevi bir vatandaşın evine yönelik saldırı birçok kesim tarafından tepkiyle karşılanırken, belde halkı münferit bir olayın bu boyutlara ulaşmasının kendilerini de üzdüğünü, yıllardır Alevi-Sünni vatandaşların bir arada huzur içerisinde yaşadığını bu olayın huzurlarını bozmayacağını belirtiyorlar. Olayın güvenlik zafiyetinden ve otorite boşluğundan kaynaklandığı ifade edilirken, olayla ilgili olarak yaklaşık 40 kişinin adli makamlara sevkedileceği bildirildi.

3 PARTİDEN MİLLETVEKİLLERİ BELDEDE..

Saldırıya uğrayan Evli ailesini son 2 günde AKP, CHP ve BDP’li 7 milletvekilinin yanı sıra, Alevi kuruluşlarının temsilcileri ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletirken olayın nasıl meydana geldiğine ilişkin de bilgi almaya çalıştılar. CHP heyeti saldırıya uğrayan Evli ailesine ziyaretin yanı sıra, olayın taraflarından olan davulcu Mustafa Efşi ile de görüştü.

BELEDİYE BAŞKANININ DEĞERLENDİRMESİ..

CHP heyeti Evli ailesinin ziyaretin ardından Sürgü Beldesi’nde ilk olarak Belde Belediye Başkanı AKP’li Faruk Taşdemir ile görüştüler. Taşdemir yaşanan olayların kendilerini oldukça üzdüğünü ferdi bir olayın bu boyutlara ulaşması ve kalabalık bir grubun saldırıya geçmesi ve bazı kişilerin taş atarak evin camının kırmalarının üzücü olduğunu, güvenlik güçerinin bunları tespit etmesi gerektiğini söyledi. Taşdemir Sürgü Beldesi’nde yaklaşık 900 Alevi vatandaşın yaşadığını yıllardan bu insanlar arasında Alevi-Sünni ayrımı ile ilgili bir tartışma olmadığını belirtti.

CHP heyetinin Belediyeyi ziyaretinde belde halkından bazı ileri gelenlerde yer aldı. Vatandaşlar yaşanan olayların üzücü olduğunu belirterek, Doğanşehir Kaymakamlığı, Doğanşehir Jandarma Komutanlığı ile Sürgü Jandarma Komutanlığının vekaleten yürütüldüğünden yakındılar.

DAVULCUYA GÖRE..

CHP heyetinde yer alan Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt ile İstanbul Milletvekili Müslim Sarı belediyeyi ziyaretten sonra olayın taraflarından Ramazan davulcusu Mustafa Evşi ’in evine giderek kendisiyle bir görüşme yaptılar.

Ramazan davulcusu, kendisinin asıl maragoz işleriyle uğraştığını 3-5 kuruş para kazanmak için bu yıl ilk kez Ramazan davulcusu olduğunu, davul çaldığını ilk gününden beri Evli ailesinin kendi evlerinin bulunduğu yerde davul çalmamalarını söylediğini belirterek, “ Bende kendilerine Belediye tarafından tutulduğumu çalmam gerektiğini söyledim. Bu durumu belediyeye söylemelerini gerektiğini bildirdim. En son Cumartesi günü yine davul çaldığım sırada Hasan Evli dışarı çıkarak sabah kayısıya gideceklerini burada davul çalmamamı söyledi. Bana küfür etti. Küfür etmemesi gerektiğini söyledim. Bu sırada mahalleli de dışarı çıkmıştı. Davulun da ezanın da sesini keseriz dediler. Hasan Evli kemer ile elime vurdu, Servet Evli’de eliyle bana vurdu. Bende bunun üzerine jandarma karakoluna giderek şikayette bulundum” dedi.

Mustafa Evşi, “Bundan bir gün sonra ise belde merkezine gittiğimde herkes geçmiş olsun diyerek nasıl olurda sana ezan sesini de keseriz derler demeye başladılar. Ben o kişilere o sözü söyleyenler cahilliklerinden söylemişlerdir dedim. Bir gün sonra yine sahur saatinde ben davulumu alıp çalmaya başladığımda tahminen 50-60 kişi Evli ailesinin evine doğru gittiklerini gördüm. Bu sırada jandarma geldi. Tabii jandarma görevlilerinin sayısı vatandaşları engellemeye yetmedi. Güçlükle bölgeden uzaklaştırdılar. Bu sırada bazı kişilerin eve taş atmaları sonucu camlar kırılmış” dedi.

SALDIRIYA UĞRAYAN AİLE..

Saldırıya uğrayan Evli Ailesi büyüklerinden Hasan Evli ise yaşanan olayların kendilerini oldukça üzdüğünü belirterek bir gün öncesinden davulcu ile aralarında yaşanan olay sonrasında jandarmanın kendilerini arayarak evden dışarı çıkmamalarını söylediğini, gece sahur sırasında kalabalık bir grubun evlerine doğru tekbir getirerek yürüdüklerini, jandarmanın güçlükle grubu engellediğini belirtti.

“OTORİTE BOŞLUĞU VAR”

CHP heyetinde bulunan Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yaşanan olaylarda en büyük sorunun ‘otorite ‘ boşluğu olduğunu belirterek, “ Doğanşehir’de bir yıla yakın süredir Kaymakam yoktur. Biz bu konuyu bir süre önce TBMM’de gündeme getirdik ve ilçede Kaymakam olmadığını söyledik. Bu tür olaylar otorite boşluğundan kaynaklanır. Biz bölgede birçok kesim ile görüştük ve bunu bir rapor haline getirerek kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

“VALİ DEDİ Kİ..”

CHP Milletvekili Hüseyin Aygün, heyet olarak Sürgü Jandarma Komutanlığı’nı ziyaretlerinde, Vali Ulvi Saran’ın da orda olduğunu ve kendiler ile görüştüklerini belirterek, “ Sayın Valimiz güvenlik zaafiyetini dile getirdi. Gerekli önlemleri alabilirdik, dedi. Bu durum olayın boyutunu ortaya koymakta. Bir gün önce sayın Vali olayın büyütülecek yanının olmadığını söylüyordu. Ancak böyle olmadığı anlaşılmış durumda. Bizler de sayın Valiye bundan sonrası için gerekli önlemlerin alınması ve faillerinin bulunmasını istedik. 40 kadar kişinin savcılığa sevk edilebileceğini söyledi Vali beyin açıklaması güvenlik zaafiyetini gösteriyor” diye konuştu.

CHP Milletvekili Müslim Sarı da değerlendirmesinde, kendilerinin o bölgeye gelene kadar olayın şahsi bir olay gibi anlatılmaya çalışıldığını belirterek, “Ancak böyle olmadığı görülüyor. Biz gelene kadar 3-4 gün geçmiş hale soruşturma başlatılmamış, gözaltı yok, ifade alınmamış. Şimdi soruşturmaya başladılar. Titiz bir çalışma yapılırsa bu olayı organize edenler ortaya çıkartılacaktır” dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt ise şöyle konuştu:

“ İyi ki bizler buraya gelmişiz. 2 aile arasındaki bir olay diye geçiştirilmek isteniyordu. Bizler aileye gittik, davulcu ile görüştük, Türkiye açısından üzüntü verici bir durum. Mağdur olan ailenin can güvenliği sağlanmalı” dedi

CHP’li Milletvekilleri, 2 günden beri Sürgü’de birçok kesimle görüştüklerini, olayın taraflarını dinlediklerini yerel yöneticilerle görüştüklerini belirterek bir rapor hazırlayacaklarını vurguladılar.

VALİ BAŞKANLIĞINDA TOPLANTI..

Bu arada Sürgü Jandarma  Komutanlığında Vali Ulvi Saran’ın başkanlığında Sürgülü vatandaşların, Malatya milletvekili Mustafa Şahin’ in, İl Jandarma Komutanının, İl Emniyet Müdürünün, İl Genel Meclisi Başkanının, İl Müftüsünün,Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu’nun,Sürgü Belediye Başkanının, Alevi Dernek Yöneticilerinin katılımı ile bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantı sonrası Vali Saran bir açıklama yaptı ve daha sonra saldırıya uğrayan vatandaşın evine giderek ziyarette bulundu. Vali, aileye geçmiş olsun dilekleri ileterek konunun her yönü ile incelendiği ve  yakın takipçisi olacaklarını belirtti. Vatandaşlar da böyle bir olayın beldelerinde meydana gelmiş olmasından büyük üzüntü duyduklarını, olayın daha da büyütülmemesi gerektiğini belirttiler.

Kaynak : Görüş Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız