SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Zaman Gösterecek'

A- A+ PAYLAŞ

Madde bağımlılığına karşı toplumsal duyarlılığı arttırmak amacı ile Malatya'da da yürütülen "Sağlıklı gelecek maddeye değil, sevgiye bağlı kampanyası" çerçevesinde öğretmenlere seminer verildi.

İl Özel İdaresi Salonu'nda Malatya merkezdeki okullarda görev yapmakta olan tüm rehber öğretmenlere, madde bağımlılıklarına yönelik projenin Malatya Koordinatörü Sağlık Müdürlüğü'nde görevli Dr. Suat Yalçınsoy tarafından seminer verildi.

'Sağlıklı Gelecek Maddeye Değil Sevgiye Bağlı Kampanyası' nedeniyle kampanya koordinatörü Dr. Suat Yalçınsoy tarafından İl Özel İdare Müdürlüğü Salonu'nda okulların rehberlik dersi öğretmenlerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılan İl Milli Eğitim müdürlüğü Müdür Yardımcısı Üzeyir Ergüven, projenin Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce 18 aydan beri yürütüldüğünü ve bu süre içerisinde çeşitli etkinlikler yapıldığını belirtti

Yürütülen projeyle ilgili bilgiler veren Dr. Yalçınsoy kampanya amacının gençleri ve çocukları bağımlılık yapan maddelerden ve tehlikelerinden korumak olduğunu belirterek, "Kampanyanın hedefleri, Madde bağımlılığının boyutlarına yönelik durum tespiti yapmak. Madde bağımlılığının önlenmesine yönelik uygulama yöntemlerini ortaya koymak. Toplumumuzun madde bağımlılığı ile mücadele konusunda bilinçlenmesini sağlamak. Sağlıklı toplum hedefinde katılımcıları harekete geçirmek. Aile içi iletişimi artırıp, bu iletişimi canlı tutarak sorunun çözümüne aile bireylerinin katılımını sağlamaktır" dedi.

Kampanyadaki hedef gruplarının okula devam eden ve etmeyen gençler, okul çağı çocukları, anneler ve babalar ile toplum liderleri olduğunu belirten Dr. Suat Yalçınsoy rehberlik öğretmenlerine yönelik bilgilendirme toplantısında sigara ve uyuşturucu maddelerine ilişkin bilgiler verdi.

Özellikle sigaranın zararları üzerinde duran Yalçınsoy, 19 Mayıs'ta yürürlüğe giren yeni sigara yasasının önemini de anlattı. Yalçınsoy, "Yasa güzel ancak , yeterinde uygulanıp uygulanmayacağını zaman gösterecek" şeklinde konuştu.

Yalçınsoy, sigarayla ilgili verdiği bilgide, ülkemizde 1984 yılından sonra sigara tüketiminin yüzde 80 arttığını, oysa aynı yıldan sonra ABD'den tüketimin yüzde 30 azaldığını belirtti. Yetişkin nüfusun önemli bir bölümünün sigara içmekte olduğunu, dünya genelinde 1 milyar 250 bin kişinin sigara içtiğini, bu rakamın 2025 yılında 1 milyar 600 bine ulaşacağının tahmin edildiğini belirterek şöyle dedi:

" Dünya genelinde 1.250 milyar kişi sigara içmektedir.2025 yılında sigara içen kişi sayısının 1.6 milyar kişiye ulaşacağı tahmin edilmektedir. Sigara her 10 yetişkinden birinin ölümünden sorumludur. Sigara her yıl 4 milyon, her gün ise 11.000 kişinin ölümünden sorumludur. Sigara yer yıl ülkemizde 100 bin kişinin ölümüne neden olmaktadır. Günde 300, bir saatte 12 kişi sigara nedeniyle ölmektedir. Bu ölümlerin hemen hemen yarısı 35-69 yaşlarındaki kişilerde görülmektedir. Erkeklerdeki akciğer kanserlerinin % 90'ı sigaradan kaynaklanmaktadır. İnsan yaşamının en verimli 20-25 yılı sigaraya bağlı ölümlerden kaybedilmektedir. Türkiye'de 1984 sonrası dönemde sigara tüketimi % 80 oranında artmıştır. Oysa aynı dönemde ABD'de sigara tüketimi % 30 oranında azalmıştır. Üniversite öğrencileri arasında sigara içme oranı % 23 ile 48 arasında değişmektedir.Liselerde sigara içme oranı % 20.1'tir. 7-13 yaş grubundaki ilkokul öğrencilerinin % 11.7'si sigara içmektedir. (erkeklerin % 13.9, kızların % 9,1'i) .İlkokul öğrencilerinin % 95'i sigara markalarını tanımaktadırlar."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız