SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Zamanında Başvuru Yapılmalı'

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:00:56
'Zamanında Başvuru Yapılmalı'
A- A+ PAYLAŞ

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Malatya İl Müdiresi Ayten Kara, borçların yapılandırılması imkanından yararlanılmasını tavsiye edip, zamanında başvurulmasını istedi. 

SGK Malatya İl Müdiresi Ayten Kara, kurum binasında yaptığı basın açıklamasında, borçların yapılandırılması hakkında bilgi aktardı.

Borçların yapılandırılması imkanından yararlanılmasını tavsiye ederek, zamanında başvurulmasını isteyen Kara, “Borç miktarı nasıl öğrenilebilir?” sorusuna karşılık, “4/b kapsamında (Bağ-Kur) sigortalı olanlar, prim borçlarını yapılandırmaları halinde ödeyecekleri taksit tutarlarını T.C. Kimlik numaraları ile www.sgk.gov. tr. internet adresindeki “E-SGK” bölümünde yer alan “E-Hizmetler” menüsünden yahut “https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/” linkinden görebilirler” ifadelerini kullandı.

“6552 sayılı Kanunla bazı kanunlarda değişiklik yapılmış, özellikle borçlu vatandaşlara borçlarını ödemeleri için büyük kolaylık sağlayan yapılandırma getirilmiştir. Kurumumuz borçları açısından yapılandırmaya ilişkin uygulamalar belirlenmiştir” diyen Kara, “Prim borçlarından dolayı sağlık hizmetlerinden faydalanamayanlar; yapılandırıldığı tarihten sonraki cari aylardan 60 günden fazla prim borçlarının bulunmaması, yapılandırılan borçlarının ilk taksitini ödemeleri ve yapılandırmanın ihlal edilmemesi kaydıyla kendileri ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler, genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanacaklardır” şeklinde konuştu.

Ayten Kara, yapılandırma hakkının kaybedilmesi konusunda da şunları söyledi:

“Yapılandırma taksitleri ile taksitlendirme süresi içerisinde tahakkuk edecek cari ay prim borçlarının, bir takvim yılı içerisinde, ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, taksitlendirme hakkı kaybedilecektir.

En fazla iki taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmemesi halinde de taksitlendirme hakkı kaybedilecektir.”

Kara, başvuru süresi konusunda da şunları söyledi:

Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ay başından itibaren;

Genel Sağlık Sigortası borçluları için 7 ay, son gün 30 Nisan 2015

Diğer borçlular için 3 ay, son gün 31 Aralık 2014.”

Kara, peşin ve ilk taksit ödeme süresi konusunda da şunları belirtti:

"Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ay başından itibaren; Genel Sağlık Sigortası borçları için 8 ay, son gün 1 Haziran 2015, Diğer borçlar için 4 ay taksitlendirme

Yapılandırılan borçlar; 6, 9, 12 veya 18 taksit halinde ödenebilecektir.

Yapılandırmaya esas tutarlara; Altı eşit taksit için (1,05), dokuz eşit taksit için (1,07), oniki eşit taksit için (1,10), onsekiz eşit taksit için (1,15) oranında vade farkı uygulanacaktır.”

Kara, SGK’lıların yapılandırmayla ilgili ayrıntılı bilgiye SGK’dan alabileceklerini kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız