SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Zamanında Altın Bilezikti"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:19:26
A- A+ PAYLAŞ

Arapgir ilçesindeki tek semerci Ahmet Güngör, yarım asrı aşkın süredir uğraştığı mesleğini gelecek kuşaklara aktarmak için çaba sarf ediyor. 

Arapgir'de 1950'li yıllarda çırak olarak başladığı semerciliği 77 yaşına gelmesine rağmen bırakmayan Ahmet usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meslek hayatına ilişkin bilgi verdi. 

Yaklaşık 6 yılda ustalığa ulaştığını anlatan Güngör, o yıllarda semerciliğin halk arasında parlayan bir meslek olduğunu belirterek, ''Zamanında bu iş, altın bilezikti ama şimdi unutulmaya yüz tutan bir zanaat oldu'' dedi. 

Çırak bulamadıklarını ifade eden Güngör, mesleğini gelecek nesillere aktarmak için çaba gösterdiğini söyledi. 

Zanaatinin pek çok ince detayı olduğunu anlatan Güngör, telis çuvallarının içine ot yerleştirilerek palan yapılmaya çalışıldığını ya da battaniye gibi örtülerle hayvanların sırtına yükler konulduğunu belirterek, bunların hayvanlara eziyet verdiğini ifade etti. 

Palancılıkta, hayvanın ölçüsü ve kullanılan malzemenin önemli olduğuna işaret eden Güngör, palanın hayvanın sırtındaki yükü dengeli dağıtacak şekilde yapılması gerektiğini kaydetti. Güngör, palanların hem hayvanların sırtını ısıtacak hem de yaralanmalarını önleyecek malzemeden yapılması gerektiğini belirtti. 

Zanaatini yaparken bunlara dikkat ettiğini anlatan Ahmet Güngör, ''Palan yapımında malzeme ve dikişte yüzyıllar öncesinin tekniklerini hala sürdürüyoruz. Böylece palanlarımız yaklaşık 10 yıl bozulmadan, yıpranmadan kullanılabiliyor'' dedi. 

Günümüzde hayvan gücüne ihtiyaç azalsa bile dağlık, engebeli arazi şartlarında binek hayvanlarının kullanıldığını dile getiren Güngör, binek hayvanları var olduğu ve ömrü yettiği sürece mesleğini sürdürmeyi planladığını ifade etti. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız