SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Zahar Malatya'nın Koruyacak Ovası Yok!

A- A+ PAYLAŞ

Tarımsal verimi yüksek toprakların erozyon, kirlenme, amaç dışı veya diğer yanlış kullanımlar nedenile kaybolduğu veya bozulduğu ovaların korunmasını amaçlayan ‘Büyük Ova Projesi’ kapsamında 15 ova sınırı daha geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girerken Malatya’nın verimli tarım alanları yine yer almadı. Yapılaşma ve betonlaşmanın hız kesmeden devam ettiği Malatya’da ne merkez ne de Yazıhan ve Doğanşehir Ovaları ‘Büyük Ova Korum Alanı’ Resmi Gazete'de yayımlanan ek kararda yer almadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’de tarımsal üretimin kurtarıcısı ve Türkiye’nin üretimde küresel liderliği yakalamasında en önemli araç olarak değerlendirdiği, ‘Büyük Ova Projesi’nde 81 ilin ova sınırlarını belirleyerek koruma altına alınması hedeflenmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu talimatına rağmen, Valilik başkanlığındaki Malatya Toprak Koruma Kurulu’nun aradan geçen yaklaşık 2 yıllık bir sürede Malatya Merkez Büyük Ova sınırlarını belirleyememiş olması, imar planları üzerinden rant sağlamayı hedefleyen çevrelerin baskısıyla göz ardı edildiği ileri sürülüyor.

Büyük Ova projesi kapsamına alınmayan Doğanşehir Ovası’nın 3572, Yazıhan Ovası’nın ise yaklaşık 22 bin hektarlık alan olarak planlandığı, Malatya Ovası’nın ise ağırlıklı olarak Büyükşehir, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyelerinin yapılaşma alanları kazanma amaçlarıyla itiraz ettiği iddiaları geçtiğimiz yıl da ileri sürülmüştü. Ancak bugüne kadar Malatya kamuoyuna Büyük Ova Projesinin hangi aşamada olduğuna dair resmi bir bilgi verilmedi.

Resmi Gazetede geçen hafta yayınlanan ek kararnamede Antalya 8, Bingöl 1, Edirne 1 ve Tokat’ta 5 Ova olmak üzere toplam 15 ova koruma altına alındığı duyuruldu.

Polat (Fındıkkıran) Kurucuova ve Erkenek Ovaları daha önce  ‘Tarımsal SİT alanı’ ilan edilerek korumaya alınmıştı.

Bakanlar Kurulu’nun 12.12.2016 tarih ve 2016 /9620 sayılı kararı ile “Büyük Ova Koruma Alanları” başlığı ile yayınlanan kararnamenin ardından Türkiye’nin 80 ilinde ovalar ‘Tarımsal SİT’ alanı ilan edilirken, her platformda ‘Tarımın ne kadar stratejik bir sektör’ olduğunu söylemekten geri durmayan yönetici ve diğer ilgililerin ‘Malatya Ovası’nı göz ardı ettiği ifade ediliyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • harbici dayı (5 yıl önce)
    Paylaşamadılarki nereyi ova nereyi tarım nereyi kentsel alan olarak belirlesinler, doyamadılar doymazlarda.
    0
    0
    Yanıtla
  • yunus (5 yıl önce)
    Tarımı destekleyip özendirmedikten sonra toprak-ova olsa ne olmasa ne. Boş boş durur ancak
    0
    0
    Yanıtla
  • Müslüm (5 yıl önce)
    Müstahaktır...
    0
    0
    Yanıtla
  • alican (5 yıl önce)
    Malatyada ova kaldımıki?En verimli toprakları,Bostanbaşı,karakavak,çarmuzu malesef betonlaşıp yok oldu.Sıra topsöğüt,samanköy dilek derken on yıla kalmaz.Buralarada gökdelenler dikeriz.araziyi kapan devletin eliyle kıymete binsin diye birde kara yolu içinden geçirdimi değme keyfine..Milletimizde saf saf kendilerine hizmet getiriliyor sanıyor..Ayrıca doğanşehirdi,yazıhandı diyip kendimizi avutmayalım oraların toprağı kil ve kumlu yani şu üstte yok olan semtlerin toprağı kadar değerli değildir.
    0
    0
    Yanıtla