SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Zaman Akarken Malatya"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:03:41
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valiliği'nin "Malatya Kitaplığı" projesi kapsamında Öğretmen Hasan Demirbağ tarafından hazırlanan, Malatya'ya ait sosyal, kültürel, ekonomik yaşamı ve varlığı yansıtan, bazıları 100 yıldan daha fazla süre öncesi çekilmiş "arşiv" fotoğraflarından oluşan ve "Malatya'nın Albümü" olarak da adlandırılan "Zaman Siyah Beyaz Akarken Malatya" adlı kitabın basımının tamamlandığı ve dağıtımına başlandığı bildirildi.

800'E YAKIN "ESKİ" MALATYA FOTOĞRAFI..

Eski Vali Ulvi Saran'ın, Malatya'daki "en faydalı projesi" olarak tanımlanan, mevcut Vali Vasip Şahin'in de destek verdiği;  birçok kitabın yayınlandığı, birçoğunun da yayın hazırlığının sürdüğü "Malatya Kitaplığı" projesi kapsamında basılan, ilgili kişi ve kurumlara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü aracılığıyla dağıtımı süren kitapla ilgili olarak, şu bilgi verildi:

“Zaman Siyah Beyaz Akarken MALATYA” adlı bu  kitapta, Malatya’nın 1840–1990 yılları arasını kapsayan yüz elli yıllık  değişiminin öyküsü anlatılmaktadır. Eser binlerce kare içerisinden seçilen yaklaşık 800 siyah beyaz fotoğrafı, modern Malatya’nın kuruluşu ve gelişimine yönelik bilgilerle birlikte sunmaktadır. 1900’den önceki Malatya’yı seyyahların gözüyle aktaran eserde; şehrin mimarisini, mahalle yaşamını, siyasi ve idari yapılanmasını, siyasi şahsiyetlerini, cumhuriyet öncesi ve sonrasının Malatya’sını, eğitim ve spor mekânları ile bu alanlarda emek veren kişileri fotoğrafların diliyle öğrenme imkânı bulunmaktadır.

İnceleyenleri geçmişin puslu sayfaları arasında nostaljik bir yolculuğa çıkaracak ve silik hatıraları canlandıracak olan bu eserin, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından önemli bir ihtiyacı karşılayacağını umuyoruz.Kitabın hazırlanma sürecinde Malatya konulu fotoğrafların yer aldığı mevcut kaynaklar titizlikle taranmış; albümlerde yer alan fotoğraflara yazılmış notlar ve tarihler dikkatle değerlendirilmiştir. Fotoğrafların yorumlanmasında bilirkişilerin de fotoğraflar ve olaylar hakkında yaptıkları yorumlar değerlendirilerek ortak noktalar esas alınmaya çalışılmıştır.

Eserin yayınlanmasından sonra gösterilen teveccüh yayınlanmamış fotoğraflardan ve yeni ortaya çıkacak albümlerden faydalanmak suretiyle ikinci bir çalışmanın yapılması zarureti şimdiden ortaya çıkmıştır."

HASAN DEMİRBAĞ KİMDİR?

Hasan Demirbağ,İlk ve orta öğrenimini Malatya’da tamamladı. 1989 yılında Erciyes Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinden mezun oldu.  Malatya Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu’nda öğretmen olarak görev yapmaktadır. Resim ve fotoğraf sanatlarıyla ilgilenen Demirbağ ülkemizin pek çok şehrinde çalışmalarını sergiledi. Eserleri yurtiçi ve yurtdışı özel koleksiyonlarında yer aldı.  Malatya Valiliği tarafından yürütülmekte olan projelerden Malatya Ansiklopedisi Genel Koordinatörlük görevini yürüten Demirbağ’ın Malatyalı Ressamlar - Medeniyetin Beşiği Malatya (Hasan Demirbağ- Fahrettin Fırat) ve Zaman Siyah Beyaz Akarken Malatya adlı eserleri Malatya Kitaplığı bünyesinde yayınlandı. Dört Mevsim Malatya kitabı üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir Hâlen Malatya Kitaplığı Projesinde fotoğraf direktörü olarak görev yapmaktadır.  

ARŞİVLERİNDEN YARARLANILAN KİŞİLER VE KURUMLAR 

Bu arada, 496 sayfalık ofset baskılı kitapta yeralan fotoğrafların sağlandığı kişi ve kurumların şunlar olduğu belirtildi:

Adnan Işık 

Adem Budak 

Ahmet Dinç 

Ali Kayısı 

Atilla Akın 

Aziz Tahtalı 

Azmi Fenercioğlu 

Bekir Sözen 

Beyhan Kırçuvaloğlu 

Burcu Karaaslan 

Celal Yalvaç 

Cumali Duman

Cumali Levent 

Çetin Şişman 

Erdal Karabağ 

Ergün Boran 

Ersin Şeftalicioğlu 

Esin Emin Üstün 

Fahrettin Aksoy 

Faruk Küçük 

Gülden Tecdelioğlu 

Güngör Dağıstanlı 

Halil İbrahim Uçak 

Halis Aydoğdu 

Hasan Basri Tuncel 

Hasan Demirbağ 

Hüsnü Sarımeşeli 

İlhan Aksoy 

İlhan Kılıçarslan

İlhan Yücel 

İsmet Baki Özkan 

Jale Şener 

Kübra Tam 

Mehmet Çobanlı 

Mehmet İhsan Selçuk 

Mehmet Kelleci

Mehmet Tevfik Selçuk 

Murat Fırat arşivi

Necati Dikmen 

Nesibe Gelir

Nezir Kızılkaya 

Nilüfer Özbek 

Nuket Kılıç 

Orhan Toğrulca 

Reşat İpekçi 

Sadık Kınıkoğlu 

Sami Fenercioğlu 

Sedat Balarısı 

Sedat Balarısı 

Selahattin Orhan   

Sündüz Altay 

Şahin Çekirdek 

Vahap Önal 

Vahap Taşkınsoy  

Vahit Doğan 

Zafer Nebioğlu 

---------------------

Akçadağ Anadolu Öğretmen Lisesi

Anadolu Ajansı 

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü 

Evin Matbaası

Foto Aile 

Foto Hayat  

Foto İsmet 

Foto Kemiksiz

Hulusi Efendi Vakfı 

IRCICA 

İnönü Vakfı 

Malatya Lisesi 

Malatya Belediyesi

Malatya Valiliği

Malatyada Malatyalılar Derneği 

İl Basın ve Enformasyon Müdürlüğü

MEB.Eğitek 

Meyvecilik Enstitüsü 

Sultansuyu Harası 

Sümer Fotoğrafçılık 

ŞKÖ Endüstri Meslek Lisesi

Yeşilyurt Kaymakamlığı 

İLK ÇALIŞMA "FOTOĞRAFLARLA GEÇMİŞTE MALATYA" İDİ..

Malatya'nın eski fotoğraflarının yeraldığı ve büyük ilgi gören ilk çalışmayı, o zaman İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde görev yapan Yrd.Doç.Dr. Göknur Göğebakan (Akçadağ) yapmıştı. Mehmet Yaşar Çerçi'nin Malatya Belediye Başkanlığı döneminde, 2004 yılında "Malatya Belediyesi Kültür Yayınları" kapsamında bastırılan 184 sayfalık "Fotoğraflarla Geçmişte Malatya" adlı kitapta, "eski" Malatya'yı yansıtan çok sayıda fotoğraf ilk kez kamuoyunun önüne çıkarılmış, kitap büyük ilgi görmüş ve kısa sürede tükenmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız