SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Zahmet Etmeseydiniz Bari!

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:04:23
Zahmet Etmeseydiniz Bari!
A- A+ PAYLAŞ

Ulaşım mühendisleri somut ve bilimsel veriler ortaya koyarak eleştirdi. 

Şehir planlamacıları ‘Malatya dolaşım haritasına uygun değil’ diyerek, projeden vazgeçilmesi gerektiği yönünde uyarıda bulundu.

AKP’nin İETT’de yıllarca üst düzey görev yapmış Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, projenin Malatya için verimli bir uygulanabilirliğinin olmadığını defalarca hatırlattı. 

Malatya Belediyesi’ne kent içi ulaşım konusunda uzun süre danışmanlık yapan Şehir Plancısı Ulaştırma Uzmanı Yüksek Mimar Erhan Öncü, sistemin yıllar önce vazgeçilmiş bir teknolojiye dayandığını, trafoları, direkleri, kabloları olan sistemin beraberinde büyük yatırım ve işletme, bakım maliyeti getireceğini belirterek, sistemin Malatya için ideal toplu taşıma sistemi olmaktan çok uzak olduğunu vurguladı. 

Malatya Belediyesi’nin toplu taşıma sorunlarına çözüm üretmek iddiasıyla uygulamaya hazırlandığı trambüs sisteminden söz ediyoruz. 

Yukarıda sıraladığımız tüm uzman eleştirilerine karşı Malatya Belediyesi’nden cevap, belediyenin toplu taşıma şirketi MOTAŞ’ın ziraat mühendisi genel müdüründen geldi: ‘Biz Avrupa’ya gittik araştırdık ve trambüs sisteminin Malatya için en iyi sistem olduğuna karar verdik’. 

Karar verilmiş, iş pişirilmişti. 

Devlet İhale Yasası’nın temel ilkelerinden biri olan ‘Kamu ihalelerinde rekabetin sağlanması ve korunması’ ilkesini tümüyle ihlal eden bir ihale yapıldı ve tek bir firmanın teklif verdiği yaklaşık 50 milyon TL’lik ihale Belediye Başkanı Ahmet Çakır tarafından tüm eleştirilere kulak tıkanarak onaylandı.  

Lakin çok daha önemlisi, Malatya Belediyesi yönetimi, Devlet İhale Yasası’nın bir başka temel ilkesi olan ‘İhalede şeffaflık’ ilkesini çiğneyerek, ihale konusundaki eleştirilere, ihale değerlendirme sürecine ve ihalenin sonuçlandırılıp onaylanmasına dair Malatya kamuoyuna tek kelimelik bir açıklama bile yapmadı. 

Çünkü, ihale süreci tümüyle kapalı devre yürütüldü. 

Malatya medyası olarak, Malatya Belediyesi’nin Malatya halkının 50 milyon TL’sini harcamaya hazırlandığı ihaleye ilişkin bilgileri Malatya Belediyesi’nden değil, toplu taşıma lobisine yakın internet sitelerinden edindik. 

Malatya Belediyesi yönetimi, yaklaşık 50 milyon liralık ihale için, Malatya halkını, Malatya medyasını değil, toplu taşıma lobisini muhatap aldı. 

İhalenin değerlendirme süreci konusunda ihaleyi Malatya çıkarları adına takip eden bazı gazetecilerin defalarca yönelttiği sorular karşısında, belediye yönetimi ihaleye devlet sırrı muamelesi yaparak kamuoyuna şeffaf yönetim adına verilmesi gereken bilgileri gizlemeyi tercih etti. 

Gizlilik derecesi o kadar yükseltildi ki, ihalenin Belediye Başkanı Ahmet Çakır tarafından onaylandığı ve sözleşmenin imzalandığı bilgisi bile Malatya dışındaki sermaye çevrelerinden edinilebildi.

Ve bugün; 

Sayın Çakır, zahmetlere katlanıp, trambüs ihalesinin "tek teklif sahibi" firma ile sözleşme imzalama töreni düzenleyerek bu konuda ilk defa medyanın karşısına çıkıyor. 

Oysa sözleşme zaten çok önce ve kapalı kapılar ardından imzalanmıştır.

İşin bugünkü boyutu, bütünüyle, şov amacını taşıyor. 

Sayın başkan, aylardır savunamadığı seçim yatırımı projesini ancak bugün savunabilme pozisyonuna gelmiş. 

Çünkü, kamuoyu tepkisi gündemin sıklıkla değişmesi sayesinde gerilemiş ve trambüs şovu için uygun ortam oluşmuştur artık! 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız